Search
Close this search box.

Gradić kao iz bajke kojeg jednostavno morate posjetiti

Autor članka:
Podijeli:

Hoi An je neobično mjesto. Izgledao poput nekog u vremenu i prostoru izdvojenog entiteta koji ne paše u svoj okoliš.

Prva asocijacija je na neki stari film koji opisuje vrijeme Indochine. U doba Francuske okupacije ovog dijela Azije bi mogla nastati ljubavna priča između, u odijelo odjevenog Francuza, koji s bijelim šeširom na glavi iz rikše gleda prema trgovini čajem. U trgovini radi prelijepa Vijetnamka u uskom kimonu na cvjetiće… Tako nekako i danas izgleda Hoi An. Kada ne bi bilo horde turista lako bi se mogli upustiti u maštanje o nekom prošlom vremenu.

Hoi An

Zato treba ostati koji dan duže. U sumrak i u rana jutra nema toliko turista. Ili nisu došli iz velikog Da Nanga ili su ih autobusi odvezli nazad. Tada je taj mali šareni gradić najljepši.
Hoi An je svakako posebno mjesto kojeg svakako valja posjetiti prilikom putovanja kroz Vijetnam.Hoi An

Gradić je dobro sačuvan pa se i danas osjeti dašak atmosfere trgovačke luke koja bila važna za ovaj dio Azije od 15. do 19. stoljeća. Pod zaštitom je UNESCA pa su lijepe Francuske kolonijalne kuće, hramovi i javni prostori sačuvani. Stari dio grada je pješačka zona, uz pokoji skuter i rikše, te je vrlo jednostavno prohodati s jedne strane na drugu. To i je najbolji način kako zaviriti u dvorišta i zapaziti detalje. Brojna ponuda kafea i restorana čini šetnju izazovnom jer mirisi odlične Vijetnamske kuhinje mame iz svakog ugla.

Hoi An

Šoping je također zanimljiv. Ponuda je velika od svuda prisutnih majci s natpisima do pažljivo izrađenih rukotvorina. Mjesto je poznato i po krojačima koji u kratkom vremenu sašiju razne odjevne predmete od svile. Posebno je zanimljiva tržnica na kojoj se može kupiti svakakvo voće, ali i pojesti svježe pripremljena hrana.

Hoi An

Hoi An i Vijetnam nude možda najbolju street food hranu u Aziji. Noćni život se uglavnom događa u nekoliko popularnih bistroa. U nekima je živa muzika. Skuplja se međunarodno društvo i lako se noć produži do jutra. Oko rijeke Thu Bon je najživlje.
Zanimljivo da većina turista iz Azije odsjeda u Da Nangu koji podsjeća na Copacabanu i Rio. Europljani više vole Hoi An.

Hoi An

Sreo sam neke kojima je upravo ovo mjesto središnja točka boravka u Vijetnamu. Boravak je ugodniji nego u Saigonu ili Hanoju. Hrana je bolja i prirodnija. Turisti se osjećaju ako da su kod kuće. Stoga neka vas neko od sljedećih putovanja odvede u Hoi An.

Travel Advisorputovanja

Koji je najljepši otok Vijetnama?

Promet u Saigonu

Što sam radio dva tjedna u Vijetnamu

 

Nove objave