Sremski Karlovci

Autor članka:
Podijeli:

Sremski Karlovci

Vlak Romantika , ili kako ga zovu “Srpski Orient Expres”, je romantičan, stari vlak koji će vas svojom vožnjom vratiti u prošlo stoljeće. E,sad, ako niste romantični, tu vam ne mogu pomoći.  Ovaj muzejsko-turistički vlak ima tri razreda, i posebno su restaurirani kako bi upotpunili doživljaj prošlog stoljeća.

Kada sam ušla u vlak, imala sam osjećaj da sam se našla u nekom scenariju za film.Kao da čekam redatelja da mi kaže kako da se okrenem,  kako da pogledam u kameru, da se smijem i budem tužna, ne bi li bila u tom filmu iz prošlog stoljeća. Ali nigdje ga nije bilo. Bili smo prepušteni sami sebi dasami stvaramo svoj film.

“Kamera – snima”

Putovanje ovim vlakom će vam proći jako brzo, traje oko sat vremena, uz prizore koje promatrate tijekom vožnje. Možete vriijeme provestu u bifeu vlaka, ali na vrijeme osigurajte svoje mjesto, jer najveći broj putnika želi baš ta mjesta.

Na samoj stanici u Karlovcima nas je sačekalo ugodno iznenađenje. Troje razigranih mladih ljudi, sa osmjehom na licu, stajali su ispred nas, držeći tablu sa natpisom “Vodiči”.

”Šta li će sad?” svi smo se pogledima upitali.

Sremski Karlovci

Ispred naše grupice stajala je Sara. Divna ,mlada osoba prepuna znanja o svom rodnom gradu, gradu Branka Radičevića, gdje su neke ljubavi počinjale, a neke završavale. U Sremskim Karlovcima.

I tako, prepustili smo se Sari i sa njom krenuli u zajedničku avanturu. Ideja obilaska ovoga grada je bila da u čast Festivala kuglofa, koji se održavao tih dana.

Tako smo od željezničke stanice krenuli pješke prema centru grada. Prema Trgu Branka Radičevića i kroz laganu priču nas je Sara provela kroz povijest ovog grada. Kako smo se bližili centru ,  tako je do nas dopirala muzika koja je dolazila sa festivala. Bio je to valcer. Kakvo iskustvo, kakav ugađaj. Znate da ste u Srbiji, ali nekako se štipate za ruku, jer muzika koju čujete, arhitektura koja vas okružuje, detalji u baroknom stilu, sve je kao da vas je neko spustio na neko drugo mjesto. Stigli smo u centar, odakle je krenuo obilazak. Svi smo se okupili kod česme Četiri lava.

Česma je podignuta davne 1799.godine i postavljena na uzvišenju od tri mramorne stepenice.   Sa ove česme možete piti vodu, a kako legenda kaže svako ko popije vodu sa izvora, u ovaj grad će se i vratiti, a ima i zašto, naravno.

Tog dana, u Sremskim Karlovcima bi je Festival Kuglofa, zapravo, on je već trajao par dana, ali smo mi našim vlakom, kako da kažem, neplanirano upali na isti. Tradicija i povijest kuglofa nadaleko je poznata. Priča se da danas postoji čak 400 recepata za ovaj specijalitet. Kuglof je tradicionalni kolač, i na svakom štandu možete probati ukusno spravljene poslastice iskusnih vojvođanskih domaćica. Ljubazno će vas poslužiti i sa vama o svemu popričati, ali  samo za sebe sačuvati svoj recept.

Osim ovog festival, u S.Karlovcima još je poznat i Grožđebal –Karlovačka berba grožđa. Ovaj festival se održava zadnjeg vikenda rujna ili prvog vikenda studenog.

ZNAMENITOSTI

Sam centar grada, je dio u kom se nalaze sve građevine XIX stoljeća, koje bi trebalo obići, ako ste već došli u Sremske Karlovce. Najpoznatija je svakako Karlovačka gimnazija, čija je današnja zgrada podignuta 1891.godine. Kroz njenu povijesti i najbitnije podatke će vas provesti učenici ove gimnazije, kojima je  čast što pohađaju istu i što svojim znanjem mogu doprinjeti dojmu gostiju koji je obilaze.

