TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Autor članka:
Podijeli:

Ovih TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu svaki bi putnik za života trebao posjetiti. U fotogaleriji izaberite koji redom bi vi to učinili.

Angkor Wat – Siem Reap, Cambodia

Najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova. Nalazi se oko 240 km sjeverno od Phnom Penha, glavnog grada Kambodže.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Plaza de Espana – Seville, Spain

Trg koji oduzima dah i možda najljepše mjesto u Sevilli. Građen je u obliku polukruga većim dijelom omeđenog arkadama, dok otvorenu stranu gotovo pa ‘zatvara’ dio kanala dugog oko 500 metara. U sredini se nalazi velika fontana, dok kanal prelaze četiri mosta. Uz arkade se nalaze desetci klupica ukrašenih azulejo pločicama. Svaka predstavlja jednu od španjolskih provincija, a uz njih se nalazi i karta s prikazom mjesta o kojemu je riječ.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Sheikh Zayed Mosque – Abu Dhabi, United Arab Emirates

Džamija je najveća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osma po veličini u svijetu. Otvorena je 2007. godine i nosi ime prvog predsjednika UAE-a koji je u njoj i pokopan. Izgradnja džamije je trajala 12 godina i na njoj je radilo više od 3000 radnika. Može primiti oko 40.000 vjernika, od čega 9.000 može primiti u unutrašnjosti.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

St. Peter’s Basilica – Vatican City, Italy

Bazilika Sv. Petra u Rimu podignuta je iznad groba Svetog Petra kako bi bila njegov veličanstveni nadgrobni spomenik. U Bazilici Sv. Petra nalazi se neprocijenjivo umjetničko blago kao npr. Michelangelova Pieta i Berninijev barokni baldahin, te brončani kip Sv. Petra čija je desna noga izlizana do visokog sjaja od dodira i poljubaca brojnih hodočasnika koji pritom zažele i želju. Unutrašnjost crkve može primiti do 60.000 vjernika. Kupola Crkve Sv. Petra izdiže se iznad glavnog oltara skoro 120 m u vis.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Mezquita Cathedral de Cordoba – Cordoba, Spain

Velika džamija u Córdobi, prijestolnici omejidskog kalifata u Španjolskoj, građena od 785. do 987., bila je najveća džamija u Španjolskoj i veličanstven primjer maurske arhitekture. Danas je glavna katedrala Španjolske nadbiskupije Córdobe (Mezquita de Córdoba).

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Taj Mahal – Agra, India

Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh. Izgradio ga je mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal.

Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Duomo di Milano  – Milan, Italy

Najpoznatija i najljepša milanska znamenitost ujedno je i jedna od najvećih crkava na svijetu.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Alcatraz Island – San Francisco, USA

Alcatraz je otok u zaljevu San Francisca u Kaliforniji u SAD-u, površine 90 000 kvadratnih metara. Nosi nadimak The Rock (stijena, hrid ili kamen). Od sredine tridesetih godina 20. stoljeća, pa sve do ukidanja zatvora 1963., Alcatraz je glasio za najčuvaniji i najsigurniji zatvor u Americi. Alcatraz je danas omiljeno turističko odredište u sklopu šireg zaštićenog područja. Ima osobitu povijesnu vrijednost.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Golden Gate Bridge – San Francisco, USA

Najprepoznatljivi je simbol San Francisca i Sjedinjenih Američkih Država. Ime (zlatna vrata) je dobio prema tjesnacu koji dijeli ovaj kalifornijski grad od Tihog oceana, a kojeg je nazvao kapetan John Freemont još 1846. godine. Most je građen četiri godine od 1933. do 1937. godine prema zamislima mladog inženjera Josepha B. Straussa. Otvoren je za javnost 28. svibnja 1937. godine, a u njegovu izgradnju potrošeno je oko 35 milijuna američkih dolara.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Parliament – Budapest, Hungary

