Search
Close this search box.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Autor članka:
Podijeli:
Kada naša sedmeročlana ekipa (troje odraslih, jedna tinejdžerica i djeca od 9-11 g) ide na put, obično kombiniramo kulturne znamenitosti ili prirodne ljepote s nečim „zabavnim“. Iako nas često djeca iznenade jer poslije pričaju o dvorcima, muzejima i ostalim kulturnim sadržajima i mi, odrasli iznenadimo sebe kada shvatimo koliko dobro se osjećamo u nekom zabavnom parku.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Tako je nakon Gardalanda i Legolanda došao red na Disneyland u Parizu.

Ako mislite da ću ovdje napraviti usporedbu tih parkova, griješite. Neću to učiniti jer uopće nema smisla uspoređivati ih. Svaki je bitno drugačiji od prethodnog.

Gardaland je najadrenalinskiji, Legoland ima posebnu, dječačku vibru, a Disneyland je – bajka. Ako mislite da trebate zadovoljiti svoje adrenalinske apetite, onda ne računajte na Disneyland. On ima samo nekoliko adrenalinskih atrakcija: Hyperspace Mountain, Indiana Jones i Big Thunder Mountain.

Kao likovnjacima, čim smo ušli u park zapelo nam je za oko kako su sve građevine, baš ono – građevine. Nema kulisa od bojanog stiropora. Sve je izgrađeno u drvu, kamenu i ostalim materijalima za gradnju. Već na ulazu shvatite da ste ušli u pravi grad. I to onaj iz bajke.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Mi smo za dolazak odabrali jedan utorak u travnju, za vrijeme školskih praznika. Znali smo da će biti gužva. Ali, najvažnije od svega – dobro smo se pripremili.

Karte smo kupili on-line mjesec dana ranije. Odlučili smo izdvojiti jedan dan za jedan park i to onaj glavni, Disneyland park. Uz taj glavni park postoji i Walt Disney Studio, ali je nerealno očekivati da se prođu oba u jednome danu. Za oba je najbolje uzeti dva dana. Ostale smo dane odlučili potrošiti na Pariz.

Postoje 3 kategorije karata :

 • MINI (datum označen svijetlo plavom bojom)
 • MAGIC (datum u srednje plavoj boji)
 • EXTRA MAGIC (datum u tamno plavoj boji)

Za naš utorak kategorija karte je bila MAGIC. Iako takvu kartu kupujete za taj određeni datum, ona uključuje i ostale MAGIC dane od naznačenog datuma pa za slijedećih mjesec dana. To znači npr. da, ako ste u Parizu 5 dana i za taj Vaš datum je predviđena kiša, možete otići i dva dana kasnije (ili neki drugi MAGIC dan) kada vrijeme bude ljepše, a kišni dan provesti u nekom od muzeja.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Karte su skupe. Odrasli (računaju se od 12 godina naviše) MAGIC kartu plaćaju 69 eura, a djeca do 12 godina 64 eura. Tako je bilo u našem slučaju. Moguće je uloviti i jeftinije karte za odrasle u nekim promotivnim periodima. I još nešto, on-line karte su jeftinije od onih na ulazu.

Zbog svega toga, jako je važno dobro se pripremiti kako biste što bolje iskoristili uloženi novac.

Skinite aplikaciju Disneyland Paris još u Hrvatskoj i otvorite je tu i tamo prije odlaska. Istražite koje se atrakcije preporučuju za određenu visinu i dob djeteta, na kojim atrakcijama su najduži redovi.

U parku kartu čuvajte zbog bar koda koji je na njima. Pomoću bar koda na karti ulazite u park. Na ulazu se prolazi kontrola na kojoj morate pokazati sadržaj torbe ili ruksaka. Dozvoljeno je unijeti svoju hranu i boce s vodom ili sokove.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Bar kodovi na ulaznicama služe za uzimanje tzv. fast passa. Možda je bolji naziv – vremenska karta, zato što to nije karta s kojom idete preko reda na sve atrakcije nego služi za 6 točno određenih atrakcija na koje možete doći i skenirati bar kod sa svoje ulaznice. Tada iz automata na kojem ste skenirali bar kod, izađe kartica sa vremenskim periodom od pola sata unutar kojih se morate vratiti na tu atrakciju kako biste imali brzi ulaz. Znači, ako na kartici piše 13-13,30 h  – to je vremensko razdoblje u kojem se trebate vratiti. Tada ne čekate red, već idete na posebni ulaz za fast pass.

Kao što sam spomenula, samo je 6 atrakcija u Disneyland parku koje imaju tu mogućnost uzimanja vremenske kartice (FP). To su:

 • Peter Pan’s Flyght
 • Indiana Jones
 • Big Thunder Mountain
 • Buzz Lightyear
 • Hyperspace Mountain
 • Star Tours

Na vremenskoj kartici piše još nešto jako važno. Ispod vremena dolaska na brzi ulaz naveden je još jedan vremenski termin. To je vrijeme kada možete otići po novu vremensku karticu. Ako niste upoznati s tim podatkom može se dogoditi da se neugodno iznenadite. Naime, kada uzmete svoju prvu vremensku karticu, ne možete odmah otrčati na drugu atrakciju s mogućnošću uzimanja vremenske kartice nego trebate pričekati vrijeme navedeno na prvoj kartici.

