Search
Close this search box.

Što vidjeti u Izraelu?

Autor članka:
Podijeli:

U rijetko kojoj zemlji ćete na tako malo prostoru naići na toliko raznolikost kao u Izraelu. Gdje god da se okrenete naići ćete na bogato povijesno i vjersko nasljeđe, mjesta spomenuta u Bibliji, arheološka nalazišta iz doba rimskog carstva, raznolikost kultura i još mnogo toga. Ako vam ni to nije dovoljno, Izrael ima i prekrasne i neobične plaže, pustinju i sofisticiranu kulturnu scenu. Što vidjeti u Izraelu?

Izreka “Dok se Jeruzalem moli, Tel Aviv se zabavlja, a Haifa radi” samo djelomično svjedoči o različitostima koje ćete ovdje vidjeti.

Jerusalem

Što vidjeti u Izraelu

Srce Izraela je Jeruzalem, najstariji grad na svijetu. Iako je poznat kao Grad mira, za njim je duga povijest sukoba i ratova. Napadnut je 52 puta, a dva puta uništen. Tri religije, kršćanstvo. židovstvo i islam ga drže svojim svetim gradom stoga raznolikost i ljepota kulturnog nasljeđa i povijesnih znamenitosti ne čudi.

Haifa

Što vidjeti u Izraelu

Haifa je pravo čudo od grada. Židovi i Arapi ovdje pokušavaju živjeti u miru, bez mržnje i napetosti kojima je izraelska svakodnevnica opterećena.. Glavna turistička atrakcija Haife su Bahajski hram i viseći vrtovi. Nedaleko je gradić Acco, u kojem se čuvaju ostaci tragova križara u Svetoj zemlji, te ga vrijedi posjetiti.

Masada

Što vidjeti u Izraelu

Antička utvrda na vrhu planine s pogledom na Mrtvo more. Poznata je po masovnom samoubojstvu koje su počinili pobunjenici zbog opsade Rimljana 73.godine. Nakon što posjetite ovaj UNESCO-v simbol drevnog Judejskog kraljevstva, najbolje se odmoriti plutajući u mrtvom moru.

Mrtvo more

Što vidjeti u Izraelu

Mrtvo more najniža je točka na planeti. Riječ je zapravo o velikom slanom jezeru s pogledom na Jordan. Zbog ljekovitih svojstava Mrtvo more prirodni je wellness, a privlačno je kao odredište zdravstvenog turizma i uz njega su nikli brojni hoteli s tretmanima ljekovitim blatom i opuštenom atmosferom. U Mrtvom moru ne može se potonuti, zbog visokog saliniteta.

Eilat

Što vidjeti u Izraelu

Eilat je grad na samom jugu zemlje na Crvenom moru. Pomalo stavlja dojam grada u Floridi Plaže, kazina, hoteli…Treba ga bolje istažiti, uživati u ronjenju i plažama, susresti se sa dupinima u njihovom prirodnom staništu.

Tel Aviv

Što vidjeti u Izraelu

Grad koji živi danonoćno. Poslovno središte, odredište mnogih mladih u potrazi za poslom i zabavom. potpuna suprotnost Svetom gradu. Tel Aviv ima oko 300 tisuća stanovnika, a prema nekim podacima oko 60 posto ih je mlađe od 40 godina. Ta mladenačka energija se osjeti na ulicama i pješčanim plažama uz Sredozemno more. Moderna arhitektura, neboderi u kojima su sjedišta brojnih svjetskih kompanija, hoteli, restorani, parkovi, tržnice, noćni klubovi, sve je to Tel Aviv.

Jaffa

Što vidjeti u Izraelu

Jaffa u prijevodu znači znači lijepa. Nekada je bila luka poznata po izvozu naranči, a sada većim dijelom umjetnička kolonija. Šarmantan gradić u kojem veći dio ulica nosi nazive po astrološkim znakovima, a umjetnici su svoje domove uredili kao galerije otvorili posjetiteljima.

Caesarea

Što vidjeti u izraelu

Nalazi se na obali Izraela, između Haife i Tel Aviva. Prava poslastica za sve zainteresirane za povijest, te jedinstveni spoj modernog i starog koji će vas oduševiti.

Nazareth

Što vidjeti u Izraelu

Jedno od najznačajnijih mjesta koja se spominju u Bibliji je zasigurno Nazaret. Riječ je o gradiću Isusovog odrastanja i mjestu prema kojem je dobio ime – Isus Nazarećanin. Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, posebno za kršćane, posebnih mjesta.

Posjet Izraelu nije obično putovanje. Otkrivanje zemlje koja se skriva iza medijskih naslova koji govore o terorističkim napadima i napetostima s Palestinom, pothvat je vrijedan truda. Iako se ova zemlja Bliskog istoka, Sveta zemlja, bogata poviješću, opterećena političkim i sigurnosnim pitanjima, profilirala kao odredište hodočasnika interes turista za Izrael sve je veći.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorWine and Gastro

Jordan je Bliski istok u svom najboljem izdanju

Top 10 najpopularnijih jela egzotičnog Bliskog Istoka

Aplikacije koje u telefonu treba imati svaki ozbiljan putnik

Nove objave