Kako provesti osam dana u Jordanu ?

Autor članka:
Podijeli:

1.dan

U 11:30 po lokalnom vremenu sletjeli smo na Queen Alia international airport, Amman, Jordan. Prilikom dolaska otišle smo na Rent a car pult da preuzmemo auto. Odabrala sam Thriffty. Važno je da imate kreditnu ili debitnu karticu koju oni primaju zbog ostavljanja depozita od 500 dolara. Isto tako nije loše odmah kupiti karticu za mobitel (10 GB će vas koštati 20 dolara).

osam dana u Jordanu

I krećemo…

Upisujem u Here we go (koji ne preporučujem; Google maps bolji izbor) ime hotela i tu počinje avantura. Gužva odmah na ulasku u Amman, svi trube, pretječu, od dvije trake rade tri i već nas lovi panika, a posebno moju mamu koja je vozila. Nakon nekih 40 min vožnje, piše mi da smo stigli na lokaciju. No, međutim nailazim na potpuno napušteni hotel.

Sva izgubljena, dolazim do automehaničara jer je imao svoju radionu odmah pokraj “hotela” i govorim mu da smo se izgubile, te da li nam može pomoći. Objašnjavam mu situaciju i dogovaramo da nam pozove taxi (nešto kao Uber, ali još jeftinija verzija) koji ćemo samo pratiti svojim autom do hotela jer je promet u Ammanu previše stresan.

osam dana u Jordanu

Hvala stričeku automehaničaru za sve što je napravio za nas kako bi nam pomogao, a isto tako i našem taksistu Khalidu. Nakon izgubljena 2h napokon smo došle u hotel koji je bio u samom srcu grada Ammana (Beirut hotel, Downtown) , a vjerojatno i u najprometnijoj ulici u gradu koju smo nazvale “džungla”.

Nastavljamo pješke, nekih 15min hoda od hotela nalazi se lokalni restoran Hashem koji smo pronašle na Tripadvisoru. Odlična usluga, još bolja hrana (3 različite vrste humusa, falafels,…) i naravno prihvatljiva cijena. Preporučujem ga svakome tko ide u Amman. Večera za 4 osobe+čaj koštat će vas svega 11 JOD. Naravno večeru smo zasladile slasticama u slastičarni Habibeh. To je jedno od najboljih mjesta u Jordanu gdje možete probati tradicionalne delicije. Najpoznatija je Kunafa, a još rade torte i baklave raznih vrsta.

osam dana u Jordanu

P.S. Taksist je super dečko. Definitivno preporučujem njega ako će vam trebati taxi u Ammanu. Možete ga kontaktirati na ovaj broj preko WhatsAppa: Khalid +962777707074

2.dan

Nakon doručka  krenule smo prema Jerashu (1h vožnje od Ammana). Pod dojmom kako se vozi u Ammanu, shvatile smo da nema druge opcije, nego da spustimo sve prozore i snalazimo se kako se kaže i rukama i nogama. Izbacile smo glave kroz prozore i zaustavljale aute rukama i s lijeve i s desne strane. Izvan centra grada nije više toliko stresno voziti, ali i dalje treba biti na oprezu.

osam dana u Jordanu

Dolazimo u Jerash (Jordan pass uključuje ulazak). Najbolje očuvani rimski grad gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600m dugom ulicom s kolonadama.

Zlatno doba grada bilo je u vrijeme Rimske vladavine. Skriven je bio stoljećima u pijesku prije nego je iskopan i restauriran u zadnjih 70 godina. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama, gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Za razgled nam je trebalo otprilike 2 i pol sata. Definitivno nezaobilazna stanica ako se ide u Jordan.

osam dana u Jordanu

Za kraj razgleda Jerasha dobila sam simpatičnu ponudu za brak. Ponudio mi je lagodan život bez kuhanja, čišćenja i stresa, a mojoj mami još 200 deva u zamjenu. Pozdrav s deve.

