Search
Close this search box.

Sve što treba znati o Rotterdamu

Autor članka:
Podijeli:

Rotterdam – jedan od deset najuzbudljivijih gradova na svijetu.

Sa suprugom svake druge godine odletimo u Amsterdam jer se tada tamo početkom studenog već tradicionalno održava najvažniji europski sajam vode Aquatech. Moj suprug službeno boravi na sajmu, a ja lutam po meni jednom od najdražih gradova na vodi – Amsterdamu. Nakon svih ovih  godina uglavnom „ponavljamo gradivo“, dok ja naročito puno vremena posvećujem mjestima koja imaju veze s knjigama. Ove godine smo odlučili dodatno utažiti našu turističku znatiželju kako bi posjetili Rotterdam. Moram priznati da smo ostali „bez teksta“. Jedno od najvećih iznenađenja ikad. Dočekao nas je moderan grad sa toliko šarma i isto toliko futurističkog dizajna.

U još jedan nizozemski grad na vodi stigli smo u petak ujutro. Krenuli smo iz Amsterdama vlakom – sa Central Stationa. Vožnja između ta dva grada traje nekih 40 minuta, a vlakovi voze svakih desetak minuta 24h/7 dana. Iz centra u centar. Praktično.

Odmah nas je oduševio rotterdamski Central Station – novi moderni željeznički kolodvor koji je izgrađen 2015. godine i trenutno predstavlja jednu od najposjećenijih gradskih modernih atrakcija. Krenuli smo s namjerom da na šalteru informacija  dobijemo najvažnije upute što vidjeti i posjetiti, ali smo ugledali jednog šarmantnog gospodina koji je držao tablu „Free guide“. Ispostavilo se da je to Frank, penzionirani profesor osnovne škole, koji je odlučio svoje umirovljeničko životno razdoblje upotpuniti besplatnim vođenjem turista po svom rodnom gradu kojeg evidentno jako voli. (Frank je svoj radni vijek proveo izvan Nizozemske. Živio je i vodio internacionalne škole u Indoneziji, Kairu i Singapuru).

Pridružio nam se i jedan indijski student menadžmenta i naša mala grupica odlučila se je na razgled grada biciklom. Bila je to jako dobra odluka. Bicikliranje je u Nizozemskoj totalno sigurno. 95% puteva i cesta ima sigurnu široku traku za bicikliste i oni uvijek imaju  prednost. Zanimljiv je podatak da na svakog Nizozemca ide 1.6 bicikla. Kako Nizozemaca ima 18 milijuna – izračunajte.

Nismo samo vidjeli strogi centar već nas je Frank odveo na sve strane. Na taj način smo upoznali i najstariji dio nekadašnje luke, rezidentne dijelove grada s kućama u nizu, mnoge parkove, jednu vjetrenjaču, mnoge mostove, stare lučke hangare i zgrade koje se pretvaraju u najmodernije futurističke stambene jedinice i jedan od tunela koji povezuje dijametralno suprotne dijelove grada. Radi se o tunelu koji koriste isključivo biciklisti i pješaci.

Djeluje retro i sigurno skriva mnoge tajne i ljudske sudbine. Rotterdam se nalazi na ušću rijeka Maas i Rajne u Sjeverno more. Cijelom površinom leži ispod nivoa mora. Dugo je nosio titulu najprometnije luke na svijetu, ali mu je tu titulu preoteo Shangai. Inače je to grad koji je za vrijeme II svjetskog rata pretrpio najveća bombardiranja i doslovno bio sravnjen sa zemljom iliti morem. Zato danas grad niti nema starih zgrada. Osim jedne crkve u samom centru i tzv. Bijele kuće koja je u 18. stoljeću slovila za najvišu zgradu Europe. Danas je to jedna od najnižih zgrada.

Rotterdam je grad inovacija i moderne arhitekture s enormnim brojem privlačnih nebodera. Ne  zovu ga bez razloga Manhattanom Europe. Taj spoj vode, nebodera, mostova, morskih prometala mu daje posebnu čar pogotovo noću.

Posebnu pažnju privlači veliki bijeli viseći most  – Erasmusov  most, preko kojeg smo i mi prešli biciklima. Nazivaju ga još i Bijelim labudom jer sliči na tu životinju. S mosta se pruža fascinantan pogled.

