Je li je Kruger najbolji safari u Africi ?

Autor članka:
Podijeli:

Nacionalni park Kruger je najstariji i jedan od najvećih rezervata za divlje životinje u Africi. Nalazi se na istoku Južne Afrike na granici za Mozambikom i Zimbabweom. Dug je 360 km, skoro kao od Zagreba do Splita i širok 65 km.

Da li je Kruger najbolji safari u Africi ?

Na skoro 20 tisuća kvadratnih kilometara žive gotovo sve vrste divljih životinja. Velike mačke, razne vrste antilopa, slonovi, nosorozi…baš sve je moguće naći u ovom parku. Ime Kruger nosi prema predsjedniku države iz doba kada je park proglašen zaštićenom zonom 1898. Sušni period traje od svibnja do listopada.

najbolji safari u Africi

To je doba kada je najbolje posjetiti park. Nema komaraca pa je i opasnost od malarije minimalna, manje je vruće i što je važno za bolje gledanje je da je trava niža. Lakše je spaziti životinje nego u doba visoke zelene trave. Također je za lakše pronalaženje životinja važno da se one dolaze na vodu na manji broj mjesta pa je gotovo zajamčeno da se u sumrak i li zoru vide mnogobrojne zvijeri na pojilu.

Vrla stroga kontrola i borba protiv krivolovaca rezultirala je rastom broja nekih životinja koje su već bile na rubu izumiranja. Borba s krivolovcima liči na pravi rat. Zadnjih godina je u međusobnim sukobima poginulo tridesetak osoba. Oni uglavnom noću dolaze iz Mozambika opremljeni najmodernijim oružjem.

najbolji safari u Africi

Broj nosoroga je veći nego prije iako je to i dalje vrsta, koja se zbog izmišljenog mita u Azijskim državama kako je prah roga jaki afrodizijak, kojoj prijeti izlov. Najveći porast je kod slonova. Od kada je zabranjena trgovina slonovim kostima, krivolovci su izgubili interes. Sad ih je već toliko da predstavljaju problem jer uništavaju drveće te se time narušava osjetljivi eko sustav.

najbolji safari u Africi

Park je ograđen te se u njega ulazi kroz kontrolirane ulaze. Radno vrijeme je od 6 ujutro do 6 popodne. Van tog vremena nije dopušteno privatnim vozilima biti u parku. Za razliku od Kenije i Tanzanije u Krugeru i ostalim rezervatima u Južnoj Africi, dozvoljeno je voziti privatne automobile kroz park. Plaća se ulaznica oko 20E po danu.

Velika većina smještaja se nalazi s vanjske strane ograde. U samom parku se nalaze ekskluzivni i vrlo skupi kampovi. Vrlo skupi znači da su od 1000 pa do više od 5000 Eura za noć. Osim privatnih kampova postoji i nekoliko većih koji pripadaju parku kao recimo Skukuza i Lower Sabie. U njima se osim bungalova nalaze i restorani, trgovine, toaleti i benzinske pumpe. Smještaj s vanjske strane ograde je bitno jeftiniji. Izbor je velik od kampova sa šatorima, do luksuznih hotela s bazenima.

Vožnja po parku je vrlo jednostavna. Nekoliko glavnih cesta je asfaltirano, a ostatak je makadam u dobrom stanju za sušnog perioda. Brzina je ograničena na 40 i 50 km/h, no da bi se uspjele spaziti životinje oko 20 km/ je maksimalno. Na dan se pređe oko 100 do 150 km za nekih desetak sati i ako ste sretni možete vidjeti Big 5 : slona, nosoroga, buffalo, lava i leoparda.

Leopard se najteže vidi. Nema ih puno i vrlo su plahe životinje dobro sakrivene u krošnjama drveća ili u visokoj travi. Lavovi uglavnom spavaju i do 20 sati dnevno pa je najbolje vrijeme za vidjeti ih zora ili sumrak kada su aktivni i idu u lov. Najviše ima antilopa, pogotovo impala, koje zovu „McDonald of the bush“ jer se mesožderi najradije njima hrane. Pun je i zebri, gnuova, nije rijetko vidjeti krda slonova, žirafe, nojeve i mnoge manje vrste poput bradavičastih svinja i raznih ptica.

najbolji safari u Africi

Kruger je vrlo dobro očuvani organiziran pa je lako proći jednim dijelom, uglavnom južnim u par dana i vidjeti sve životinje. Osim osobnim autima može se i organiziranim „game Drives“ s rendžerima u poluotvorenim terencima te pješke. Životinje treba respektirati i znati kako se ponašati. Nikako se ne smije izaći iz auta radi selfija s lavom koji spava jer to baš i nije jako pametno. Prije par godina je žena snimila muža koji je napravio slično i kojeg je, naravno, napao lav jer ga je probudio iz sna.

najbolji safari u Africi

Do Krugera se može avionom iz Johannesburga ili autom 450 km po odličnoj autocesti. Nekoliko dana u parku je ne samo za zagrižene ljubitelje životinja, jedno od najboljih životnih iskustava. Foto safari je za mene među tri najbolja putovanja na svijetu. Kako dobro poznajem Južnu Afriku i sve što nudi uvijek će biti za mene izbor prije Kenije i Tanzanije. Boravak u Krugeru se može dobro kombinirati s posjetom Capetownu, Johannesburgu i Pretoriji te Viktorijinim slapovima u susjednom Zimbabwe.

Avionske veze iz Europe prema JAR su vrlo dobre, cijene avio karata su između 500 i 700 E ovisno o sezoni u ekonomskoj klasi. Vremenska zona se razlikuje u samo dva sata pa gotovo da nema jet laga.

Fotke i video su snimljeni telefonom Samsung Galaxy S8.

Smještaj na Safariju pronađite na Booking.com

Travel Advisor

Pratite naš YouTube kanal.

Kada na safari?

https://www.travel-advisor.eu/3978/

Zanzibar – jer nam jednostavno treba odmor

 

 

Nove objave