Travel AdvisorTravel Advisor

Postoji li selo bez ulica ?

Seoska je bajka na vodi

Giethoorn se nalazi se u Nizozemskoj. Ime je dobilo po kozjim rogovima što je prilična misterija. Od kuda toliko koza u Nizozemskoj na jednom mjestu.

Malo je selo u Nizozemskoj pokrajini Oberijseel oko 80 km udaljeno od Amsterdama. Nalazi se uz rub plitkog mora ili jezera na zemlji otetoj od Atlantika. Idealno mjesto za dnevni izlet iz Amsterdama.

 

Mjesto je mirno i ne posjećuje ga mnogo turista iako je turizam značajni business lokalnog stanovništva. Sve je sačuvano, zeleno i puno cvijeća. To se vidi po tome da niša novo i veliko nije izgrađeno. Nekoliko je kuća pretvoreno u hotelčiće i restorane, a neki se mještani bave prijevozom turista po kanalima. Koriste se drveni brodovi i uglavnom motori na struju. Još bolji doživljaj je unajmiti mali čamac s motorom i sam prokrstariti kanalima. Ture u trajanju od nekih sat vremena su vrlo popularne. Giethoorn se tako može vidjeti na najjednostavnji način te naučiti nešto od vodiča. Najbolje prvo na brodsku turu i zatim pješke do nekog uočenog mjesta gdje se mogu pojesti dobre dagnje s krumpirićima uz koje najbolje ide lokalna piva.

    TOP 10 Mjesta koja valja posjetiti u Nizozemskoj

Mreža kanala je oko 90 kilometara pa su čamci glavno prijevozno sredstvo. većina kuće je spojeno mostićima s drugima tako da je po nogostupu moguće i voziti bicikl koji je ipak nezaobilazno prometalo Nizozemske.

      Što raditi u Amsterdamu

U Nizozemskoj postoji mnogo živopisnih mjesta. Zemlja je vrlo uredna i dobro organizirana. Javni prijevoz je efikasan i brz pa je lako doći vlakovima do svakog kutka zemlje. Za bicikliste je raj na zemlji. Sva mjesta su povezana odvojenim biciklističkim stazama. Ako imate bicikl sa sobom, može se utovariti u vlak u posebni dio vagona.

Zimi je poseban ugođaj

Nizozemska je bogata divnim gradovima. Pogledajte video snimke iz Utrechta i grad u kojemu je najstarija tržnica sireva – Gouda.

Travel Advisor – Europa

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

 

Previous articleDugi otok: sve što treba znati prije nego krenete
Next articleProvjerili smo sve: dnevni izleti u Zagrebačkoj županiji