Posjetite najmanji grad na svijetu!

Autor članka:
Podijeli:

Dobrodošli u najmanji grad na svijetu, koji je kao takav zabilježen i u popularnoj Guinnessovoj knjizi rekorda.

Ukoliko od svojih putovanja tražite nešto više, a zanimaju vas neobični gradovi s bogatom poviješću, tada je Hum savršeno mjesto za vas. Ovaj bajkoviti gradić nalazi se u samom srcu Istre i na prvi pogled djeluje potpuno nestvarno. Po dolasku u Hum imat ćete dojam kao da ste pukim slučajem zalutali u prekrasnu bajku o Snjeguljici i sedam patuljaka.

 najmanji grad na svijetu

Hum je sagrađen na ostacima stare utvrde još u ranom srednjem vijeku, točnije u 11. stoljeću, a duhove prošlosti osjetit ćete na svakom koraku. Ova prekrasna utvrda na brežuljku preživjela je izuzetno burnu prošlost. Pretpostavlja se da su Histri, ilirsko pleme koje je nekada živjelo na području Istre, izgradili ovu gradinu kao utočište od pljačkaša. Kroz brojne napade koje je preživio u povijesti, Hum je pravi procvat doživio u 16. stoljeću, a danas predstavlja živi spomenik povijesti i dragocjenosti kulturne baštine.

 najmanji grad na svijetu

Još jedna zanimljivost vezana je uz najmanji grad na svijetu. Naime, Hum je 2005. godine proglašen i gradom biske što je, naravno, velika čast. Humska biska je domaća rakija koja se spravlja od domaće komovice, bijele imele i četiri vrste ljekovitih trava prema receptu starom oko dvije tisuće godina. Taj recept ostatak je druidske magije starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim prostorima, a bijela imela bila je kultna biljka starih Kelta.

 najmanji grad na svijetu

Ljekovitu rakiju od imele, nadaleko poznatu kao jedan je od najboljih prirodnih lijekova protiv arteroskleroze i za regulaciju krvnog tlaka, možete kušati jedino u autentičnoj Humskoj konobi. Ovaj originalni recept za proizvodnju biske ostavština je pokojnog humskog župnika Josipa Vidala, vrsnog poznavatelja ljekovitog bilja.

TURISTIČKE ATRAKCIJE:

Aleja glagoljaša – Roč i Hum kao središta glagoljaštva, hrvatske srednjovjekovne pismenosti i književnosti, svoje korijene vuku još iz 9. stoljeća. U Humu se glagoljica koristila sve do početka 20. stoljeća.

Humske freske jedinstveno su umjetničko djelo koje ne možemo usporediti ni sa kojim drugim takvim djelom u Istri ali i na širem području, a naslikane su u drugoj polovici 12. stoljeća.

 najmanji grad na svijetu

U romaničkoj kapeli sv. Jerolima, na groblju u Humu, dijelom su sačuvane vrlo stare zidne slikarije visoke kvalitete. Iz sačuvanih fragmenata može se zaključiti da je na trijumfalnom luku bio prikaz Navještenja, na južnom je zidu bio ciklus iz Kristova života od kojeg je sačuvan tek detalj Pohođenja, dok su na sjevernom zidu sačuvani detalji iz ciklusa Kristove muke: Posljednja večera, Judin poljubac, Raspeće, Skidanje s križa i Polaganje u grob. U donjem djelu sjevernog zida sačuvan je fregment prikaza mučeništva sv. Lovrenca.

izvor: wish.hr

Travel Advisor – business

Posjetite naš YouTube kanal.

Ulicama Poreča

Boravili smo u najspektakularnijem hotelu u Hrvatskoj

Gdje putuju članovi grupe Savjetnik za putovanja ?

Nove objave