Gdje je Kazan ponos Tatarstana ?

Autor članka:
Podijeli:

Gdje je Kazan glavni grad Republike Tatarstan?

Tatarstan je jedna od 22 republike u Ruskoj Federaciji. Stoga gdje je Kazan ? Grad na obali Volge, je star preko 2000 godina. Nalazi se oko 800 kilometara istočno od Moskve. Prometno je dobro povezan avionima, a direktni let za Europu je iz Frankfurta. Auto cestom i brzom željeznicom je također povezan s Moskvom i ostatkom Rusije.

Gdje je Kazan
Hotelska ponuda je bogata. Ima nekoliko međunarodnih lanaca poput Mariotta, Hiltona i Radissona. Cijena soba je oko 50 eura što Kazan čini oko 30% jeftinijim od Moskve. Isto je i s restoranima kojih ima puno, a svakako treba probati tatarske specijalitete. Tatarski biftek je ovdje nepoznanica, naime za njega nisu čuli. Specijaliteti su razne vrste pogačica punjenje mljevenim mesom.
Javni prijevoz Kazana je vrlo moderan. Busevi i trolejbusevi su česti, a pogotovo je brza nova podzemna željeznica. Ovdje živi oko 1.200.000 stanovnika, no život se čini opuštenijim nego u užurbanoj Moskvi.

Gdje je Kazan
Turističke atrakcije
Kremlin na vrhu brda iznad grada je sagrađen 1556.i pod zaštitom je UNESCA. Od 2000 godine. Ta bivša tvrđava je i dom pravoslavnom manastiru, te novoj Kul Sharif džamiji. Više od 53% populacije Kazana i Tatarstana su Sunni Tatarski muslimani. Ostali su uglavnom pravoslavni kršćani. Tu se pored džamije nalazi i pravoslavna katedrala te predsjednička palača, povijesni muzej, Kanov mauzolej i velebna kula visoka sedam katova – Syuyumbike.


Stari Kazan je dom većine tatarske populacije te se tu mogu vidjeti stare ulice i tradicionalne nastambe Tatara, Islamske škole i džamije.
U novom dijelu grada ulice Karla Marx, Gorki i Bauman čine središte grada u kojem se nalaze palače državnih institucija te šoping centri, zanimljive trgovine i restorani. Ulica Bauman je pješačka zna i ponudom sliči na moskovsku ulicu Stari Arbat.


Kazan je i grad sporta. Neki naši sportski klubovi poput Medveščaka su ovdje igrali utakmice. Sportski stadion i dvorane su potpuno novi i spektakularne arhitekture. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018  je Kazan bio jedan od domaćina.
Izleti van grada

Gdje je Kazan
Stari Bolgar se nalazi 175 km udaljen od Kazana. Pod zaštitom je UNESCA. Mjesto je važno za povijest ovog dijela Europe jer su se ovdje Tatari susreli islam te je bio dio velikog Bugarskog carstva. U džamiji se nalazi najveća sveta knjiga Kuran na svijetu. Bolgar je na obali Volge i popularno je pristanište za riječna krstarenja.
Grad – otok Svijažsk je 55 km udaljen od Kazana. Nastao je kao kršćanska utvrda prije zauzimanja Kazana 1551. Iz tog doba još postoji drvena crkva Svetog Trojstva te katedrala Navještenja.

Gdje je Kazan
Kazan se u Rusiji diči epitetom – Treći grad (nakon Moskve i St.Petersburga) te je na turističkim rutama uključen u Ruski Triangl. Grad i okolica su vrijedni posjeta. Tijekom ljeta je direktno povezan sa Splitom.

Travel Advisorputovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Sankt Peterburg za početnike

Moskva, ruska ljepotica

 

Moskva – 5 najboljih mjesta za posjetiti, a nisu muzeji

 

Nove objave