Kako odabrati pravo skijalište ?

Autor članka:
Podijeli:

Kako odabrati pravo skijalište ?
Francuska, Italija, Švicarska, Austrija, USA, Slovenija… samo da nabrojim zemlje s najvećim brojem skijališta, a tu su I Bosna I Hercegovina, Srbija, Bugarska, Češka, Slovačka pa I Hrvatska. Nije lako odabrati odgovarajuće skijalište jer se treba poklopiti mnogo faktora.

Cjenovno se zadnjih sezona dogodila velika diferencijacija između masovnih I elitnih skijališta. Na samo tridesetak kilometara udaljenosti cijene u različitim skijalištima mogu biti I 50% veće. Najbolji primjer su Kronplatz I okolica te elitna Alta Badia sa skupim hotelima I Michelinovim restoranima.

Kako odabrati pravo skijalište

Generalno treba uzeti u obzir sljedeće činjenice:

Francuska ima najveća skijališta. 3 doline, među kojima je nekoliko godina za redom proglašeno najbolje skijalište Val Thorens, Val d Isere (za mene najbolje na svijetu) te još desetak skijališta s više od 300 km pista I stotinama žičara. Najveći problem prilikom odabira za obiteljski odmor je udaljenost od oko tisuću kilometara. Cjenovno su skijališta velo raznolika. U većini su cijene vrlo povoljne I već se za tristotinjak eura preko nekih agencija može naći smještaj I skijaška karta.

Val Thorens

Italija ima predivna skijališta, pogotovo regija Dolomiti, nalazi se s južne strane Alpa pa je više sunca I hrana je odlična. Sunčana strana znači da je puno veća mogućnost za vrijeme iz snova, no to će značiti da je snijega bitno manje nego sa sjeverne strane. Kronplatz je poznat po hrvatskom skijaškom tjednu, Alta Badia je najbolja, 3 Zinnen (poznatije kod nas kao Sexten) je skijalište koje se ubrzano širi I raste.

Kako odabrati pravo skijalište
Sella

Austrija je podijeljena na južnu I sjevernu stranu Alpa pa o tome ovisi I vrijeme I količina snijega. Skijalište Obertauern koje se nalazi u sredini je poznato po najvećoj količini snijega, ali po dobroj zabavi. S južne strane je najpopularniji I najbliži Nassfeld. Lijepo skijalište na rubu Alpa s puno sunca. Sa sjeverne su puno veća skijališta pogotovo Salzburger Sportwelt kojeg čine osam skijališta za koje vrijedi isti ski pass. Legendarni Kitzbühel, zatim Zillertal, St.Anton, Lech, Ischgl I da ne nabrajam dalje. Jedno bolje od drugoga.

Kako odabrati pravo skijalište
Obertauern

Slovenija nam je najbliža. Mala skijališta I ne velik izbor hotela čine ta mjesta idealnim za vikend ili za čitav tjedan ako ste početnik. Svi ozbiljni skijaši nemaju što raditi duže od dan,dva na bilo kojem skijalištu u Sloveniji. Mogući problem je I što nisu visoko pa može biti upitna količina I kvaliteta snijega. Cjenovno nisu toliko jeftina, ali su ipak povoljnija od sjevernih susjeda.

Skijališta na Balkanu, osim banskog u Bugarskoj, ipak nisu na nivou alpskih što je razumljivo. Na Jahorinu ili Kopaonik se osim skijanja ide I tulumariti, dobro I povoljno jesti I općenito se dobro zabaviti. Ako ste pasionirani skijaš koji dere po terenima od jutra do mraka onda zaboravite Balkan I spore žičare na kojima se čeka.

Za one koji su sve probali svakako preporučujem izlet preko bare u Colorado u SAD. Skijališta Vail, Beaver Creek, Aspen I druga su poseban doživljaj. Snijeg je ovdje drugačiji I suh zbog udaljenosti od oceana I visina. Mjesta se nalaze na više od 2.000 metara, a skija se do 3.500 I to po šumi. Priroda je drugačija, ponuda hotela I apartmana puno bolja nego u Europi. Cijena je prava sitnica, nekih petnaestak tisuća kuna za desetak dana s avionskom kartom. To je puno, no toliko košta I smještaj u boljim hotelima u susjednim zemljama.

Dakle, izbor je velik. Skijanje košta otprilike isto kao i ljetovanje na moru. Ovisi boravite li u apartmanima I sami kuhate ili ste u skupim hotelima koji koštaju isto koliko i jadranski hoteli u sezoni. Kako odabrati pravo skijalište je dobro znati i nadam se da smo vam pomogli.

Travel Advisor skijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

TOP 5 skijališta Amerike

https://www.travel-advisor.eu/zasto-je-obertauern-idealno-mjesto-za-zimski-odmor/

Gdje kupiti najbolje skije u Zagrebu

 

Nove objave