Moskva, ruska ljepotica

Autor članka:
Podijeli:

Moskva (ili MOCKBA na ćirilici), glavni grad Rusije, trenutno broji oko 12 milijuna stanovnika.

Smještena je na obalama istoimene rijeke i ujedno je i najhladniji glavni grad u Europi, sa prosječnim temperaturama u siječnju i veljači koje dosežu oko -20 stupnjeva. Moskvu sigurno svi poznaju upravo zbog hladnoće, činjenice da je glavni grad najveće države na svijetu i po popularnom Crvenom trgu koji godišnje posjete tisuće turista. No, Moskva je mnogo više od toga i moja je adresa jedno vrijeme bila baš u ovom gradu. Dopustite mi da vam ispričam priču o ruskoj prijestolnici i najzanimljivijim mjestima za posjetiti. Moskva vas zaljubi u sebe već od prvog susreta. Ona nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Moskva, ruska ljepotica

Prva stvar koju trebate znati ukoliko putujete u Rusiju je svakako njihov vizni sustav. S obzirom da Rusija ne pripada Europskoj Uniji, ova država ima posebne uvjete za sve turiste koji ju žele posjetiti. Ako putujete sa hrvatskom putovnicom, potrebna vam je turistička viza.

Ukoliko želite doživjeti pravu zimsku bajku, posjet Moskvi tijekom studenog ili prosinca je svakako dobra ideja. Snijeg zabijeli ovaj grad krajem rujna i zna se zadržati i do kraja ožujka.

Moskva, ruska ljepotica

Tijekom jesenjih dana, Moskva se oblači u novo ruho, Crveni trg i područje Kremlja i katedrale svetog Vasilija vrve smijehom djece, znatiželjnim pogledima turista koji se dive ukrašenim štandovima na kojima kupci nestrpljivo čekaju na svoju porciju blina (ruske palačinke), piroga, ili pak kavijara, koji je ovdje specijalitet. Babuške prodaju suvenire, pa tako možete naći matrioske (drvene figurice djevojke, iz koje izlaze druge, male matrioske), ušanke ili naše šubare, ali i mnoštvo suvenira s likom predsjednika Vladimira Putina.

Moskva, ruska ljepotica
Suveniri s likom Putina, Staljina…

Već početkom prosinca, mnogi Rusi svoja predvečerja provode na ledu, klizajući sa svojim najdražima. Za mene osobno, najljepše klizalište ikada je bilo u Gorkom parku.

Moskva, ruska ljepotica
Jesenski marketi na Crvenom trgu.

No…Krenimo u detaljnije razgledavanje ove predivne metropole! Crveni trg (ili Krasnaya Plošad na ruskom) će vas ostaviti bez teksta. Dopustite si uživanje u pogledu na katedralu Vasilija Blaženog, koja slovi za vjerojatno najšareniju crkvu na svijetu. Dao ju je izgraditi Ivan Grozni, a legenda kaže da je bio toliko okrutan da je namjerno oslijepio arhitekta koji je projektirao katedralu tako da nitko ne može napraviti kopiju iste.

Moskva, ruska ljepotica
Crkva svetog Vasilija Blaženog

Ako ste ljubitelj povijesti, posjet Lenjinovom mauzoleju je upravo za vas. Tu ćete vidjeti balzamirano Lenjinovo tijelo, čuvari će vas provesti u mračnu prostoriju i nikakvo fotografiranje nije dozvoljeno. Na Crvenom trgu nalazi se i poznati Kremaljski sat, prvi javni sat na svijetu. Pod njegovim otkucajima marširale su ruske vojske, odvijale su se poznate vojne parade, a tu se i čeka Nova Godina i proslavljaju svi važni praznici Rusije. Unutar zidina Kremlja, nalaze se četiri pravoslavne crkve, kao i zvonik Ivana Velikog, najveće zvono na svijetu.

Moskva, ruska ljepotica
Kremaljski sat

Svakako su vrijedni spomena i Sveučilište Lomonosov, Galerija Tretjakov i Hram Krista Spasitelja.

Moskva, ruska ljepotica
Pogled na Kremlj u jesen

Za ljubitelje ruske književnosti poput mene same, preporučujem posjet muzeju Sergeja Jesenjina, koji je na mene ostavio drugačiji utisak jer se radilo o malenoj kućici iz koje je Jesenjin stvarao i pisao svoja djela.

 

Tu ćete vidjeti njegove osobne stvari, ali i mnoštvo pisama napisanih perom, kao i popularnu verziju „Doviđenja prijatelju, doviđenja“ koju je pjesnik napisao netom prije svoje smrti.

