Gradovi koje treba posjetiti zimi

Autor članka:
Podijeli:

Gradovi koje treba posjetiti zimi

Rim, Italija – rijetko, ali snijeg je moguć u Rimu i skoro svake godine padne koji centimetar. Ako ste baš tada u Vječnom gradu mora da su prizori fantastični. Najpoznatije rimske atrakcije su gotovo puste. Nema čekanja u redovima, nema gužvi, nitko vas ne pokušava lupiti u glavu svojim selfi stikom. Za posjetiti Vatikanski muzej i Koloseum ovo je definitivno najbolje doba godine. Ako pada kiša, u Rimu ima zapravo jako puno mjesta koja su pod krovom. Palače Barberini ili Braschi, crkve i muzeji…Gotovo da ni ne treba izlaziti na otvoreno. Ako je vrijeme ljepše onda je najbolji način za istražiti grad VespOM i živjeti kao Rimljani.

Gradovi koje treba posjetiti zimi

Prag, Češka – Snijegom prekriveni tornjevi, toplo svijetlo iz uličnih svjetiljki i mračne kamenom popločene ulice starog grada daju jednu posebnu atmosferu ovom mjestu. Nije da nema turista, no bitno ih je  manje nego u toplijem dijelu godine, tako da čak i selfi na najljepšem mostu (Karlov most) Europe ispadne dobro.

Grad zimi ne spava nego živi jednim drugim životom. Lokalni kafići i pivnice su puni života i topline. Zimske zabave su, kažu mnogi, bolje nego ljetne. Svi stisnuti u podrumima po centru, u pravom smislu riječi doživljavaju grad kao party prijestolnica Europe. Ako imate volje i vremena obavezno odite na izlet i posjetite Český Krumlov, predivan gradić koji je još ljepši pod snijegom.

Gradovi koje treba posjetiti zimi

Innsbruck, Austrija – poznat po zimskim sportovima kao dvostruki domaćin zimskih olimpijski igara, grad je puno više od toga. Pješačka zona izgleda poput kulisa neke bajke. Šareno obojene zgrade, pažljivo uređeni izlozi i lokali kao da se trude odmaknuti posjetioce od stvarnog života. Kad to sve  pokrije snijeg izgleda još privlačnije. Izleta na okolne vrhunce je toliko da ih niti za godinu dana ne bi sve obišli. Dva, možda najatraktivnija, izleta su posjet tvornici i muzeju Swarovski, te vožnja žičarom na Seegrube Nordkette zaokružuju dobar vikend u ovom pitoresknom gradu u dolini rijeke Inn.

Gradovi koje treba posjetiti zimi

Abisko, Švedska – lovaca na polarnu svjetlost ima impozantan broj. Da to toliko ljudi zanima  shvati se tek kad se dođe u ovu švedsku zabit. Od jednom vidimo, poput zombija, ljude koji gledaju u mračno nebo očekujući zelenu čaroliju. Švedska Laponija je za ljubitelje najvećih hladnoća, a kome treba i više od toga odlazi spavati u Ledeni hotel. Prije odlaska u „krevet“ dobije se vreća za spavanje i uputstva kako koristiti sanitarni dio. Tako da se slučajno ne bi negdje ugrijali. Usred zime sunce ne izlazi nekoliko tjedana što ovo mjesto čini jednim od najboljih za gledanje polarne svjetlost. Vidljiva je gotovo svake noći kada nema naoblake.

Gradovi koje treba posjetiti zimi

Nica, Francuska – sigurno jedna od najprestižnijih destinacija u zimskim mjesecima. To znaju čak i princ Harry i njegova ljubljena Meghan. Na redovnom letu, u ekonomskoj klasi došli se se ugrijati u toplu Nicu prije par tjedana. Oni su možda najpoznatiji engleski par u ovom trenutku, no posjetiti Nicu zimi je duga tradicija među bogatim Englezima. Ručak na otvorenom, ugodna klima, šetnja uz more ili kroz zavojite uličice stare Nice ono su zbog čega se dolazi. Kad se tome pribroje brojni muzeji, odlični restorani i još bolje vino, zar ima igdje bolje ponude?

Gradovi koje treba posjetiti zimi

Travel AdvisorEuropa

Pratite naš YouTube kanal.

48 SATI – Italija , a možda i shopping manija ?

Sve što treba znati o Rotterdamu

Najljepše moderne knjižnice

 

Nove objave