Travel AdvisorTravel Advisor

Tajne dvorca Versailles

Versailles je jedna od najpoznatijih građevina na svijetu

Europa, a posebno Francuska su puni dvoraca, no samo je jedan Versailles. Dvorac i park kojeg su svi željeli kopirati, ali nitko nije dostigao sjaj i glamur tog čuda kojeg je stvorio Luis IV.

Prvi put u Parizu

Godine 1661. kralj Louis XIV naložio je André Le Nôtreu da izradi što zanimljiviji i kompliciraniji nacrt do tada neviđenog i što raskošnijeg dvorca i imanja na kojem će boraviti. Udaljen je svega 20 kilometara od Pariza, a danas je poznat kao dvorac Versailles.

Ovaj dvorac postao je dio popisa UNESCO-ve svjetske baštine i to s dobrim razlogom. Osim svoje jedinstvene ljepote, prema zadnjim podacima ovu palaču godišnje posjeti preko nevjerojatnih osam milijuna ljudi.

Versailles ima bogatu prošlost

Ovaj dvorac nedaleko od Pariza ima nadaleko bogatu povijest s nekoliko vladara koji su je stoljećima nazivali svojim domom, a tijekom 17. i 18. stoljeća mnogi su željeli biti samo njegovi posjetitelji. Dvorac krije čitav niz fascinantnih priča i bizarnih činjenica koji grade još bogatiju sliku palače Versailles.

Otkrijte tajne i zanimljivosti dvorca Versailles

Dvorac je imao svoj vrlo skroman početak. Naime, prvobitno je bio lovačka kuća. Louis XIII (1601. – 1643.) kupio je zemlju jer je volio lov i sagradio je jedan zamak u kojem je volio ostati spavati kada bi lov jako kasno završio, pa se nije stigao vratiti u Pariz ili u Sain Germain en Laye prije mraka.

Zatim je kralj Louis XIII proširio zamak. Kupio je više zemlje zbog čega je kralj Louis XIV mogao sve pretvoriti i izgraditi imanje s dvorcem Versailles. Godine 1682. čak je tamo preselio vladu. Na čitavom imanju, odnosno u dvorcu, odjednom je moglo boraviti čak pet tisuća ljudi.

Vrtovi Versaillesa jedni su od najvećih i najspektakularnijih na svijetu

Vrtovi i parkovi sadrže 372 statue, 55 različitih oblika kroz koje teče voda, 600 fontani i preko 32 kilometra vodovodnih cijevi. Stotine tisuća biljaka i drveća neprestano se sadi tijekom svih godina.

Sve o Parizu na jednom mjestu

Iako to vrtove čini nevjerojatnim, miris ovih cvjetova u dijelu imanja, u palači Trianonu, bio je toliko intenzivan da je nekim gostima tijekom boravka u Versaillesu pozlilo.

Dvorana ogledala nosi tajnu zanatlija iz Venecije

Dvorana ogledala počela se graditi 1678. godine pod palicom arhitekta Jules Hardouin Mansarta i postala je jedno od najistaknutijih obilježja palače. U dvorani se nalazi 357 ogledala koja su u to vrijeme bila među najskupljim predmetima koje ste mogli posjedovati. Venecija je imala monopol u izradi ogledala, no Francuska je uspjela navesti venecijanske proizvođače ogledala da dođu i stvore nešto posebno za palaču.

Legenda kaže da je mletačka vlada zabranila zanatlijama da napuštaju Veneciju pod cijenu smrtne kazne kako bi zadržali monopol proizvodnje ogledala u Veneciji i kako bi spriječili obrtnike da odaju svoje tajne izrade zrcala.

Zabava i plesovi pod 20.000 svijeća u dvorcu svjetla

Tijekom posebnih prilika dvorana ogledala pretvarala se u “hodnik svjetla”. Palilo se čak 20.000 svijeća kako bi se stvorila posebno osvijetljena atmosfera i dojam dana. Ova dvorana bila je svjedokom i nekih najvažnijih trenutaka u povijesti, od kojih je najvažniji potpisivanje Versajskih ugovora.

Kralj je jeo hladna jela jer je kuhinja bila predaleko od njegove blagovaonice

Palača je bila velika, a u samim nacrtima arhitekti su vodili računa o mirisima s obzirom na to da je kuhinja ponekad trebala prehraniti preko 5.000 ljudi, a bilo je potrebno i preko stotinu sluga kako bi se nahranila sva ta usta. Nažalost za kralja, udaljenost od njegovog sjedišta do kuhinje bila je tako daleko da su mu obroci često bili hladni. U 18. stoljeću je Louis XV napokon dao izgraditi dodatne kuhinje pokraj njegovih privatnih odaja.

