Salzburg – najbolje atrakcije

Autor članka:
Podijeli:

Salzburg je zasigurno jedan od najšarmantnijih gradova ovog dijela Europe. Rijetko koji grad na tako malom prostoru nudi toliko turistički atraktivnih atrakcija. U gradu živi oko 150.000 stanovnika. Većina atrakcija je u starom dijelu grada pored rijeke Salzach koji se lako obilazi pješke.

Grad svoje bogatstvo zahvaljuje “bijelom zlatu”. Sol je u srednjem vijeku bila vrjednija od zlata, a oko Salzburga je bilo nekoliko rudnika. Na čelu je bio Princ biskup koji je apsolutistički objedinio duhovnu i svjetovnu vlast. Tiranija ije bila ugodna za žitelje tog doba, no nasljeđe je grad kojeg svi žele posjetiti. Dodamo li tome Mozarta i film “Moje pjesme, moji snovi” turistički proizvod je zaokružena cjelina.

Možda ne znate, ali nalazi se u samom srcu srca Europe. Dakle baš u središtu stoga nije slučajno da ima neku posebnu energiju. Turisti ga vole pa tako u starom dijelu grada gotovo da nema drugih ljudi osim turista.

Atrakcija ima mnogo. Salzburg nije velik, ali je posvećen turizmu pa je lako ostati nekoliko dana i svaki dan vidjeti i doživjeti nešto drugo. Grad i okolica su bogati raznolikom i zanimljivom ponudom pa krenimo redom.

Salzburg – najbolje atrakcije :

Hohensalzburg – impozantna tvrđava koja je ovom gradu donijela bogatstvo , a time i slavu diljem Europe. Vidi se iz svakog dijela grada. Do nje vozi uspinjača. Pogled na srce grada i na okolne vrhunce je predivan.

Domquartier – stoljećima su Salzburgom upravljali prinčevi-nadbiskupi koji su bili duhovni i svjetovni vladari grada. Po prvi put u 200 godina, čitav kompleks rezidencije, katedrale i benediktinskog samostana Sv. Petra dostupan je javnosti.

Mozartova rodna kuća – Kuća u kojoj je Wolfgang Amadeus Mozart rođen 27. siječnja 1756. godine danas je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu. U novoosnovanom stalnom postavu koji se prostire na tri etaže, posjetitelji mogu saznati pojedinosti o Mozartovom životu.

Moenchsberg – Brdo s kojeg je najljepši pogled na grad i tvrđavu. Na vrh se dolazi liftom koji se nalazi pored ulaza u podzemnu garažu. Muzej moderne umjetnosti s lijepom terasom je dobro mjesto za kavu s pogledom.

Salzach – rijeka po kojoj se može ploviti i doživjeti grad iz druge perspektive. Osim brodova nova atrakcija je amfibija. Prvi dio izleta plovi rijekom te potom izlazi cestom vozi do dvorca Leoplodskron gdje je sniman film “Moje pjesme, moji snovi”.

Mirabell dvorac i park – u središtu grada predivni cvjetni vrtovi su jedno od najpoznatijih mjesta za slikanje novo vjenčanih parova ne samo iz Austrije nego iz čitavog svijeta. Ne rijetko se vide mladenci koji su svoju svečanu odjeću donijeli s drugih strana svijeta kako bi se slikali u ovo parku.

Salzburg – najbolje atrakcije iz okolice:

Hangar 7 – ultra moderan muzej kompanije Red Bull. Automobili Formule 1 i razni drugi, avioni svih vrsta, sve o Felixu Baumgartneru koji je skočio iz svemira, odličan restoran i kafić te trgovina. Besplatan ulaz i parking. Desetak min.udaljen od centra.

 

Untersbergbahn – malo je gradova na svijetu koji se mogu pohvaliti takvim brdom na rubu grada. 1800 m visok vrh iz kojeg se vidi “pola” Njemačke i Austrije. Žičara do vrha vozi desetak min. Dobro je pratiti vrijeme jer se vrh brzo izgubi u oblaku. Pogled za pamćenje.

Stiegl Brauwelt – jedna od najpoznatijih pivovara u Austriji Stiegl je otvorila svoja vrata u zanimljiv interaktivni muzej povijesti piva. Mogu se vidjeti sve faze proizvodnje te kušati razne vrste. U dvorištu je dobar restoran s lokalnim specijalitetima i odličnim rebricama.

Hellbrunn – palača i razigrane fontane u lijepom parku na rubu grada. Palača je služila kao mjesto za provode i zabave princa-biskupa koji su vladali gradom. Nastala je prije 400 godina. Suprotno strogoj geometriji tog doba, u Hellbrunnu su se temelji prirodni: fontane su nastale na izvorima vode, a potoci, gdje su bili potoci. Mehanizmi su tada bili vrhunac tehnologije, a i danas rade na prirodni pritisak.

Salzburg – najbolje atrakcije – Sve te i još mnoge druge atrakcije te gradski prijevoz su uključene u Salzburger Card koji traje 24, 48 ili 72 sata od momenta prvog učitavanja. Daleko najisplativiji način kako bez čekanja u redovima za kupnju ulaznica i bez brige oko novaca i karata za prijevoz možete obilaziti grad uz značajne uštede.

Veliki Park & Ride parkinzi su organizirani na sjeveru i jugu i dobro su povezani gradskim prijevozom s centrom. Na jugu se plača 15E, ali i dobiva do 5 dnevnih karata za prijevoz, a na sjeveru je besplatan. Dnevna karta za neograničen prijevoz autobusima i trolejima je 3E.

Travel AdvisorAlpe Adria

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Riegesburg u Štajerskoj je dobra ideja za izlet

Znate li što znači Belvedere ?

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

 

 

Nove objave