Sasvim (ne)običan Pariz

Autor članka:
Podijeli:
Pariz je grad u koji je uvijek lijepo vratiti se i u kojem uvijek otkrijem puno novih, divnih stvari. Ovog je puta moj posjet trajao 5 dana, pa slijedi nekoliko savjeta za one koji grad prvi put posjećuju, ili su u potrazi za novim idejama.

– Kretala sam se većinom pješke gdje su udaljenosti to dopuštale, jer Pariz je (barem meni) takav, da taman kad pomislim da više ne mogu napraviti ni koraka, malo dalje vidim još nešto potencijalno zanimljivo i onda odšetam još 3-4 kilometra.

(ne)običan Pariz

Za dolazak u sam centar i neke veće udaljenosti, ili kad sam htjela odmoriti/biti brža/samo se voziti kroz grad, koristila sam tjedni Navigo pass. Vrijedi od ponedjeljka u ponoć do nedjelje u 23:59, i za cca 23 eura slobodno se krećete svim vrstama prijevoza po svim zonama. Za one koji planiraju koristiti javni prijevoz, ovo je više nego isplativa investicija. Žičara za Montmartre je također uključena.

Za izradu je potrebna slika, ako imate gotovu ponesite sa sobom. Moguće je napraviti je tamo na skoro svakoj stanici, ali uštedjeti ćete par eura koje možete potrošiti na kroasane ili neku drugu divotu iz pekara.

(ne)običan Pariz

Za vožnju Seinom odabrala sam Vedetteses du Pont Neuf, bez nekog posebnog razloga jer se većina tih kompanija čini sličnima. Kartu je dobro kupiti online jer tako možete uštedjeti 2-4 eura. Zvuči možda malo, ali nakupi seAko odetete na vožnju koja počinje u puni sat, bit ćete kod Eiffelovog tornja oko punog sata kad svjetluca, što je vjerujem divan doživljaj. Ja sam imala nesreću da sam bila baš u vrijeme festivala svjetla, pa tog svjetlucanja svakog punog sata nije bilo.

(ne)običan Pariz

– Pazite se osoba koje vas kod znamenitosti pitaju da potpišete nekakvu peticiju. Izgleda nedužno, ali nakon što potpišete traže vas novce. Nisam nasjela, no vidjela sam dosta njih koji jesu.

(ne)običan Pariz

Obilazak sam pokušala podijeliti tako da svaki dan prođe arrondissementete koji su blizu, jer se tako puno vremena uštedi na prijevozu, a opet se puno toga može obići pješice. Primijetit ćete da nisam pretjerivala, jer sam uz razgledavanje dogovorila i druženja s prijateljima iz Pariza, pa sam pokušala biti umjerena.

1. dan

Arc de Triomphe, šetnja po ChamÉlyseéseés, kratki pogled na Petit i Grand Palais, fotkanje na mostu Aleksandra III, šetnja kroz trg Concorde i park Tuileries do Louvrea, i na kraju Rue de Rivoli (ako planirate shopping, ovo je dobro mjesto za to). Imate li vremena, svakako sjednite na stolice u parku Tuileries te uživajte u suncu i opuštenom lješkarenju.

2. dan

Start na La Défense, modernoj četvrti s brojnim zanimljivim zgradama i umjetničkim instalacijama. Odlazak metroom do Trocadéra i palače Chaillot odakle seže super pogled na Eiffelov toranj. Šetnja kroz Trocadéro vrtove i kvartovske uličice do muzeja Invalides. Pogled na Eiffela možete uhvatiti i kroz neku od ovih uličica, pa si slobodno dopustite lutanje. U muzejima Invalides i okolici se može slobodno izgubiti par sati u razgledavanju.

(ne)običan Pariz

 

3. dan

Centar George Pompidou i širi centar grada; ako volite bubble tea u blizini se nalazi najbolji koji sam do sada probala Bubbolitastas. Dalje šetnja kroz Le Marais gdje možete naći puno malih slatkih dućana i restorana, do Notre Dame, po otočiću Île de la Cité gdje se nalaze Sainte-Chapelle, Conciergerie i Palais de Justice s velebnim vratima. Ovog sam dana također odradila vožnju po Seini uz zalazak sunca.

4. dan

Za Montmartre sam uzela cijeli jedan dan iako ga se može obići u puno manje vremena. No, mi imamo posebnu vezu i obožavam izgubiti se po njegovim uličicama i samo otkrivati ono što želi biti otkriveno. Ako putujete u proljeće, ima par odličnih lokacija za okinuti fotku bazilike među ružama, ulaz je besplatan, pa ako imate vremena – isplati se razgledati iznutra. Nakon Montmartrea, produžila sam prema pasažima.

(ne)običan Pariz

Pasaži su nešto prekrasno i ako ih možete uklopiti u razgledavanje, imate moju toplu preporuku jer vrijede! Ima nešto čarobno u tome da šetate promatrajući male dućane, restorančiće, galerije i sve ostale divne stvari koje se u njima može naći. Ja sam ovog puta izabrala PasVerdeaurdeau, Passage Jouffroy i Passage des Panoramas, koji su svi u krugu od 500 metara. Ako ste njihov ljubitelj poput mene, u pasažu Jouffroy možete naći i Marks&Spencer trgovinu.

5. dan

Posljednji sam dan imala najmanje vremena za điravanje, pa sam odlučila opet prošetati centrom uz Hôtel De Ville i robnu kuću Le BHV Marais, otočićem Cité i sjesti na dekicu uz Sienu uz pivo i grickalice, za pošteno zaokružiti još jedan posjet.

(ne)običan Pariz

Kažu da Pariz ili voliš ili mrziš. Ja sam tijekom boravka u njemu prije par godina nekako naginjala ovoj drugoj skupini, no s vremenom se dojam itekako promijenio i sad mogu reći da za mene jednostavno ima „ono nešto“. Nadam se da ću ovime još nekoga potaknuti na istraživanje i zaljubljivanje u ovaj poseban grad!

by: Lara Karlović

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Tajne crkve Notre Dame

Znaš li koji su najbolji muzeji Europe? Odabrali smo TOP 10

https://www.travel-advisor.eu/auxerre-chablisu-puzevima/

5 najposjećenijih zemalja na svijetu

Nove objave