Kako ojačati imunitet na putovanjima?

Autor članka:
Podijeli:

Kako ojačati imunitet na putovanjima?

Kako se javljaju vijesti o raznim virusima I epidemijama, kod putnika, čak I onih koji se inače ne zanimaju za to, poraste svijest o potrebi za jačanje imuniteta.

Kako se pripremiti za put? Što nam je potrebno?

Kako ojačati imunitet na putovanjima

Dobro znamo, iako se rijetko pridržavamo, da je priprema pola uspjeha. Stoga treba se dobro pripremiti prije odlaska na putovanje. Svaki put je stres za organizam I može vrlo brzo doći do pada imuniteta.
Čimbenici koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres (dovodi do pojačana lučenja kortizola što posljedično pojačava lučenje tvari koje pridonose upalnim procesima, slabija je prokrvljenosti periferije…), konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga uporaba ali i mutacije virusa i bakterija. Upravo zato sve veća pozornost usmjerava se na jačanje imuniteta kako bi se ojačala obrambena sposobnost organizma da nadvlada brojne štetne utjecaje i patogene agense.

na putovanje bez nervoze I straha

Bitno je što i koliko jedemo

Kad govorimo o prehrani, bitno je što i koliko jedemo, jer dokazano je da dnevni kalorijski unos utječe na rad obrambenog sustava. Pothranjene i pretile osobe, kao i one na različitim dijetama za mršavljenje, lakše podliježu infekcijama nego njihovi vršnjaci s normalnom tjelesnom težinom i uravnoteženom prehranom. Putovanje bez nervoze i straha nam je cilj.

Vitamini i minerali su za imunosni sustav iznimno važne tvari jer sudjeluju u metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje organizma. Normalnoj funkciji imunosnog sustava pridonose sveopće poznati vitamin C, vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin B12 i vitamin A.

Minerali selen i cink

Minerali selen i cink od posebne su važnosti za normalno funkcioniranje imunosnog sustava. Oba su elementa ključna za staničnu diobu, enzimsko djelovanje jetre i drugih organa, jačanje imuniteta i uklanjanje otrova iz organizma.

Kako ojačati imunitet na putovanjima

Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunosnih stanica. Brojni klinički pokusi dokazali su da cink smanjuje intenzitet i trajanje simptoma prehlade i gripe. Istraživanja koja su proučavala učinak cinka na prehladu rezultirala su otkrićima o njegovu utjecaju na umnožavanje virusa. Upravo je stoga važno započeti s uzimanjem cinka čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije.

Selen s drugim mineralima pomaže izgradnju obrambenih bijelih krvnih stanica. Nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih stanica i prsne žlijezde, a dodatni unos selena stimulira funkciju imunosnog sustava.

Kako ojačati imunitet na putovanjima

Važan je pozitivan stav je

Nadalje, znanstvena istraživanja dokazala su da osobe s pozitivnim stavom proizvode više antitijela i zdravije su. Ako vaš stav u većini slučajeva nije pozitivan, onda se potrudite da barem bude što manje negativan. Čak i ako se razbolite, nemojte zauzeti negativan stav, nego se potrudite da što prije ozdravite.

Biolectra IMMUN cink + selen + vitamin D3; dodatak prehrani bez šećera; okus naranče; u obliku mikrogranula. Preparati koje je korisno imati sa sobom.Zaista nosim sa sobom male vrećice magnezija Bioelectra relax te Immun.

Travel Advisorlifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove objave