Travel AdvisorTravel Advisor

Tamo gdje Dunav ljubi nebo rekli bi naši stari

Iločki podrumi- biser Slavonije. Nalaze se na obroncima Fruške Gore te broje povijest dugu stoljećima.

Postanak datira iz ilirskoga doba, prije rimskih osvajanja, a po dolasku rimljana u ove krajeve car Probus (276.-272.) potvrđuje upravo Iločko područje kao idealno za uzgoj vinove loza i proizvodnju vina, te podiže prve vinograde s plamenitim sortama.
Razvoj vinogradarstva i vinarstva kraljevskog, povlaštenog grada zabilježeni su u vrijeme najpoznatijeg gospodara Nikole Iločkog koji je dao sagraditi dvorac na mjestu nekadašnje rimske utvrde Cuccium. 1450.g. ispod dvorca gradi vinski podrum, prvi arhitektonsko tehnološki objekat građen u svrhu proizvodnje i čuvanja vina. Nadalje, kao prvi vlasnik posjeda imenovan je Livio Odescalchi koji podiže visokosortne vinograde, modernizira podrum, i prvi puta u Europi uvodi izvorno punjenje vina na posjedu a na bačve stavlja znak – pečat obitelji Odescachi  kao oznaku iznimne kvalitete vina i izvornog punjenja vina.
Na posebnom vinogradarskom položaju Principovac 1864.g. Odescalchijevi daju sagraditi  ladanjsko imanje na kojem borave za vrijeme berbe grožđa i sezone lova. Danas je to mjesto vidikovac, restoran te kafić ujedino u sklopu s objektom sale za vjenčanja te niže mnogobrojne pohvale.
Vina Iločkih Podruma: traminac, graševina, pinot bijeli, rajnski rizling i chardonnay svjetske su kvalitete i danima potiču posjetitelje na opetovane dola
Iločki Podrumi nude stručno vodstvo, organizirane ture po podrumima uz čašu vrhunskog traminca detaljan prikaz te sadržaj, usmenu predaju povijest i ono najbitnije, degustaciju!
Jedna zanimljivost koja ostavlja bez daha je ta da je direktno iz Iločkih Podruma, Kraljica Elizabeta na svojoj krunidbi velikim slovima upisala Iločke podrume u povijest znamenja jer su toga dana uzvanicima krunidbe na dvoru u Londonu posluživana vina iz Iločkih podruma. Uzvanici iz cijeloga svijeta pili su tom prigodom arhivsko vino traminac, berba iz 1948. godine, i zeleni silvanac. Također, pio se i na vjenčanju princa Harry-a i Meghan Markle.
Uz savršenu teksturu, brojne nagrade, estetiku i ukus, mjesto jedinog hrvatskog podruma ucrtanog na visinskoj karti Europe čine Iločke podrume jednim od najpoznatijih i najvrijednijih spomena Lijepe naše.
Osobno sam ljubitelj Iločkih podruma i svakom bih preporučila dolazak u iste.
Previous articleGdje na Halloween u Europi?
Next articleHochkönig je skijalište koje svakako treba posjetiti