Travel AdvisorTravel Advisor

Bosanska tradicija na tanjurima

Druženje Gastronauta u Sofri

 

Bosanska tradicija na tanjurima

 

Sirnica, bosanski lonac i begova čorba dočekali su brojno društvo Gastronauta u Sofri Green Goldu, sjajno uređenom restoranu koji već godinama njeguje originalnu bosansku kuhinju. Novinari, ugostitelji i poznati hrvatski vinari ovog su puta kao gosti uživali u bosanskim delicijama koje su pratila izvrsna vina, od malvazije, plavca i ostalih. I sve to uz stare napjeve sevdaha i iznenađenja – plesačice trbušnog plesa.

Reviju bosanskih specijaliteta predstavili su Karin Mimica i voditelj restorana Selmir Bešić koji je svako jelo posebno predstavio objasnivši na koji se način ono na stari način i priređivalo. A tu je doista bilo svega, od čuvene sirnice na početku, begove čorbe koja s pravom nosi to ime zbog posebnog okusa piletine i povrća u i naravno bamijom.

Domaća tjestenina punjena junetinom i zapečena u tepsiji zvana „klepe“ iznenadila je mnoge dok je bosanski lonac sa svojom tradicijom samo upotpunio cijelu gastronomsku priču. Na kraju nije se moglo proći bez japraka , malih sarmica od junećeg mesa omotanih u raštiku i naravno tufahije, kuhane jabuke punjene orasima i šlagom.

Članovi Gastronauta uživali su u svakom od jela i vina u Sofri pa čak pokušali i doći do nekih recepata bosanskih tajni koje su se otkrivale pred njima. Još jedno druženje pokazalo je da ova velika obitelj štovatelja gastronomske ponude stvara tradiciju koja je itekako potrebna Hrvatskoj.

Travel Advisor – Wine & gastro

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Tamo gdje Dunav ljubi nebo rekli bi naši stari

Novi Michelinov vodič za Istru

Savršena večera na Azurnoj obali

 

 

 

Previous articleTOP 5 skijališta Amerike
Next articleKako je putovati solo u Mexico ?