Kaliningrad – sve što treba znati

Autor članka:
Podijeli:

U sendviču između Poljske i Litve nalazi se Ruska pokrajina Kaliningrad. Bivši njemački grad Koenigsberg (Poljski Krolewiec) je važna luka za Rusiju u čijem se sastavu nalazi od 1946. Ova mala oblast nije direktno povezana s Rusijom te se mora prijeći preko Litve da bi se stiglo do Ruske federacije.

Kaliningrad - sve što treba znati

Grad ima bogatu povijest i dugo je bio glavna prijestolnica pruskih grofova i glavni grad Istočne Pruske. Potsdamskim ugovorom 1945. je pripao Sovjetskom Savezu. Grad je nastao oko tvrđave koju su 1255.sagradili teutonski vitezovi. Procvat je doživio kao trgovački Hansa grad sve do dolaska Napoleona koji ga je teško oštetio. Oporavio se tek dolaskom željeznice kada je uz Kiel grad bio glavna pomorska luka.

Rusi su Koenigsberg gotovo uništili 1945. Preimenovali su ga u Kaliningrad i započeli obnovu kao nove vojne luke Baltysk do koje vodi 32 km dug kanal. Nijemci su 1947. protjerani iz grada i poslani u Njemačku, a stotine tisuća Rusa je ubrzano naseljeno u grad. Grad je bio zatvoren za strance do 1991.

Kaliningrad - sve što treba znati

Danas je broj stanovnika nešto ispod 500.000. Ljudi su drugačiji nego u ostatku Rusije. Otvoreniji su i prijateljskiji. Radije će otići na vikend na Zapad nego u Moskvu.
Grad se nalazi pedesetak kilometara od Poljske granice. Potrebna je Ruska viza. Ako se ide u Litvu i želi nazad preko Kalinigrada u Poljsku, potrebna je viza s više ulaza.

Novi stadion prima 32.000 gledatelja.

Kaliningrad - sve što treba znati

16.6. je prva utakmica Hrvatske protiv Nigerije. Sljedeća je 22.6. Srbija protiv Švicarske, zatim 25.6.Španjolska – Maroko i 28.6. Engleska – Belgija.
FIFA Fan Fest se nalazi na glavnom trgu i prima 15.000 navijača.

 

Što treba vidjeti?

 Kaliningrad – informacije o gradu

Grad je vrlo lijep iako skladnu gotičku arhitekturu narušavaju socijalističke višekatnice. Zgodan je i izlet na obalu Baltika na duge pješčane plaže gdje se može kupati.

Najpoznatija turistička mjesta su:
Koenigsberg Katedrala, Pomorski muzej i podmornica B-413, Muzej jantara, Katedrala Aleksandra Nevskog, Brandenburška vrata, Svjetionik i stari grad, Botanički vrt, Muzej bunkera.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Moskva, ruska ljepotica

Prvi hotel u svemiru – Rusija pomiče granice putovanja

Sankt Peterburg za početnike

Nove objave