Istražujući na različitim mjestima što ne smijemo propustiti, napravili smo plan po kojem smo se kretali. Plan je kreiran da totalno ne odlutamo, a ne da ga slijepo slijedimo. Park je podijeljen u nekoliko djelova: Fantasyland, Adventureland, Frontierland i Discoveryland.

Nakon kratke kontrole sadržaja naših ruksaka i torbi i prvotnog oduševljenja pogledom na objekte u glavnoj ulici, počevši od hotela i dućana pa sve do Princezinog dvorca, krenuli smo po naše prve vremenske kartice. U planu nam je bio Peter Pan’s Flight koji se nalazi u dijelu Fantasyland jer smo preko aplikacije vidjeli da je to atrakcija na kojoj je uvijek najveća gužva.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Ali, jedno je plan, a drugo stvarnost.

Čim smo došli do dvorca nismo mu mogli odoljeti. Morali smo zaviriti u njegovo podnožje u kojem smo znali da se nalazi tamnica u kojoj je zarobljen zmaj. Nemojte ga propustiti vidjeti.

Neki naši mali ali i veliki su, nakon tamnice, odmah potrčali iza dvorca kako bi stali u red za vrtuljke (Le Carousel de Lancelot i Mad Hatter’s Tea Cups), a neki su nam i odlutali tako da smo se ponovo okupili pomoću telefonskih poziva i uvjeravanja da ćemo se vratiti.

Sabrali smo se i zajedno krenuli prema Petru Panu. Uzeli smo prve vremenske kartice (FP). Jako smo se iznenadili jer je bilo oko 10,40 h a dobili smo termin tek za 15-15,30 h. Tek!!! To je samo značilo da je jako velika gužva iako to nije bilo vidljivo prema broju ljudi oko nas. Park je velik. Ipak, nije nas to obeshrabrilo. Na našoj vremenskoj kartici je pisalo da slijedeću vremensku karticu (FP) možemo uzeti u 13 h. Do tada smo imali vremena obići druge stvari koje su zahtijevale stajanje u redu.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Vratili smo se na Mad Hatter’s Cups jer red nije bio velik i čak ih prošli dva puta.

Kako smo na internetu našli podatak da su Pirati s Kariba jedna od najatraktivnijih atrakcija, a nalazi se vrlo blizu Petra Pana, krenuli smo u Adventureland. Na atrakciju se čekalo oko 35 min. Tako je pisalo na ulazu. Za tu atrakciju ne postoji vremenska kartica. Iako se činilo da je red ogroman, sve je teklo prilično brzo i zaista smo za nekih pola sata došli na red. Bilo je sjajno! Oduševili smo se brodićima, izuzetno realističnim lutkama gusara i cjelokupnom atmosferom. Atrakcija nije kratka što je jako dobro. Postoji mogućnost da se malo smočite jer se vozi u brodićima, ali ništa strašno. Izašli smo oduševljeni.

Krenuli smo preko Adventurelanda do Indiane Jonesa. Unaprijed smo znali da naša devetogodišnjakinja zbog svoje visine ne smije na Inidianu Jonesa. Plan je bio da ona ne ide, zajedno sa svojom tetom koja se grozi adrenalinskih atrakcija. Htjeli smo vidjeti izbliza kako atrakcija izgleda. Na aplikaciji smo saznali da je tog dana Indiana Jones zatvoren zbog obnavljanja. Nikog to nije pokolebalo jer je oko nas bilo toliko toga za vidjeti i proći.

Vratili smo se u Fantasyland kako bismo otišli vidjeti It’s a Small World. E, tamo je zaista bio veliki red. Na ulazu i na aplikaciji je pisalo – 1 sat čekanja u redu. Činilo se da je red jako dugačak, ali smo vrlo brzo shvatili da je riječ o dva reda koja su isprepletena u dvije odvojene spirale pa se kretalo brže nego što se činilo. Vrijeme smo iskoristili za pojesti užinu.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Što reći za It’s a Small World?

Predivno! U toj atrakciji će uživati i oni najmanji i oni najveći. Vožnja se opet odvija u brodićima, a lutke vas vode kroz zemlje svijeta, plešu u nošnjama i bojama svojih zemalja. Okružuju ih životinje i biljke karakteristične za to podneblje i arhitektura specifična za određenu zemlju. U središnjem dijelu atrakcije je bijeli dio u koji vam se čini da ste ušli u svojevrsni Disney-raj.

Kada smo izašli bilo je skoro 13 h. Smjesta smo požurili do Big Thunder Mountain po slijedeću vremensku karticu. Na kartici je bilo naznačeno vrijeme od 17,30-18h. Također je pisalo da slijedeću vremensku karticu možemo podići u 14,30 h. Znali smo da će slijedeća atrakcija s vremenskom karticom biti neka u Discoverylandu – Buzz Lightyear ili Hyperspace Mountain.

