Jeste li ikada propustili svoj let?

Autor članka:
Podijeli:

Je li to bilo zbog kašnjenja veze ili zato što niste stigli na vrijeme do zračne luke?

USA Today izvještava da prosječno 2% do 8% putnika propusti svoj let. Može biti nekoliko razloga. No što bi putnici trebali učiniti kada propuste let?

Nema potrebe za panikom. Postoji nekoliko načina kako se nositi s tim

Ovisno o tome kada shvatite da ćete propustiti let, aviokompanija može ili ne mora biti svjesna toga. Prva stvar koju treba učiniti je obavijestiti aviokompaniju da ste propustili ili ćete propustiti let. Putnici moraju pitati o pravilima aviokompanije za ponovnu rezervaciju.

Jeste li propustili let zbog kašnjenja veze? Ili je to bilo zato što niste stigli na vrijeme do zračne luke ili do svog gate-a? Pravila aviokompanija razlikuju se ovisno o okolnostima. U nekim slučajevima, putnici možda mogu ponovno rezervirati svoje letove zahvaljujući “flat-tire” politici koju mnoge aviokompanije slijede.

Prva stvar koju putnici koji su propustili let moraju znati

nove linije

Imate li daljnji povezani let? Ako da, putnici moraju znati je li daljnja veza s istom aviokompanijom, partnerom aviokompanije ili potpuno drugom aviokompanijom. Također, je li vaše putovanje rezervirano kao jedna karta s jednom ili više aviokompanija? Ili ste kupili potpuno odvojene karte?

Ovisno o situaciji, važno je obavijestiti postojeće osoblje aviokompanije da vas ponovno rezerviraju za ovaj let i rebukiraju daljnje letove. Aviokompanije obično automatski mijenjaju preostali itinerar do odredišta. Prilikom ponovne rezervacije, s ili bez naknade, putnici moraju provjeriti je li krajnje odredište na novoj karti ispravno upisano.

Ako kasnite na aerodrom, u tom slučaju nemate stvarna prava

Putnik treba znati je li propuštanje leta bilo unutar kontrole aviokompanije. Ako je tako, aviokompanija će ponovno rezervirati karte za kasniji let i pružiti smještaj, vaučere za hranu i troškove taksi prijevoza ako je potrebno. Aviokompanija treba snositi sve troškove produženog boravka. Naravno, mnoge to izbjegavaju i zakidaju putnike na njihovim pravima. Pogotovo se to odnosi na van europske kompanije stoga treba dobro birati s kim se leti pogotovo na daleka putovanja. Nedavno sam s Turkishem kasnio 40 sati s dolaskom u Zagreb i ne žele platiti odštetu. Toliko o kvaliteti korisničke službe.

Nije neuobičajeno da putnici propuste svoju vezu zbog kašnjenja ranijeg leta. Za neke međunarodne letove, putnici mogu čak primiti i veću kompenzaciju – dio povratka cijene njihove karte. Bitno je znati tko je odgovoran za propušteni let. Ako je to aviokompanija, važno je znati svoja prava kako biste primili odštetu i bili ponovno rebukirani za neki sljedeći let.


Travel Advisorbusiness 

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Znaš li što je Premium ekonomska klasa?

Kako odabrati najbolja sjedala u avionu?

Nove objave