Ikoma Tented Camp u Tanzaniji kao primjer ekološkog projekta

Autor članka:
Podijeli:

Ikoma Tented camp je doista jedinstveno mjesto.

Na putovanju kroz nacionalne parkove i regije Tanzanije, svaku noć smo spavali u drugačijem tipu smještaja, većinom u šatorima. No, Ikoma se istaknuo iz mnogo razloga. Šatori su postavljeni na brežuljku iznad beskrajnih ravni, što pruža nezaboravan pogled.

Zalazak sunca nad Serengetijem

ekološki kamp u Tanzaniji

Zamislite sebe kako sjedite na terasi šatora pred zalazak sunca, u fotelji s kavom ili nekim drugim pićem, promatrajući zalazak prema zapadu. Boje se postupno mijenjaju kako sunce zalazi, a životinje počinju s svojim noćnim aktivnostima. Park je poput živog organizma koji, ovisno o dobu dana, ima svoj ritam života i smrti.

Ikoma Tented Camp
_cuva

Terasa ispred šatora i pogled na životinje u daljini su prizori koje ćete dugo pamtiti. Kada dodate u sve to boje zalazećeg sunca, doživjet ćete savršenu kulisu usred afričke savane. U samom kampu, služba sigurnosti je aktivna cijelu noć, iako nema potrebe za strahom jer divlje životinje ne napadaju objekte, bili to šatori ili čvrste građevine.

bedroom tent
spavaća soba u šatoru

Ovdje, izraz “šator” treba shvatiti vrlo fleksibilno. Šatori su opremljeni kao lijepe i udobne spavaće sobe s velikim krevetom, ormarom te vlastitom kupaonicom i toaletom. Noću se prozori zatvaraju i spuštaju po potrebi. Istina je da noću možete čuti zvukove savane, uključujući i riku lavova, ali upravo zbog toga smo došli u Tanzaniju i Serengeti Nacionalni park.

Naselje se nalazi neposredno izvan granica parka, kroz koje prolazi velika migracija životinja. Restoran se smjestio usred naselja, između šatora, te nudi ukusne doručke i večere. Također, tu je i bar gdje se možete družiti na velikoj terasi, a u tim prostorima dostupan je besplatan Wi-Fi.

Sami slažu terence na struju

Ikoma Tented Camp
Električno vozilo

Ono što izdvaja Ikoma Tented Camp je upotreba električnih vozila za safari vožnje, bilo da su u pitanju noćni ili dnevni safariji. Ova jedinstvena ponuda je rijetkost među drugim kampovima. Približiti se lavovima ili drugim divljim životinjama na samo dva metra udaljenosti, dok se vozilo gotovo tiho kreće, pruža nezaboravno iskustvo. Nema zvuka motora niti mirisa goriva.

night safari
Noćni safari

Treba pohvaliti ideju i izvedbu kompanije jer sami kupuju vozila, instaliraju električne motore te ih montiraju u vlastitom servisu u blizini Arushe. To je zaista vizionarski korak prema održivoj budućnosti. Osim što nema ispušnih plinova ti automobili su i velika ušteda goriva. Benzinske stanice su daleko izvan Serengetija pa zamislite koliko nepotrebnog goriva potroše takva vozila odlazeći na punjenje

Pješački safari

Walking Safari
Pješački safari i doručak uz rijeku

Izlet pješice nakon izlaska sunca bio je zanimljivo iskustvo. U društvu vodiča i naoružanih pratitelja prošli smo kroz savanu tijekom dva sata i naučili mnogo stvari. Vidjeli smo slonove, žirafe i zebre koje su polako udaljavale kako smo im se približavali. Učili smo o biljkama, mravinjacima, tragovima životinja na tlu i njihovom kretanju prema rijeci. Šetnja je završila na obali rijeke Grumeti gdje nas je dočekao topli doručak i postavljene stolove u divnom okruženju savane i prirodne tišine.

Ikoma Tented Camp je mjesto na kojem se može provesti nekoliko dana. Ne samo u potrazi za divljim životinjama, već i uživanju pored bazena s pogledom na Serengeti.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Uživo s putovanja reels na FB

Kako organizirati najbolji foto safari u Tanzaniji

Kada na safari?

Nove objave