Uglavnom, u 15,30 h smo bili na Peter Pan’s Flight, predivnoj atrakciji koja na žalost, kratko traje. Svejedno je nemojte propustiti. Šteta bi bilo da ne iskoristite mogućnost letenja u brodiću iznad noćnog Londona. U 17,30 h smo bili na Big Thunder Mountain atrakciji koja, na moj užas, dugo traje. Ne razumijem kako se djeca ne boje takvih stvari jer sam ja izašla hiperventilirajući, bijela kao zid. Meni je od samog gledanja atrakcija u Gardalandu loše. Najbolje se zabavim u baby vlakićima.

Imali smo još vremensku karticu za Hiperspace Mountain, na koji se od 7 članova naše grupe, nakon upozorenja na ulazu o mogućnostima srčanih udara, visokom tlaku i slično, odlučilo samo dvoje – hrabri 11-ogodišnjak i mlađahna gospođa od 45 godina. Vremenske karte ostalih, manje hrabrih članova naše grupe velikodušno smo dali nekim Amerikancima koji su čekali u redu. Nisu mogli vjerovati. Otrčali su izvikujući zahvale na njima svojstven način.

Jedan dan u Disneylandu Paris

Tada smo uzeli pauzu za hranu u Cafe Hyperion. Nismo mogli izdržati s našom hranom cijeli dan. A bili smo i umorni. Trebala nam je pauza. Hrana nije bila rapsodija za naša nepca, ali smo se najeli.

Kada smo došli do Buzza Lightyeara shvatili smo da aparati za vremenske kartice nisu u funkciji. Tako je bilo na svim atrakcijama sa vremenskim karticama. Vjerojatno je za taj dan bilo sve vremenski popunjeno do kraja radnog vremena parka. Bilo je 19 h. Kako se uvijek dogodi da se dobro dobrim vraća, neki ljubazni ljudi su nam prišli dok smo čekali u redu i rekli nam da imaju 4 vremenske kartice za Buzza Lightyeara koje bi nam dali jer nemaju vremena iskoristiti svoje. BINGO! Kako siješ, tako ćeš i žeti! – upravo se pokazalo istinitim.

Buzz Lightyear nije adrenalinska atrakcija. To je živa igrica u kojoj se puca na mete koje vas okružuju, a vi ih trebate pogoditi što više iz letjelice koja se okreće za 360 stupnjeva. Zabavno, u svakom slučaju!

Nakon što smo posjetili obližnji Nautilus, naša se grupa podijelila. Jedni su otišli opet na Big Thunder Mountain a jedni opet na Buzza.

Između atrakcija s vremenskim karticama imali smo priliku otići još jednom na Pirate s Kariba, voziti se na Carousellu, posjetiti Robinzonovu kuću na drvetu i viseći most, Aladinovu špilju i još ponešto.

Kako nemamo malu djecu, nije nam bilo zanimljivo čekati u redu za fotografiranje s Mickeyem ili nekim drugim Disney likovima. Propustili smo i paradu koja je išla od 17 h. To je vjerojatno šteta, ali to nama nije bio prioritet.

Gdje god smo nešto pročitali o Disneylandu bilo je to da se završni vatromet ne smije propustiti. Molim Vas, nemojte pogriješiti i otići ranije zbog umora! U travnju kada smo mi bili u parku, vatromet je počinjao u 22 h i, iako smo bili  umorni,  skakali smo od sreće na svaki takt pjesme, veselili se svakom prikazanom liku iz poznatih animiranih filmova i ushićeno pljeskali zbog svake ispaljene rakete vatrometa. Bilo je čarobno! Naša tinejdžerica, koja je odrasla na svim tim animiranim filmovima, bila je oduševljena. Takvo nešto se ne zaboravlja. Zato preporučujem da na vrijeme nađete dobru poziciju oko Princezinog dvorca, i uživate.

Kada se sve zbroji, mi smo imali zaista jedan čaroban dan. Na izlasku smo prošli kroz arkade Glavne ulice. U RER-u za Pariz smo bili oko 22,45 h a u centru, u kojem nam je bio smještaj, oko 23,30 h. Djeca su zaspala već u RER-u, a sutrašnji izlet u Versailles smo morali pomaknuti s 9 na 12 sati kako bismo došli k sebi. Ali, nakon ovako provedenog dana, ništa nam nije bilo teško.

 

SUMMA SUMMARUM:

 1. Kupiti karte on-line
 2. „Skinuti“ aplikaciju Disneyland Paris
 3. Proučiti kartu parka i odabrati prioritete
 4. Iskoristiti vremenske karte (Fast Pass)
 5. Ne propustiti završni vatromet

Foto: Anja Bajić i Ksenija Domančić Bajić

Tekst: Ksenija Domančić Bajić

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Prvi put u Parizu? Osam najvažnijih atrakcija su must see.

Sasvim (ne)običan Pariz

Tajne crkve Notre Dame

Nove objave