Travel AdvisorTravel Advisor

Kako odabrati prave skijaške cipele

Kako odabrati prave skijaške cipele nije uvijek bilo lako. Skijaške cipele su možda I najbitniji dio opreme jer o udobnosti ovisi užitak na padinama. Iako izgledaju ogromno I grubo, skijaške su cipele vrlo udobne I trebaju fino prianjati uz nogu. Nikako ne valja kupovati broj veće jer tako ostaje previše prostora između noge I cipele. To direktno utječe na samu tehniku skijanja.

O direktnom prijenosu pokreta s noge na cipelu I dalje na skiju ovisi kvaliteta zavoja I samog skijanja. Nije dobro ako ima prostora između noge i cipele. Prostor može biti jedino kod nožnih prstiju koji se smiju micati gore – dolje. Svi ostali pokreti noge unutar skijaške cipele nisu dobri. Primjerice podizanje pete treba svesti na minimum. To se postiže regulacijom s kopčama. Sigurno ste vidjeli kako takmičari otkopčavaju cipele u ciljnoj ravnini po završetku vožnje. Tome je razlog ekstremno usko zakopčavanje kako ne bi bilo prostora unutar cipele.

Flex broj koji se vidi istaknut na skijaškim cipelama označava tvrdoću plastike. Tvrdoća označava lakše ili teže naginjanje s cipelom prema naprijed. Najviši broj 140 je za takmičare. Znači da je cipela tvrda i da ne dopušta laku fleksiju što je bitno za trke. Što je broj niži cipela je “mekša” i udobnija. Početnici biraju cipele od 50 do broja 75. Oni napredniji se osjećaju dobro s flexom oko 90, a takmičari i dobri agresivni skijaši uzimaju cipele iznad 100 do 140. Prilikom kupnje skijaških cipela to je vrlo važno znati kako bi cipele bile odgovarajuće znanju skijaša. To direktno utječe na udobnost same cipele i doživljaj na skijanju.

Prilikom kupnje treba odvojiti dosta vremena I provesti barem pola sata hodajući po trgovini u modelu koji se pokaže dobar. Kupnja nije jednostavan proces i bolje je odvojiti više vremena. Ako se usprkos tome nakon par dana skijanja pojavi mjesto na kojem žulja, može se popraviti u skijaškim servisima. To se radi tako da se zagrije plastika na određenom mjestu i malo raširi. Ponekad je i par milimetara dovoljno. Cipele se ne kupuju svake godine pa je važno dobro odabrati.

Nove tehnologije proizvodnje cipela koje se koriste u HEADU definitivno pridonose ugodnosti skijanja. Najboljii zbor HEAD skijaških cipela je u trgovini u ulici Ljudevita Posavskog 36b u Zagrebu. Kako odabrati prave skijaške cipele je lako u tom dućanu.

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Gdje kupiti najbolje skije u Zagrebu

Zašto je Obertauern idealno mjesto za zimski odmor?

TOP 5 skijališta Amerike

 

Previous articleAdvent u Grazu
Next articleVeganšpek bistro itekako nije samo za vegetarijance