 

Promjene su u gradu vidljive iz dana u dan. Zato mu i daju titulu najuzbudljivijeg grada Europe. Trenutno najviše pažnje privlači atraktivna Markthalle – velika poluovalna zgrada koja je ustvari tržnica s nekih 80 štandova i restorana.

U njoj se nudi sve što gurmani mogu poželjeti i zamisliti – sirevi, orašasti plodovi, masline, začini, voće, sve vrste kobasica iz cijeloga svijeta uz  sve svjetske kuhinje. Nutarnji svodovi  tržnice ukrašeni su  najljepšim mogućim cvijećem i plodovima. Totalno impresivno. Ne možeš je prestati fotkati  izvana i iznutra. Pred njom stalno stoje vrsni fotografi iz cijelog svijeta kako bi zbog igre  odsjaja neba i vode koja se reflekiraju o staklo hale uhvatili najbolje prizore. I mi smo brzo podlegli tom izazovu. Samo od te zgrade imam barem 50 fotografija.

Grad vrvi mladim ljudima, studentima, ambicioznim pionirima raznih struka iz cijelog svijeta. Mogućnosti za posao i razvoj su ogromne u ovom gradu. Stan ili sobu je gotovo nemoguće naći. Mnogi svoju životnu sreću žele okušati baš ovdje. Nije ni čudo. 2016. godine Rotterdam je bio na listi deset gradova svijeta koje morate posjetiti.

Dakle, ne čekajte, već krenite! Rotterdam vas iskreno očekuje. Možda i vi sretnete Franka. Mi smo ga naravno nagradili dobrom napojnicom zato  što je bio ljubazan, pun dobrih informacija i zato što je  s nama biciklirao 18 kilometara.

Što još trebate vidjeti  u Rotterdamu:

Erasmus
  1. Ako volite umjetnost – muzej Boijmans van Beuningen, glavni gradski muzej u kojem možete razgledati djela Rembrandta, Van Gogha, Dalia, Kandinskog, Moneta…..
  2. Ako volite zabavu i noćni život – najbolji noćni klub na svijetu – De Witte Aap.
  3. Ako volite shopping onda ste na pravom mjestu. 
  4. Ako volite arhitekturu onda svakako razgledajte Kubuswoningen (kubne kuće) koje se nalaze u samom centru nasuprot Markthalle. To su  sivo-žute kockaste kuće koje se oslanjaju jedna na drugu  pri čemu su zidovi pod uglom od 45 stupnjeva. Od njih vam se zavrti u glavi. Jako su fotogenične i zabavne.  Najpoznatiji je kompleks Blaakse Bos koji je osmislio Piet Blom, čija je ideja bila da u velikom gradu napravi neku vrstu sela u kojem  će se odvijati socijalni život. U nizu postoje 32 takve kuće, od kojih je jedna Kijk Kubus otvorena za turiste. Ona služi kao muzej kako bi posjetitelji mogli  na trenutak osjetiti  kako izgleda život u jednoj takvoj nakrivljenoj kući. Ulaz je 3 €. Odmah do popularnih kubusa nalazi se i poznata zgrada koju zovu Olovka. 
  5. Ako volite knjige zavucite se u Centralnu biblioteku Rotterdama koja na šest katova predstavlja jednu od najzanimljivijih arhitektonskih ostvarenja u gradu. Sa svojih 24.000m2 i 400.000 knjiga to je najveća biblioteka u Nizozemskoj. Ulaz je slobodan i posjetitelji mogu uživati u knjigama, gledanju filmova, čitanju novina i magazina, korištenju interneta, video igricama i još puno toga. Ova biblioteka predstavlja jedan veliki dnevni boravak grada. Po ljeti je idealna za uživanje na brojnim terasama s kojih se pružaju nevjerojatni pogledi. Biblioteka ima najvrijedniju Erasmus zbirku na svijetu.

 

 

Zanimljivo je da je aktualni  gradonačelnik Rotterdama porijeklom iz Maroka i jako je puno napravio za svoj grad. Omiljen je i cijenjen.

A u vožnji biciklom, prolazeći četvrtima grada gdje najviše obitava arapsko stanovništvo čuli smo  islamski poziv na molitvu s minareta.

 

Posjetite Travel Advisor YouTube kanal.

Nizozemska: TOP 10 zanimljivosti

 

Postoji li selo bez ulica ?

Video šetnja po Utrechtu

 

Nove objave