Travel AdvisorTravel Advisor

Kako legalizacija marihuane može pomoći turizmu ?

Sve veću popularnost i rasprostranjenost uživanja u marihuani  neke zemlje iskoristile su za razvoj turizma što se pokazalo kao dobra odluka.

Legalizacija kanabisa u Hrvatskoj također bi  utjecala na intenziviranje poljoprivredne proizvodnje , što bi dovelo do povećanja prihoda u državnu blagajnu, a najveći i najbrži utjecaj vidio bi se upravo u turizmu. Najbolji  primjer za to su zemlje koje su legalizacijom kanabisa uspjele ostvariti značajne prihode kroz turizam.

Amsterdam prvi je grad na svijetu koji je zaradio na uživanju u do tad zabranjenom voću. Legalizacija marihuane i prostitucija dovele su milijune turista u grad, a uZ njih i dobre prihode.U Nizozemskoj je posjedovati do 5 grama marihuane legalno, te se smije pušiti u coffee shopovima. Zabranjeno je miješanje s duhanom koji se ne smije pušiti u zatvorenim prostorima.

Portugal je druga zemlja zemlja u Europi koja je ublažila stav prema uživanju u lakim drogama. Od 2001. legalno je posjedovati do 25 grama marihuane.

U Češkoj kupnja do 10 grama marihuane nije protuzakonita, a dekriminalizirano je i posjedovanje do 15 grama.

Španjolska je također vrlo tolerantna zemlja po kada je o marihuani riječ. Dozvoljen je uzgoj za osobnu upotrebu. U zemlji je oko 5000 kanabis klubova, reklamiraju se na internetu i vrlo ih je lako naći.

Slično je i na Kanarskim otocima. Vrlo je lako na ulicama nabaviti lake droge, a vlasti su  tolerantne spram toga zbog dobrog utjecaja na turizam.

Portugal tolerira posjedovanje do 25 grama marihuane. Prva je europska zemlja koja je dekriminalizirala sve vrste droga, uključujući marihuanu, meth i kokain. Droge su i dalje ilegalne, ali se ne određuje zatvorska kazna za posjedovanja količina za osobnu uporabu.

U Belgiji je legalno imati do 5 grama marihuane, ali se ne smije konzumirati na javnim mjestima.

U Izraelu proizvodnja medicinske marihuane cvate. Ova zemlja je svjetski lider po pitanju istraživanja utjecaja kanabisa na liječenje mnogih bolesti, ali i ovisnosti o ovoj lakoj drogi.

Kanada nema zakon o legalizaciji marihuane, ali ima državni program medicinske marihuane. Više desetaka tvrtki smije proizvoditi kanabis u medicinske svrhe. Novac zarađen od toga ulaže se u istraživanja i studije o utjecaju kanabisa.

U SAD-u marihuana je zabranjena na federalnom nivou, ali u nekim državama je potpuno legalizirana. Za sada su to Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon, Washington i Washington D.C. U još nekim državama legalna je u medicinske svrhe.

U Peruu je legalno posjedovati do 8 grama, a u Kolumbiji do 33 gram marihuane. Urugvaj je po tom pitanju također vrlo tolerantan pa je tamo sve dozvoljeno. Jamajka ima dekriminalizirano posjedovanje čak do 56 grama marihuane U Čileu je dozvoljen uzgoj za osobne upotrebe i medicinska marihuana, a u Meksiku je marihuana također dekriminalizirana već dvadesetak godina.

Zanimljivo je da Sjeverna Koreja ovu biljku uopće ne smatra tu drogom.

Zakoni o lakim drogama postaju sve liberalniji diljem svijeta. Iako spor ovaj proces je nezaustavljiv i prati trendove u načinu života novih generacija putnika.

Mnogo je zemalja, pa i  Hrvatska, na neki način dekriminaliziralo marihuanu kada je o osobnoj upotrebi riječ, ali i onu za medicinsku svrhe. Sadnja, a posebno preprodaja prekršaji su i kaznena djela u većem dijelu svijeta.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Sex turizam – putovanja o kojima se ne priča, a mnogi na njih idu

Što treba ponijeti na put?

Amsterdam nisu samo droga, sex i tulumi

 

Previous articleTajne crkve Notre Dame
Next articleKakav je Manchester ?