Moskva, ruska ljepotica
Hram Krista Spasitelja u predvečerje

Prošetajte i do Ruske Narodne Knjižnice, gdje ispred samog ulaza možete vidjeti kip Dostojevskoga. Onima koji vole pisca Bulgakova, posjet Patrijaršijskim ribnjacima je neizostavan. Upravo na ovom mjestu počinje roman “Majstor i Margarita“, a na ulazu u park se nalazi znak na kome piše „Zabranjeno je razgovarati s nepoznatima“ – iz spomenutog romana. U neposrednoj blizini se nalazi i Dom-muzej Bulgakova, gdje možete čuti o „lošem stanu“ ili pak vidjeti Berlioza bez glave.

Književne izlete možete nastaviti posjetom Puškinovoj kući i manastiru Novodjevičanski, lokaciji iz poznatog Tolstojevog romana „Rat i Mir“ i „Ana Karenjina“. U sklopu manastira nalazi se i jezero, ali i groblje na kojem su pokopani mnogi ruski velikani, poput Čehova, Gogolja, Bulgakova… Kako bi utisak bio još duži, pri povratku u centar, potražite i Puškin cafe, skriveni kafić na Tverskoy Bulevaru, u samoj blizini Puškinovog trga, će vas barem na kratko odvesti u neki drugi svijet prepun knjiga i ugodne atmosfere. Nedaleko od trga nalazi se i poznato Boljšoj kazalište.

Moskva, ruska ljepotica
Puškin cafe

Za nešto drugačiji ugođaj ispijanja kave, ne budite lijeni i otkrijte pomalo skriveni Ziferblat u samom centru grada. Tu možete piti kavu i jesti ukusne kolačiće do mile volje, a jedina cijena koju plaćate je cijena vašeg vremena provedenog tamo. Ako ste u društvu više prijatelja, možete uživati i u društvenim igrama ili pak vježbati svoju ćirilicu čitajući neke od knjiga koje možete naći u ovom ugodnom stanu koji je pretvoren u cafe. Nakon kave u zanimljivom ambijentu, prošetajte Gogoljevim bulevarom ili pak Starim Arbatom, koji vrvi buticima, pa nastavite dalje do Kuznjetskog mosta i Crvene Revolucije. Za potpuni doživljaj grada, uživajte u pogledu na Moskvu s vrha zgrade na Ljubljanka trgu (CUM).

Moskva, ruska ljepotica
Kolomenskoye park

Kako biste pobjegli od gužve, odmor potražite u nekom od predivnih moskovskih parkova: Gorky Park, VDNH, Chistiye Prudi…Meni najdraži je park Caricino, sagrađen još u vrijeme Katarine Velike. Krasi ga veliki most i poznata palača. Ako bih morala nabrojati još jedan vrijedan mojih redaka, to je svakako Kolomenskoye Park.

Moskva, ruska ljepotica
Kolomenskoye park

Ako želite doživjeti neku drevnu Moskvu, uđite u metro (moskovske metro stanice su priča za sebe, njihova ljepota je nenadmašiva), i odvezite se do Kitaj-Goroda. Tu vas čekaju malene uličice, crkve, i neke drugačije priče. Kao potpuna suprotnost takvoj Moskvi, pogled na Staljinovih Sedam Sestara i slavne nebodere dočarat će vam novu, moderniju stranu ove ruske prijestolnice. Dajte mašti na volju i svratite i do Izmailovskog marketa, gdje se nalazi Izmailovski Kremlj vrijedan spomena.

Moskva, ruska ljepotica
Izmailovski Kremlj

Dopustite da vas Rusi počaste čašom votke i da s vama nazdrave, dok čekate na svoju porciju šašlika i pečenih krumpira. Nema boljeg načina za upotpuniti sliku o Moskvi od posjeta ovom marketu, bit ćete očarani starim slikama, knjigama, suvenirima izrađenima od keramike-mene je svakako dojmio jedan mali dućan o astronautima, kao spomen na Jurija Gagarina.

Moskva, ruska ljepotica
Slika Jurija Gagarina u jednoj od trgovina

Obogaćeni ruskim iskustvom, na kraju vam preostaje ispričati najdražima priču o jednoj Moskvi, koja vas, iako hladna, zaljubi u sebe toplinom koju skriva stoljećima…

Moskva, ruska ljepotica koja i nije toliko hladna kakvom se čini.

Sa ljubavlju ispričala: Lidija Palac

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorEuropa

Sankt Peterburg za početnike

 

Moskva – 5 najboljih mjesta za posjetiti, a nisu muzeji

Gdje je Kazan ponos Tatarstana ?

 

Nove objave