Vraćamo se u Amman. Odlazimo na Citadelu koja se nalazi na najvišem brežuljku Jabal al-Qala’a sa stupovima Rimskog hrama Herculesa i kompleks palače Umayyad iz 8.stoljeća poznate po svojoj velikoj kupoli. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2.stoljeća u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja.

osam dana u Jordanu

Nakon toga smo posjetile džamiju kralja Abdullaha koja je izgrađena između 1982. i 1989. godine. Ima plavu mozaičku kupolu ispod koje se može moliti 3000 muslimana. Ulazak unutra je dozvoljen. Košta 2 JOD po osobi i žene dobivaju haljinu koja pokriva glavu, ruke i noge.

osam dana u Jordanu

Amman, glavni i najveći grad u Kraljevini Jordan u kojem stanuje otprilike 4 milijuna stanovnika. Grad kontrasta – jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Moderan grad s brojnim antičkim ostacima.

osam dana u Jordanu

Na večeru smo otišle u Amman Pasha hotel. Rooftop restoran s pogledom na Rimski amfiteatar. Večera za 4 osobe+jedno pivo i tri buteljice vina koštat će vas otprilike 49 JOD. Da napomenem, od svih restorana u kojima smo bile ovaj je jedini posluživao alkoholna pića.

3.dan

Odjavljujemo se iz hotela i nastavljamo turneju. Pedesetak minuta od Ammana nalazi se Planina Nebo. Visoka je 817m. S planine Nebo pruža se pogled na Jordansku dolinu sve do Mrtvog mora. U Bibliji se spominje kao mjesto odakle je Mojsije prvi puta vidio Obećanu Zemlju.

osam dana u Jordanu

Mojsije nikada nije kročio na tlo Izraela jer je umro na planini Nebo u 120. godini života. Ovdje je i sahranjen, a na mjestu na kojem je umro danas se nalazi njegov štap u obliku zmije. Na mjestu njegove grobnice sagrađen je manastir koji se još od 1933.god. restaurira i iskopava.

osam dana u Jordanu

Na planini Nebo smo se zadržale otprilike 45min jer se nema što puno razgledavati.
Krenule smo u razgled Madabe. To je tržni grad, najpoznatiji po zbirci mozaika iz bizantskog razdoblja. Najpoznatiji od njih je karta na katu Grčke pravoslavne crkve sv.Jurja (ulazak se naplaćuje 2 JOD po osobi), ali u drugim dijelovima grada postoje i mnoge druge od kojih su neke još potpune i živopisno šarene.

Nažalost, posjetile smo samo crkvu sv.Jurja jer smo bile duboko razočarane izgledom grada. Grad je veoma prljav i nimalo privlačan. Navodno da u njemu ima jako puno izbjeglica i da je grad upravo zbog toga u stanju o kakvom vam pričam.

osam dana u Jordanu

Zbog toga, iskreno mislim da je najpametnije taj grad zaobići. Mi smo zadnje noćenje imale rezervirano u jednom hotelu u Madabi, ali na kraju smo odlučile otkazati tu rezervaciju.
Nastavljamo putovanje prema Petri.

4.dan

Petra, čudo svijeta. Mistični grad isklesan u visokom crvenom stijenju koji su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Petra je bila važno čvorište svile, začina i ostalih trgovačkih puteva koji povezuju Kinu, Indiju i južnu Arabiju s Egiptom, Sirijom, Grčkom i Rimom.

osam dana u Jordanu

Ulazak u grad je kroz Siq, usko ždrijelo, dugačko preko 1km koji je s obje strane okružen 80m visokim hridima. Kad dođete do kraja Siqa, prvi pogled na Al-Khazneh (Treasury). Masivna fasada, širine 30m i visine 43m, izrezana iz običnog ružičastog kamena .U ranom 1.st. uklesana je kao grob važnog Nabatejskog kralja i predstavlja inženjerski genij tih starih ljudi. Riznica je samo prva od mnogih čuda koje čine Petru. 500 grobnica je preživjelo, prazno, ali zapanjujuće kada se prolazi pokraj njihovih tamnih otvora.

osam dana u Jordanu

Moj put do Tresurya je bio malo drugačiji. Nešto prije Siqa uzeli smo vodiča da nas odvede 7km dugačkim putem na stijenu nasuprot Treasurya kako bi imali bolji pogled (30 JOD za dvije osobe+napojnica). S obzirom na to da smo htjele vidjeti Petru iz druge perspektive, imale smo dojam da smo same u Petri jer putem nije bilo niti jednog turista. Kad smo stigli do odredište, bila sam oduševljena prekrasnim velikim hramom koji je ljudska ruka isklesala u stijenu (Riznica).

osam dana u Jordanu

Naravno, na stijenu nasuprot Riznice može se popeti i kraćim putem. Lokalno stanovništvo (beduini) će vas napadati sa svih strana i nuditi vam svoje usluge pratnje. Cijenu možete ispregovarati pa tako na vrh možete uz njihovu pomoć doći za 10 JOD. Isto tako nudit će vam vožnje kočijama, magarcima ili slikanje na devama. Pa sam tako ja sliku na devi ispred Riznice platila 5 JOD.

