Kako i gdje u Sevilli

Autor članka:
Podijeli:

Čarobna prijestolnica Andaluzije

 

 Kako i gdje u Sevilli – tjedan dana krajem rujna bilo je dovoljno  da se navučemo na odličnu atmosferu, finu hranu i ljepote grada. Iako glavni grad Andaluzije, dovoljno je „mali“ da se prohoda do svih znamenitosti.

Temperature su vrlo visoke. Nama je zadnji tjedan u rujnu bilo između 32 i 38 stupnjeva…ali zato je siesta must, a nakon 22 sata je uobičajeno vrijeme za večeru. Cijene hrane i pića sasvim su prihvatljive za naš džep. Malo pivo je 1,20€, čaša sangrie 3€, a razni tapasi 2,5-4€. Tapas (zalogajčići) su odličan način za isprobati više vrsta hrane. Osim papas bravas (pečeni krumpir) i jamon (pršut), najčešći tapasi su croquetas (kroketi raznih vrsta).

Kako i gdje u Sevilli

Meni je u toplim danima najviše prijao salmorejo – andaluzijska hladna gusta juha od rajčice (gušća od gazpacha) koja se poslužuje s tvrdo kuhanim jajem i pršutom nasjeckanima na male kockice.

Stabla naranče nalaze se po cijelom gradu i pružaju dobrodošlu zaštitu od sunca prilikom šetnje na visokim temperaturama.

Kako i gdje u Sevilli

Tradicionalna andaluzijska gradnja kuća je takva da imaju unutarnje dvorište, nama najčešće poznato iz španjolskih sapunica. Pri odabiru smještaja tražili smo, a zatim i našli baš jedan takav. Radi zaštite od ulaska topline prozori su manji od naših i okrenuti na unutarnje dvorište pa je manje prirodnog svjetla u unutrašnjosti kuće nego što je to uobičajeno kod nas.

Za prijevoz  gradom najviše se koriste autobusi. Užim centrom vozi pokoji tramvaj i jedna metro linija. Kartica za gradski prijevoz može se kupiti na kioscima za 1,5€. Puni se s minimalno 7€ što je dovoljno za 10 vožnji, a kasnije se po potrebi nadopunjava. Jedna kartica može se koristiti  za više osoba, ne treba svatko imati svoju.

Kako i gdje u Sevilli

Najpoznatiji simbol Seville je svakako Plaza de España, polukružni trg izgrađen povodom ibero-američke izložbe 1929. godine. U sredini se nalazi velika fontana i kanal kojeg prelaze četiri mosta. Uz arkade se nalaze klupice ukrašene azulejo pločicama. Svaka klupica predstavlja jednu od španjolskih provincija, a uz njih se nalazi i karta s prikazom mjesta.

Kako i gdje u Sevilli

Katedrala u Sevilli najveća je gotička katedrala te treća po veličini na svijetu i teško ju je uloviti cijelu u kadar. Izgrađena je na temeljima maurske džamije. Obilazak je 9€, ponedjeljkom je ulaz besplatan (ali mora se svejedno rezervirati kartu na web stranicama katedrale).

Kako i gdje u Sevilli

Katedrala ima 80 kapela, a glavna kapela je posebno dojmljiva. U katedrali se nalaze i posmrtni ostaci Kristofora Kolumba. Dio katedrale je i Giralda, još jedan od simbola Seville, minaret pretvoren u zvonik.

Kako i gdje u Sevilli

Unutrašnjost Giralde nema stepenice već 35 rampi (kako bi se mujezin mogao popeti na konju do vrha), a sa vrha se pruža odličan pogled na cijeli grad te Dvorište naranči, nekadašnji maurski vrt – dvorište džamije, a sad dvorište katedrale.

Kako i gdje u Sevilli

Metropol Parasol ili Las setas (gljive) je najveća drvena struktura na svijetu. U prizemlju su trgovine, na prvom katu trg za razne evente, a za 3€ može se liftom na vrh sa kojeg je dobar pogled na cijeli grad. Kažu da je najbolje doći predvečer i sa vrha gledati zalazak sunca, ali to ćemo morati isprobati drugi put jer smo ovaj put odabrale dnevni obilazak.

Kako i gdje u Sevilli

Kroz Sevillu teče rijeka Guadalquivir, a još jedan od simbola Seville je nekadašnja stražarnica na rijeci – Torre d’oro. Na drugoj strani rijeke nalazi se živopisna četvrt Triana, dom flamenca, poznatih toreadora, keramičara i azulejosa – šarenih keramičkih pločica. Kažu da je flamenco potekao baš iz Triane, pa se na ulicama Seville i po barovima često naiđe na plesače flamenca. Neki nastupi su za turiste besplatni, a za neke se treba izdvojiti i 20-ak eura.

Kako i gdje u Sevilli

Real alcazar – kraljevska palača sa raskošnim vrtovima je must see. Maurski utjecaj je vidljiv na svakom koraku. Redovi za ulaz su veliki, a broj posjetitelja ograničen pa preporučam kartu kupiti unaprijed. Ulaz je 12,5€. Ponedjeljkom od 18 do 19 sati je ulaz besplatan, ali se mora unaprijed rezervirati kartu na njihovim web stranicama. Sat vremena naravno nije dovoljno da bi se sve obišlo, no za on-a-budget varijantu putovanja bolje nego ništa. Fanove Game of thrones vjerojatno će zanimati činjenica da su se neke scene snimale baš ovdje.

Kako i gdje u Sevilli

Andaluzija je prekrasna pa ako imate vremena svakako posjetite i neko mjesto u okolici. Cordoba je na sat vremena vlakom, Cadiz je cca sat i pol vožnje vlakom, a vlakovi su česti i povoljni. Najbliže plaže su na sat vremena od Seville, u Huelvi i Cadizu. Kako mi zbog poslovnih obveza nismo uspjele obići ništa osim Seville, nema druge nego polako početi planirati neki road trip Andaluzijom.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Koji otok odabrati na Kanarima?

Divna Sicilija

Monza i Formula 1 znače isto

Nove objave