Search
Close this search box.

Gdje, kada i kako po Mykonosu

Autor članka:
Podijeli:

 

Mykonos je zasigurno jedan od najljepših Grčkih otoka. Gdje, kada i kako po Mykonosu ?

Poznat je po divnim plažama, specifičnoj autohtonoj arhitekturi te raznolikoj ponudi i zabavi. Otok svojoj ljepotom očara sve posjetitelje te se mnogi vračaju iz godine u godinu.

Gdje, kada i kako po Mykonosu

Mykonos se nalazi u Egejskom moru u grupi otoka Cyclades. Prema prestižnom časopisu Conde Nast Traveler  sedam godina za redom biran je kao najbolji Europski otok.
Glavni grad otoka je Chora (Mykonos Town). Labirint uskih ulica, bijelih kuća i stepenica, crkvica, restorana i kafića čine ovaj grad magnetom za sve turiste. Pravi kozmopolitski grad i najvažnije turističko mjesto u Egejskom moru.

Gdje, kada i kako po Mykonosu

Glavna ulica Matoyianni je duša i srce grada. Fini dućani, male galerije te prestižni kafići privlače mnoge. Usprkos navali turista i ponudi koja je njima prilagođena grad nije izgubio osobnost. Tradicionalnu arhitekturu nisu zamijenile neugledne betonske građevine kao što se dogodilo na mnogim mjestima uz Mediteran. Striktna regulativa precizno određuje što se i gdje smije graditi.
Ano Mera je jedini grad na Mykonosu koji nije uz more. Petnaestak minuta vožnje od glavnog grada potrebno je javnim transportom da bi se došlo u jedan drugi, mirniji svijet bez glamura i gužve. Posjetioci ga vole obići zbog odličnih lokacija za fotografiranje i bogatih bugenvilija uz bijele zidove kuća. U gradu se mogu naći i autentični restorani s lokalnim specijalitetima.

Gdje, kada i kako po Mykonosu
Agio Ioannis je jedno od najatraktivnijih područja. Prelijepe plaže, luksuzni hoteli i vile te ponajbolji restorani ponudom ide uz bok najelitnijim ljetovalištima svijeta.
Agios Stefanos je vrlo blizu grada,svega 2.5 kilometra. Ovdje se nalazi vrlo široka ponuda smještaja, restorana i zalogajnica. Slobodno se može reći da je to turizmom najrazvijeniji dio uključujući i uređenu plažu.
Platis Gialos je najpoznatije mjesto na jugu otoka. Lijepa pješčana plaža te mnogo raznolikih vrsta smještaja i restorana. Ovaj dio otoka je omiljen kod mladih.
Ornos i Tourlos postaju sve atraktivnijim odredištima.

Gdje, kada i kako po Mykonosu
Mykonos je bio vrlo siromašan otok. Ribarstvo i stočarstvo te poneko malo brodogradilište drvenih brodova bili su jedini izvor prihoda. Pedesetih godina prošlog stoljeća se sve promijenilo zahvaljujući svjetskom Jet setu. U doba prije interneta i jeftinih celebova postojali su oni pravi super bogataši i holivudski glumci. Tako su se na jednom mjestu ubrzo našli Aristotel Onassis, tada jedan od najbogatijih grčkih brodovlasnika o kojem su maštale mnoge žene. Spomenimo samo poznatu divu Mariu Callas i udovicu JFKa Jackie. Dodamo li društvu Marlon Branda, Grace Kelly, Elizabet Taylor, Pierre Cardina i druge. Brzo shvatimo da u to doba nigdje nije bilo veće koncentracije slavnih, bogatih i lijepih.

Gdje, kada i kako po Mykonosu

U kasnijim desetljećima zamijenile su ih druge zvijezde i bogataši pa Mykonos ima sigurno mjesto na malom popisu najelitnijih svjetskih ljetovališta. Njih su slijedile,doslovno rečeno, horde turista s kruzera i ostalih željnih sunca, mora, partijanja i glamura pa je otok u ljetnim mjesecima poput mravinjaka. Broj od desetak tisuća stanovnika ljeti naraste deset puta. Izgleda da to nikome ne smeta jer mnogi dobro žive od turizma, a i sami turisti vole mjesta na kojima je gužva.

Gdje, kada i kako po Mykonosu
Na Mykonos se može doći avionima koji u sezoni lete iz mnogih europskih gradova ili brodom iz Pireja. Brzi katamarani voze manje od četiri sata, a veliki Feriji nešto duže, oko šest sati. Cijena katamarana je oko 60 E, a trajekta 35 E. Od listopada do travnja se promet brodovima značajno uspori. Ako dolazite avionom u Atenu onda je mnogo bliže uzeti trajekt iz Rafine. Mykonos je u sezoni dobro povezan i s drugim otocima. Avionski promet je odličan pa osim pet domaćih linija postoji barem tridesetak destinacija s kojih se sezonski leti na Mykonos.

Gdje, kada i kako po Mykonosu
Otokom je dobro organiziran prijevoz. S obzirom na to da nije velik, svega 15 x 10 km svaki dio je lako i brzo dohvatljiv autobusima i taksijima. Po samom gradu Chori je zabranjen promet. Na rubovima grada nalaze se dvije autobusne stanice s kojih se odlazi u druge dijelove otoka. Stanice nisu povezane pa je potrebno dvadesetak minuta hoda.

Na čitavom otoku je možda tridesetak taksija pa treba imati sreće uloviti kojeg kad vam treba, a pogotovo noću. Neka mjesta i plaže su povezane i morskim taksijima i brodicama.
Moguće je unajmiti automobil ili skuter. Ova druga opcija je prihvatljivija s obzirom na ograničeni parking. Ako vam ne smeta vrućina bicikl je još bolja opcija.

Gdje, kada i kako po Mykonosu
Sezona na Mykonosu traje od početka travnja do kraja listopada. Od sredine srpnja do kraja kolovoza je najveća gužva i najviše cijene. Mnogi misle da su 9.i 10.mjesec najbolji. Drugima je bolje prije početka ljeta dok su svi još odmorni i ljubazni, no more je tada još hladno. Za partijanere je najbolje vrijeme 7. i 8. mjesec. Zimi je uglavnom sve zatvoreno. Ima dosta vjetra i kiše, no kad je sunce učas se ugrije na ugodnu temperaturu dok Europa bude okovana ledom.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Koja je zemlja bolja za odmor: Hrvatska ili Grčka?

Balkanska odiseja

Koje su najbolje destinacije za povoljna putovanja u jesen ?

 

Nove objave