Krenule smo prema najudaljenijem mjestu, manastiru Ad Deir koji se nalazi na vrhu planine. Put do vrha je veoma strm i trebat ćete prijeći 800 stepenica. Hodale smo otprilike sat i pol, ali trud se isplatio jer pogled s vrha oduzima dah.

osam dana u Jordanu

Naravno, do vrha možete ići i magarcem ili konjem. Mislim da je ipak bolje da se malo prošetate i uživate u svemu što vam Petra pruža. Vidjeti sve znamenitosti u Petri, zaista se isplati, ali pripremite se kondicijski. Mi smo bile samo jedan dan, ali realno trebaju dva ili tri dana da bi se sve obišlo.

Ružna strana Petre na koju mi osobno nismo navikli je prodavanje magle, između ostalog, koju beduini pokušavaju prodati na bezbroj načina. Prije odlaska sami odlučite na koji način ćete obilaziti mjesta i budite spremni da će vas na cijenu obilaska tražiti dodatnu napojnicu za vodiča te nikad neće biti zadovoljni istom.

osam dana u Jordanu

Smatram da vam riječima ne mogu dočarati tu ljepotu koju Petra ima te se svakako s razlogom nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Jednostavno, treba otići i doživjeti.

5.dan

Rano ujutro napuštamo Petru i vozimo se dva sata do pustinje Wadi Rum. Zaustavljamo se u Visitor centru gdje ostavljam svoje podatke i govorim tko nam je domaćin, odnosno gdje ćemo odsjesti.

Nastavljamo vožnju još sedam km do Wadi Rum sela. Tamo nas je čekao Nayef. Njegov kamp našla sam nekoliko mjeseci prije putovanja. Stalno smo bili u kontaktu i moram reći da mi je puno pomogao kod organizacije putovanja.

Pustinjska avantura je krenula kad smo sjele u jeep. Odvezao nas je u selo gdje su nas čekale 4 deve. Svaka je sjela na jednu i jahanje je trajalo otprilike 1h do mjesta gdje se snimao film Lowrence od Arabije. Opet uskačemo u jeep i krećemo na 3h jeep turneje po pustinji.

osam dana u Jordanu

Bili smo na ostacima Nabatejskog hrama s kojeg se pruža pogled na selo, šetali po dinama i  kroz Khazali kanjon u kojem smo vidjeli drevne natpise na stijenama,a za kraj smo gledali nikad ljepši zalazak sunca uz pravi beduinski čaj. Slike će vam ispričati priču, jer nema riječi koje bi to opisale.

osam dana u Jordanu

Uz arapsku muziku u autu zaputili smo se prema našem kampu gdje nas je čekala večera. Pripremljena je bila na pravi beduinski način i bila je veoma ukusna. Večer smo proveli upoznavajući se s drugim turistima (Španjolska, Portugal, Izrael,..) i uz izobilje beduinskog čaja. Budući da su noći osjetno hladnije, obukle smo se u nekoliko slojeva. Moram napomenuti da je kamp bio veoma čist. Ujutro nas je dočekao doručak.

osam dana u Jordanu

Kamp u kojem smo odsjele zove se Wadi Rum traditional camp, preporučila bih ga svakome. Za dobru cijenu Nayef ispuni više od očekivanog. Odličan je vodič, a još bolji domaćin.
Nakon nezaboravnog iskustva u pustinji krećemo dalje na put prema Aqabi.

P.S. http://www.wadirumtraditionalcamp.com/
Možete ih kontaktirati i preko WhatsAppa.
Nayef: +962779732111

6.dan

Aqaba je turističko mjesto na obali Crvenog mora. Iskreno, nismo je previše istraživale. Dan smo provele šetajući po lokalnoj plaži. Tu se možete kupati, ali mislim da je puno bolja opcija platiti 10 JOD za ulazak u neki od resorta gdje imaju bazene, izlazak na samo more, tuševe, ručnike i barove.

osam dana u Jordanu

Osobno, nisam se ugodno osjećala boraveći na plaži uz lokalno stanovništvo iz samog poštovanja prema ženama koje se nisu kupale i koje su cijele zamotane, dok su muškarci jedini koji se kupaju.

