Search
Close this search box.

Putovanje na Maldive: što treba znati prije prvog posjeta?

Autor članka:
Podijeli:

Putovanje na Maldive

Maldivi su jedno od najljepših mjesta na svijetu. Otoci su zaista destinacija iz snova, ali ima i svojih specifičnosti. Ovdje je 9 savjeta onima koji planiraju prvi put posjetiti Maldive.

Maldivi putovanje: Gdje odabrati odgovarajući smještaj.

1. Ne škrtarite

Kada pomislite da je nešto preskupo, samo se sjetite da je ovo putovanje kakvo si čovjek priušti jednom u život. Dašak rastrošnosti dio je iskustva boravka na Maldivima. Unaprijed isplanirajte troškove, kako bi na destinaciji uživali u miru. Postoje i druge opcije. Maldivi za skromnji budget pročitajte ovdje.

Maldivi putovanje
Photo by Shifaaz shamoon on Unsplash

2. Živite kao mještani

Kako imali pravu sliku života mještana, morat ćete posjetiti jedan od otoka na kojima živi lokalno stanovništvo. Do 2009. turistima su za posjet otocima na kojima nisu resorti trebale posebne dozvole. Izlet brodom na jedan od ovakvih otoka nikako ne smijete propustiti.

Mještani Maldiva

3. Alkohol se ne pije izvan resorta

S obzirom na to da su večina stanovnika Maldiva muslimana, u zemlji postoje stroga pravila o konzumaciji alkohola. Turisti ne smije u zemlju unositi alkohol, niti ga konzumirati na otocima na kojima živi lokalno stanovništvo. Izletnički brodovi i resorti imaju dozvole za točenje alkohola.

4. Prikladno se odijevajte i ponašajte izvan resorta

Na naseljenim otocima pridržavajte se pravila o odijevanju. I muškarci i žene trebaju izbjegavati odjeću koja ne pokriva koljena. Žene trebaju pokriti ramena. Parovi ne bi smjeli javno iskazivati nježnosti. Sunčanje i kupanje u toplesu ili goli također je zabranjeno. Unutar resorta u kom boravite smijete se odijevati kako god želite.

Žena u bazenu u resortu na Maldivima
© Chelsea Gates

Maldivi putovanje: Kako sa skromnijim sredstvima pročitajte ovdje

5. Brinite o okolišu

Maldivi su zemlja sa najnižom nadmorskom visinom u svijetu. Neki otoci jedva da se uzdižu iznad površine mora. To je razlog delikatnog položaja ove zemlje ugrožene globalnim zatopljenjem. Imajte to na umu dok birate aktivnost, kao i kod potrošnje vode, energije i brige o otpadu.

šuma palmi na Maldivima

6. Boravak u vili iznad mora nije obavezan

Boravak u vili iznad mora je na listi želja, ali ovo iskustvo često zna biti precijenjeno. Imate vlastiti pristup oceanu, ali prava plaža je najčešće dosta udaljena. Neke su vile jako blizu, kako bi se na mali prostor smjestilo što više turista, pa i nije tako ekskluzivno. Kako s djetetom pročitajte ovdje.

Bungalov na Maldivima
© Mike Swigunski

7. Nabavite dobru podvodnu kameru

Na Maldivima su neka od najljepših mjesta za snorkeling i ronjenje, stoga prije puta razmislite o kupnji podvodne kamere. To je i najčešća zabava. Kupanje i ronjenje uz sunčanje. Nema se nešto posebno za raditi izvan mora, ali je zato podmorje fascinantno. Toliko bogatstvo života se vidi samo u ovakvim destinacijama.

Maldivi putovanje
Photo by Sebastian Pena Lambarri

8. Ponesite prikladnu odjeću

Ekskluzivnije restorani uglavnom imaju dress code. Žene se mogu provući i u svakodnevnoj haljini, ali od muškarca bise moglo očekivati da bude u košulji i dugim hlačama. Ukoliko mislite zalaziti u restorane u resortu svakako ponesite prikladnu odjeću. Dugi rukavi će vam dobro doći ne samo za restoran, već i kada zapuše hladniji vjetar.

9. Ne očekujte savršeno vrijeme

Prva pomisao na Maldive kristalno je plavo more i bijeli pijesak. Tako je i u stvarnosti, ali ne baš cijelo vrijeme. Najljepše vrijeme na Maldivima je od studenog do travnja, a vrhunac turističke sezone je od prosinca do ožujka. Počevši s ožujkom vrijeme postaje nepredvidljivo.

Gdje odabrati odgovarajući smještaj pročitajte ovdje.

Pogled na more i smještaj na Maldivima
© Rayyu Maldives

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave