Travel AdvisorTravel Advisor

Gdje, kada i kako po Mykonosu

 

Mykonos je zasigurno jedan od najljepših Grčkih otoka. Gdje, kada i kako po Mykonosu ?

Poznat je po divnim plažama, specifičnoj autohtonoj arhitekturi te raznolikoj ponudi i zabavi. Otok svojoj ljepotom očara sve posjetitelje te se mnogi vračaju iz godine u godinu.

Mykonos se nalazi u Egejskom moru u grupi otoka Cyclades. Prema prestižnom časopisu Conde Nast Traveler  sedam godina za redom biran je kao najbolji Europski otok.
Glavni grad otoka je Chora (Mykonos Town). Labirint uskih ulica, bijelih kuća i stepenica, crkvica, restorana i kafića čine ovaj grad magnetom za sve turiste. Pravi kozmopolitski grad i najvažnije turističko mjesto u Egejskom moru.

Glavna ulica Matoyianni je duša i srce grada. Fini dućani, male galerije te prestižni kafići privlače mnoge. Usprkos navali turista i ponudi koja je njima prilagođena grad nije izgubio osobnost. Tradicionalnu arhitekturu nisu zamijenile neugledne betonske građevine kao što se dogodilo na mnogim mjestima uz Mediteran. Striktna regulativa precizno određuje što se i gdje smije graditi.
Ano Mera je jedini grad na Mykonosu koji nije uz more. Petnaestak minuta vožnje od glavnog grada potrebno je javnim transportom da bi se došlo u jedan drugi, mirniji svijet bez glamura i gužve. Posjetioci ga vole obići zbog odličnih lokacija za fotografiranje i bogatih bugenvilija uz bijele zidove kuća. U gradu se mogu naći i autentični restorani s lokalnim specijalitetima.


Agio Ioannis
Agios Stefanos
Platis Gialos
Ornos i Tourlos


Mykonos je bio vrlo siromašan otok.

U kasnijim desetljećima zamijenile su ih druge zvijezde i bogataši pa Mykonos ima sigurno mjesto na malom popisu najelitnijih svjetskih ljetovališta. Njih su slijedile,doslovno rečeno, horde turista s kruzera i ostalih željnih sunca, mora, partijanja i glamura pa je otok u ljetnim mjesecima poput mravinjaka. Broj od desetak tisuća stanovnika ljeti naraste deset puta. Izgleda da to nikome ne smeta jer mnogi dobro žive od turizma, a i sami turisti vole mjesta na kojima je gužva.


Na Mykonos se može doći avionima koji u sezoni lete iz mnogih europskih gradova ili brodom iz Pireja. Rafine


Otokom je dobro organiziran prijevoz.

Na čitavom otoku je možda tridesetak taksija pa treba imati sreće uloviti kojeg kad vam treba, a pogotovo noću. Neka mjesta i plaže su povezane i morskim taksijima i brodicama.
Moguće je unajmiti automobil ili skuter. Ova druga opcija je prihvatljivija s obzirom na ograničeni parking. Ako vam ne smeta vrućina bicikl je još bolja opcija.


Sezona na Mykonosu traje od početka travnja do kraja listopada. Od sredine srpnja do kraja kolovoza je najveća gužva i najviše cijene

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Koja je zemlja bolja za odmor: Hrvatska ili Grčka?

Balkanska odiseja

Koje su najbolje destinacije za povoljna putovanja u jesen ?

 

Previous articlePet hramova Milana
Next articleKako snimiti dobar selfie