Ručak za 4 osobe odmah pokraj našeg hotela platile smo 14 JOD (s uključenom vodom i sokovima). Večer smo provele šetajući gradom uz kupovinu lokalnih slastica.

7.dan
Rano ujutro krenule smo iz Aqabe prema Grand East hotelu na Mrtvom moru (3h vožnje). Odabrala sam ga zato što imaju mogućnost korištenja plaže iako nisi gost hotela. Ulaznicu smo platile 15 JOD po osobi (u cijenu ulazi korištenje ručnika i tuševa).

Mrtvo more je slano jezero, saliniteta od 30%, što je oko devet puta više od saliniteta našeg Jadranskog mora. Neobično je toplo, te zbog svog bogatstva mineralima i crnog ljekovitog blata privlači posjetitelje stoljećima. Jezero se nalazi 418m ispod razine mora i ujedno je i najniža slobodno pristupačna površina na Zemlji.

Kupale smo se, odnosno plutale i mazale ljekovitim blatom. Nakon toga slijedi tuširanje jer zbog visoko postotka soli u vodi obvezno je isprati se običnom vodom.

Devet kilometara sjeverno od Mrtvog mora posjetile smo i “Bethany beyond the Jordan” (12 JOD po osobi). Vjeruje se da je to mjesto gdje je Isus iz Nazareta bio kršten od strane Ivana Krstitelja. Ima rimske i bizantske ostatke, uključujući crkve i kapele, samostan,pećine koje su koristili pustinjaci i bazene u kojima su se slavila krštenja. To je mjesto kršćanskog hodočašća.

Naše zadnje poslijepodne provele smo u Ammanu. Na večeru smo opet otišle u lokalni restoran Hashem jer je hrana nevjerojatno ukusna. Večeru za 4 osobe+čaj ovaj put smo platile 14 JOD.

8.dan

Rano ujutro krenule smo na aerodrom. Vratile auto. Saznale da smo u 8 dana napravile 1000km i teškom mukom se oprostile od Jordana.

I za kraj, nevjerojatna zemlja s nevjerojatnim gostoprimstvom. Vjerovala sam da je Makedonija broj jedan po gostoljubivosti, ali tražeći pomoć, iako se teško sporazumjeti, na bilo koji način će vam pokušati pomoći (i rukama i nogama). Najlakše rečeno, svakome se u životu mora dogoditi Jordan.

osam dana u Jordanu

Pomno sam isplanirala svaki detalj našeg putovanja i na dnevnoj bazi rasporedila što se sve treba vidjeti i obići tog dana. Jordan pass je potrebno kupiti ako se obilaze mjesta koja sam navela u putopisu. Valja obratiti pažnju pri odabiru rent a cara koji nudi neograničen broj kilometara i koji nas je za 8 dana koštao 1800kn.

U 8 dana gorivo smo točile 4 puta i potrošile 65 JOD. Većinu ostalih ulaznica koje ne uključuje Jordan pass, navela sam kroz tekst. Cjelokupni doživljaj Jordana u 8 dana za 4 osobe, uključujući sve troškove od polaska do povratka je 16 500 kn . Što bih značilo da nas je po osobi ispalo otprilike 4 125kn. Mala cijena za veliko iskustvo.

Veliko hvala mojim suputnicama, Mireli i Barbari te mojoj majci Biljani bez kojih ovo putovanje ne bi bilo isto. Nadam se da je ovo samo početak naših zajedničkih avantura.

By Simona Galić

Troškovnik za 8 dana ( za 4 osobe) :

Avionske karte: 2 120kn
Parking u Budimpešti za 8 dana: 180kn
Vinjeta: 100kn
Gorivo do Budimpešte i nazad: 400kn
Jordan pass: 2 576kn
Rent a car: 1 800kn
Kartica za mobitel: 130kn
Sva noćenja s uključenim doručkom: 5 372 kn
Sve večere s pićem: 1 832kn
Gorivo u Jordanu za 1000km: 600kn
Jahanje deva: 552kn
Kupanje na plaži Grand East hotela: 552kn
Ulaznica za 2 osobe (Bethany Beyond Jordan) : 220kn
Ulazak u džamiju: 75kn
Taxi: 35kn

Savjet: pokazalo se najisplativijim imati eure.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorWine and Gastro

Jordan je Bliski istok u svom najboljem izdanju

Top 10 najpopularnijih jela egzotičnog Bliskog Istoka

Aplikacije koje u telefonu treba imati svaki ozbiljan putnik

Nove objave