Sremski Karlovci

Glavni financijer i idejni tvorac  izgradnje gimnazije bio je metropolit Stevan Stratimirović. Gimnazija je osnovana  1. rujna 1791. godine i imala je šest razreda.  Nastavni jezik bio je latinski. Sve profesore osobno je birao Stevan Stratimirović.

Sremski Karlovci

Zgrada koja je na mene ostavila najjači dojam je  Patrijaršijski dvor, koji tijekom ljeta služi kao ljetnja rezidencija srpskog patrijarha. Zgrada dvora spade u jednu od najljepših građevina u cijeloj Srbiji. Sagrađena je u XIX stoljeću,  kombinacija je baroka i renesanse, i zaista ostavlja bez riječi. U samom dvoru nalaze sa djela najpoznatijih i manje poznatih slikara sa naših prosotra, i kao takva čini jednu od većih riznica muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Sremski Karlovci

Saborna crkva Svetog Nikole predstavlja najveći pravoslavni hram u Karlovcima. Nalazi se odmh pored Patrijaršiskog dvora, i spomenik je kulture od izuzetnog značaja.

Sremski Karlovci

VINARIJE

Veliki broj vinarija  nalazi se u ovom gradu. Tradicija proizvodnje vina datira s početka prošlog stoljeća. Merlot, Cabernet Sauvignon, Rizling, Chardonnay, sva vina možete degustirati u nekoj od vinarija. Degustacije možete dogovoriti ranije, ako su veće grupe u pitanju, organiziraju se i zakuske sa slanim pecivom, šunkom i nezaobilaznim sirevima. Od vodiča u samoj vinariji, čut ćete interesantne priče u vezi sa samom povijesti i tradicijom vinarije, uz šaljivu anegdotu. Na kraju, ako vam se  svidi neko vino, možete i kupiti. Neke od poznatih vinarija su “Dulka”, “Bajilo” ili podrum “Kosović”.

Osim vinarija u gradu ćete naći veliki broj restorana, gdje možete naručiti vojvođanske specijalitete, i uživati u centru grada ili na samoj obali, kao što je restoran “Dunav”.

Kada završite obilazak znamenitosti u centru grada, pravac kretanja odredite sami.

Možete se uputiti na:

  1. Stražilovo, nalazi se na 4km od centra grada. Ako ste u kondiciji možete i pješke do vrha. Stražilovo je poznato izletište, na kom se nalazi grob velikog pesnika Branka Radičevića. Ovo mjesto predstavlja jednu od nezaobilaznih stanica, prilikom posjeta Sremskim Karlovcima. Na samom brdu se nalazi i odmaralište i planinarski dom “Stražilovo”, za sve one koji žele ovdje provesti nekoliko dana.
  2. Dvorska bašta, kažu najljepši vrt Sremskih Karlovaca, pa i cijele Vojvodine, mnogi se slažu, je 1974. godine stavljena pod zaštitu, kao spomenik prirode. Ovdje se čuva veliki broj autohtonih vrsta, egzotičnog drveća i cvijeća. Za stanovnike Sremskih Karlovaca, idealno je mjesto tijekom ljeta.Sremski Karlovci
  3. Vidikovac je mjesto do kog stižete penjući se uz veliki broj stepenica i nalazi se na Magarčevom brijegu. Kad dođete do vrha, pogled na S.Karlovce i bačku ravnicu, ostaviće vas bez riječi. U jednom dijelu vidikovca nalazi se pozlaćeni križ, djelo akademskog kipara Stevana Filipovića.

 

Ako želite u ovom prelijepom gradu provesti više dana, u samom centru iza gostione “Četiri lava”, nalazi se TO Karlovaca, u kojoj rade vrijedni i ljubazni ljudi. Tu možete dobiti sve informacije u vezi izleta, provoda, restorana i najvažnije smještaja. Postoje dva hotela ,od kojih je poznatiji “Premier Prezident”, u samom centru, kao  i veliki broj soba u privatnim kućama .

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci

Na kraju, kada ste završili obilazak, možete otići na Dunav, i uz hranu, riblju čorbu ili nešto slično, složiti dojmove. Možete biti samo nijemi promatrač i osluškivati prirodu. Izbor je samo vaš.

Sremski Karlovci . A ja znam. Pila sam vodu sa česme, čekajte me Karlovci.

by: Ana Plavšić

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Moskva, ruska ljepotica

Što raditi u Budimpešti ?

Vlašić – biser centralne Bosne

Nove objave