Staza ljubavi ponovno otvorena

Autor članka:
Podijeli:

Poznata talijanska “Staza ljubavi” ponovno je otvorena nakon više od desetljeća. U nastojanju da se promovira odgovorni turizam, propisi za posjet zahtijevaju prethodne rezervacije i nameću ograničenje dnevnog broja posjetitelja.

Via dell’Amore – “Staza ljubavi”, predstavlja šetnicu ili stazu koja se proteže duž obale Ligurijskog mora u regiji Cinque Terre u Italiji.

Ova staza povezuje dva slikovita obalna gradića, Riomaggiore i Manarola. Ime “Staza ljubavi” proizlazi iz romantičnog okruženja i spektakularnih pogleda na more koje nudi, čineći je privlačnom destinacijom za zaljubljene parove i turiste općenito.

Evo nekoliko ključnih činjenica o Via dell’Amore:

Staza ljubavi

  1. Lokacija: Staza se nalazi unutar nacionalnog parka Cinque Terre, koji je UNESCO-va svjetska baština. Ova regija obuhvaća pet slikovitih gradova uz obalu: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso.
  2. Dužina: Staza je relativno kratka, dugačka oko 900 metara, ali nudi nevjerojatan panoramski pogled na more i obalu, te pruža priliku za nezaboravne šetnje i fotografiranje.
  3. Romantična Povijest: Ime “Staza ljubavi” odražava njeno mjesto kao omiljeno odredište za parove i zaljubljene osobe. Na stazi su postavljeni lukovi i ograde sa zaključanim lokotima koji simboliziraju ljubav i vječnost. Posjetitelji su često stvarali ove “ljubavne lokote” kako bi označili svoju prisutnost i obilježili svoje veze.
  4. Zatvaranje i Obnova: Staza je bila zatvorena 2012. godine zbog odrona i sigurnosnih problema. Nakon toga je prošla kroz obnovu i sigurnosne nadogradnje kako bi se osigurala sigurnost posjetitelja.

Staza ljubavi

  1. Održivi Turizam: Ponovno otvaranje staze s novim pravilima i ograničenjima, kao što su potrebne rezervacije i dnevni limit posjetitelja, ima za cilj promicanje održivog turizma kako bi se zaštitila okoliš i osiguralo dugoročno očuvanje tog područja.
  2. Povezanost s Gradovima: Staza povezuje Riomaggiore i Manarolu, dva od pet gradova Cinque Terre. Nudi jedinstveno iskustvo hodanja između ovih slikovitih gradića uz obalu i pruža posjetiteljima mogućnost da uživaju u prekrasnom pejzažu.
  3. Ikonografija: Staza je također poznata po svojim slikovitim muralima, skulpturama i umjetničkim instalacijama koje dodaju estetsku vrijednost šetnji duž obale.
  4. Turistička Atrakcija: Iako je staza relativno kratka, ona je postala simbolom Cinque Terre i privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta, privlačeći ih svojom jedinstvenom ljepotom i romantičnom atmosferom.

5 terre

Otvoreni dio čini gotovo četvrtinu Via dell’Amore. Izvješća sugeriraju da bi ova inicijativa mogla biti produljena nakon trenutnog razdoblja ako se pokaže uspješnom. Svrha ovog programa je poticanje održivog turizma duž Cinque Terre, slikovitog dijela grube obale talijanske rivijere.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Italija: 10 najvažnijih mjesta za posjetiti

8 predivnih gradova na obali Italije

Nove objave