Travel AdvisorTravel Advisor

Kako i gdje autom po Andaluziji

Tjedan dana proljeća u Andaluziji. Tjedan dana proljetnog lutanja, malo zapadno pa malo južnije.

Španjolska, Andaluzija: ljupka, živahna, šašava, obojena žarko plavim nebom i još plavljim morem. Dočekani kišom, ispraćeni suncem. Ozbiljna psihoterapija za nakupljeni zamor iz svakodnevnog života. Malo Španjolska, španjolsko pivo i plaža. Bože moj, godišnji je godišnji. U nastavku nekoliko tips&tricks, malo hrane, malo trip budgeta.

Temperatura zraka: oko 20°C, mogući povremeni pljuskovi. Sunčanje dolazi u obzir svakako, a kupanje samo za one hrabrije (more je oko 15-16°C). Travanj je dobar izbor za Andaluziju jer još nije prevruće za lutati po gradovima i nisu velike gužva, ali svibanj-lipanj su vjerojatno najbolje jer se može već i kupati.

Sevilla corida

Putovanje je trajalo sedam dana, od čega pola road trip, a pola guštanje na plaži. Poluturistički, polubalkanski. U 7 dana se može obići i puno više od ture koju smo napravili, ako se želi brži tempo. A tura je bila: Malaga – Ronda – Sevilla – Cadiz – Gibraltar – Marbella – Torremolinos – Malaga

RONDA

Jedno od ”bijelih sela” koji se protežu u unutrašnjosti na putu od Malage do Seville. Mislili smo da će u ovom dijelu biti lošije ceste ali nisu, i odličan je pogled na bijela sela. Ronda je veće mjesto na većoj visini, a ima divne pejzaže i stari grad. Vjerujem da ljeti nudi dobro osvježenje od velikih vrućina. Dovoljno je jedno popodne za provozati se tamo i obići grad.

SEVILLA

Najživahnija od svih gradova koje smo obišli, može se lutati danima, ali isto tako skratiti na jedan dan za osnovni obilazak. Boravili smo tamo u ponedjeljak, i naišli na besplatne ulaznice u nekim objektima (Plaza de toros, Toro del oro, moguće da ima i za ostalo), što nude svakog ponedjeljka. Korida se i dan danas odvija u Plazi del toros. Ovogodišnja ”sezona” počinje krajem travnja i ima raspored za sve borbe do negdje u rujnu. Noćni život nije bio nešto, ali eto ponedjeljak je u pitanju. Smještaj je tu bio najskuplji.

CÁDIZ

Sladak mali gradić, zapravo otočić spojen mostovima s kopnom. Obiđe se pješke u nekoliko sati, laganim tempom. Al poželiš se i zadržati, baš je šesno. Preporučujem ručati u Bar Nono, maloj bajtici kako bi se kod nas reklo, glasnoj, prepunoj domaćih ljudi na pauzi za ručak, s velikim izborom svježe ribe i raznih tapasa. Možda neće biti mjesta za sjesti, ali će vrijediti i stajati.

GIBRALTAR

Priča za sebe, izgleda kao da leži na novcu. Još uvijek se može slobodno ući s osobnom, ali treba pratiti što će se Brexitom događati. Na brdu ima utvrdu sa stazama za šetnju i tunele iz II. svjetskog rata i još štošta. Može se ići žičarom. Većinu toga smo zaobišli jer smo došli predvečer i kupili osnovnu kartu (7 EUR/osobi, inače svi sadržaji zajedno za žičarom koštaju mislim oko 30 EUR/osobi). Prošetali smo najkraćom stazom i podružili se s majmunima kojih ima dosta. Prva ideja je bila ići u Tarifu na vožnju brodom gdje se može vidjeti dupine i kitove, ali njih nekad ima, nekad nema. Majmune u Gibraltaru pak ne možete promašiti ni da hoćete.