Marie Antoinette imala je privatno romantično skrovište

Marie Antoinette bila je supruga Luja XVI te je imala svoje imanje pod nazivom “Petit Trianon”. Rezidenciju je koristila kao svoje osobno utočište, a ono je uključivalo kazalište i farmu na kojoj se proizvodilo svježe povrće i mliječni proizvodi.

Također, u sklopu tog dijela imanja bio je i “hram ljubavi” koji se sastojao od okrugle kolonade u čijem je središtu stolovao kip Kupida. U blizini hrama Marie Antoinette, na usamljenom mjestu, sagrađena je špilja obrasla bujnom vegetacijom. Navodno je imala krevet od mahovine i dva ulaza, a sve je omogućavalo savršeni bijeg za tajni sastanak.

Poznato je da je Versailles istovremeno bio domaćin tisućama ljudi, no jeste li znali da je palača nekoć smještala nekoliko stotina svih vrsta divljih životinja i ptica iz cijelog svijeta? Jedna od originalnih značajki palače bila je složena gradnja nastambi za životinje, koju je osmislio arhitekt Louis le Vau. Bilo je to prvo mjesto na kojem su različite životinjske vrste bile podijeljene u odvojene i posebno prilagođene nastambe koje su se mogle vidjeti s balkona središnjeg paviljona La Ménagerie.

 

Ovaj model i pristup smještanja životinja izvan njihovog staništa ubrzo je usvojen u cijeloj Europi, a danas ih znamo kao zoološke vrtove.

Palača je imala ključnu ulogu u stvaranju veterinarstva i mnogih znanstvenih istraživanja

Palača je, naravno, bila mjesto ekstravagancije i zabave, no igrala je i važnu ulogu u znanstvenim istraživanjima. Tijekom razdoblja prosvjetiteljstva, Luj XV i Luj XVI strastveno su voljeli znanost i prikupljali su instrumente koji su se, između ostalog, koristili tijekom eksperimenata u horologiji, astronomiji i kartografiji.

Zbog velikih mogućnosti palače procvala je zoologija. Liječnici su secirali mnoge životinje, a istraživačke aktivnosti provedene u Versaillesu kasnije su dovele do stvaranja veterinarskih škola.

Zahvaljujući velikim nasadima u vrtovima došlo je do napretka u područjima botanike i poljoprivrede. U vrtovima se nekada nalazilo preko 400 botaničkih vrsta iz cijelog svijeta kao što su ananas, vanilija, kava i još mnoge egzotične vrste u to doba.

Kraljevska vrata optočena sa 100.000 zlatnih listova

Uz sav taj luksuz i raskoš u dvorcu, ne čudi da je narod Francuske na kraju prezirao Versailles, jer je mnogo ljudi izvan palače bilo siromašno i gladno. Raskošan životni stil Marie Antointette, posebno je zbog svoje ekstravagancije, bio omražen u narodu.

Tijekom francuske revolucije, koja je započela 1789. godine, francuska revolucionarna vlada naredila je demontiranje ulaznih vrata koja su bila u potpunosti prekrivena zlatom. Godine 2008., raskošna vrata su restaurirana i ukrašena sa 100.000 zlatnih listova.

Kralj je obožavao toplu čokoladu

Jedan kraljev miljenik ponudio je kralju vruću čokoladu i tako svima postao najdraži na dvoru. Kakao napitak je tada bila delicija i smatrana je vrsnim egzotičnim izborom za kralja. U to se vrijeme razgovaralo i o učincima čokoladnih afrodizijaka, pa je kralj svojim gostujućim ljubavnicama dao da ispiju mnogo šalica.

Čak je i Marie Antoinette bila naklonjena vrućoj čokoladi. Kad se udala za Luja XVI, 1770. godine, na dvor je dovela vlastitog proizvođača čokolade i njegova specijalna titula glasila je: “Proizvođač čokolade za kraljicu”.

Srebrne noćne posude u posebnim ormarima

Članovi kraljevske obitelji imali su sreću da su u svojim sobama imali ormar s izrađenom toaletnom stolicom, gdje bi se ispod sjedala s rupom nalazio lonac s poklopcem dok su svi ostali koristili noćne posude koje su bile smještene iza velikih lonaca s cvijećem u kutovima širom palače.

U Versaillesu su i noćne posude bile optočene srebrom što je svakako maštovito, ali izraziti nedostatak toaletnih prostorija značilo je da je uz punu kuću ljudi, osoblja i gostiju, često smrdjelo. Naposljetku su pod Louisom XV u prostorije palače postavljeni toaleti pod nazivom “toilettes à l’anglaise” (engleski wc).

Preuzeto s Wish.hr

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoji su najbolji studentski gradovi u Europi?
Next articleNajbolja mjesta za posjetiti zimi na Azurnoj obali