MARBELLA

U Marbelli smo samo prespavali i malo prošetali. Poznata je po velikoj pješčanoj plaži i kao ljetno odredište, inače ne prezanimljiva. Ovdje smo napravili pauzu od španjolske hrane i pojeli dobru pizzu. U svim mjestima u Andaluziji ima dosta talijanskih restorana.

TORREMOLINOS

Malaga

Manje mjesto pokraj Malage, također ljetno odredište, pješčana plaža, brdo restorana. Ovdje bih preporučila smještaj koji je bio najbolji omjer cijene i kvalitete od svih u tom rangu koje smo posjetili u Andaluziji: Hof Van Holland apartmani. Cijene su u redu, najam ležaljke 6 EUR, pivo 3 EUR, večera 10-15 EUR. Međutim, moguće je da to poraste u visokoj sezoni.

MALAGA

Ono kad ti se više ne hoda pa sjedneš na Hop on hop off bus, eto to je bila Malaga. Uvijek sam govorila da nikad neću taj bus koristiti, ali kako to već ide, sve za što kažeš nikad ti se obije o glavu jednom u životu. Na kraju to i nije bila greška, nema se što previše vidjeti u Malagi. Na brdu ima tvrđavu s koje je lijep pogled na cijeli grad.

 

Htjeli smo još ići u Granadu do palače Alhambre, ali nismo ulovili online karte pa nam se nije dalo. Bude sve unaprijed rasprodano, ali par dana prije znaju pustiti još karata u prodaju. Tako je i bilo, ali su u tom trenutku stvarno potrebni brzi prsti za bookirati pa preporučujem kupnju obaviti unaprijed ( https://tickets.alhambra-patronato.es ).

TRIP BUDGET

Gibraltar

Troškovi sa svime (prijevoz do Budimpešte osobnim automobilom, parking, let (Wizzair Budimpešta-Malaga), noćenja, rent-a-car, džeparac) su bili oko 6.000 kn/osobi. To je na mjeri dvije osobe. Za više pučanstva cijena opada. Rent-a-car smo uzeli u Malaga Cars, kod kojih je dobro to što ne traže depozit. Auto je bio 77 eur za 4 dana s full osiguranjem – Renault Megane. Uber im je oko 15 EUR za 10 km. Vlak zna biti dobra i brza opcija za veze između gradova (Torremolinos – Malaga oko 4 EUR povratna karta).

HRANA

Što se tiče hrane, jako je fina. Nema neobičnih začina koji znaju neodgovarati nama Hrvatima naviknutima na sol, papar i Vegetu.

Doručak: sendviči s domaćom kobasicom chorizo i pršutom (jamón serrano). Druga, slatka opcija su churrosi sa kakaom/vrućom čokoladom. To je kuhano tijesto kao za princes krafne koje su prži u dubokom ulju u obliku prutića.

Jamon and chorizo sandwich

Peciva i kruh su kao naša, dakle ukusna. Španjolski omlet je otkriće koje ću svakako kuhati doma. I kava je ludnica. Pila sam je i sama iako inače uopće ne pijem kavu. Generalno doručak počinje kasnije nego kod nas i traje do 11, 12 h.

Ručak/večera: tapasi su varijacije glavnih jela poslužena u malim porcijama, što je odlično jer se puno jela može isprobati u jednom obroku. Osim toga, poslužuju razne vrste paella, svježe ribe, odrezaka tako da ima svega za sve. Pa i internacionalne hrane. Kod objeda pazite da ne ostanete gladni u vrijeme sieste kad većina toga ne radi (cca 16-20 h).

Piće: probali smo vino i sangriju, ali najviše smo se držali lokalnog piva (Alhambra Reserva, Estrella Galicia, San Miguel…), koje im je također odlično, a nama više paše. Često ga poslužuju u malim čašama pa svakako za normalno točeno pivo od pola litre tražite ”pinta”!

Facebook page: Wanderlust Flavours

Instagram

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal

Marseille je prijestolnica kulture Mediterana

7 europskih gradova za proljetni odmor

Što vidjeti u Madridu?

 

Previous articleKako voziti po Americi ?
Next articleNa ovom se otoku jede senzacionalno dobro