Jedna od najraskošnijih i najveličanstvenijih zgrada u Budimpešti je definitivno zgrada parlamenta, ili kako je Mađari zovu, Országház. Dizajnirao ju je Imre Steindl i dovršio u 1904. Zgrada ima oko 700 soba, no posjetitelji imaju pristup samo sjevernom krilu zgrade. Vanjski dio zgrade je mješavina nekoliko arhitektonskih stilova – neogotika, neoromanika i neobarok – i to je ono što je čini tako posebnom.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Old Town Square – Prague, Czech Republic

Starogradski trg nalazi se u starom gradu. Ne samo da se na njemu nalaze neke od praških najpoznatijih građevina, nego je i mjesto sezonskih svečanosti kao što su praški Uskršnji i Božićni sajam. Tijekom cijele godine posjetitelji mogu slušati ulične izvođače i odmarati se na klupama.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Notre Dame Cathedral – Paris, France

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame, najpoznatija pariška crkva i jedan od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji sagrađena je na otoku Île de la Cité na rijeci Seini.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Corcovado Christ the Redeemer – Rio de Janeiro, Brazil

Kip Krista Otkupitelja je impozantan kip s likom Isusa Krista koji s brda Corcovado – na visini iznad 700 metara – bdije nad brazilskom gradom Rio de Janeirom. Upravo zbog svoje ljepote, dimenzija i dominantnog položaja nad jednim od najljepših zaljeva na svijetu – visoko iznad mora, otoka, brda i velegrada skladno uklopljenih u jedinstvenu cjelinu – kip Krista Otkupitelja danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Rio de Janeira i Brazila.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Eiffel Tower  – Paris, France

S platforme koja se nalazi na 275 metara visine više od 200 milijuna ljudi do sada je kao na dlanu vidjelo grad od 6 i pol milijuna stanovnika koji otkriva pravo značenje pojma megalopolis.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Tower of London – London, United Kingdom

Londonski toranj, poznat i pod svojim engleskim imenom Tower of London, srednjovjekovna je tvrđava koja čini jednu od središnjih gradskih točaka i nalazi se na istočnom rubu povijesnog središta Londona uz samu sjevernu obalu rijeke Temze.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Acropolis – Athens, Greece

Atenom dominira Akropola, kruna klasične grčke umjetnosti i arhitekture. Tu se nalaze hramovi Partenon i Erehtejon, hram božice Nike i svečani ulaz Propileje. Akropola je u doba polisa bila sveto mjesto za podizanje hramova ali i zadnje mjesto za obranu grada, strateški smješteno na vrhu brežuljka.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Temple of the Reclining Buddha (Wat Pho) – Bangkok, Thailand

Riječ je o budističkom hramskom kompleksu poznatom i pod nazivom hram ležećeg Bude, koji spada među najstarija svetišta u Bangkoku, a postojao je, u jednostavnijem obliku još i prije nego je Bangkok odabran za središte kraljevine.

 

Mutianyu Great Wall – Beijing, China

Kineski zid je najveća građevina na svijetu – jedina građevina na Zemlji, za koju se pogrešno tvrdi da se vidi sa Mjeseca. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, dužinom od 8.851,8 kilometara, visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, predstavlja ubjedljivo najduži zid na svijetu, i najveći odbrambeni objekat.

Burj Khalifa – Dubai, United Arab Emirates

Glavna atrakcija Dubaija, najviša zgrada na svijetu, Burj Khalifa ima 160 katova, viša je 289 metara od novog Svjetskog trgovačkog centra na Manhattanu, a gdje god da se nalazite u Dubaiju, vidjet ćete njenu siluetu.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Sydney Opera House – Sydney, Australia

Sydneyska opera je jedna od najpoznatijih građevina u Sydneyu, ali i svijetu. Zbog toga je 28. lipnja 2007. godine uvrštena na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji. Zgradu opere izgradio je od 1959. do 1973. danski arhitekt Jørn Utzon.

TOP 20 najvažnijih znamenitosti na svijetu

Pogledajte naš YouTube kanal.

Travel Advisorputovanja

Angkor – najveći grad srednjeg vijeka?

https://www.travel-advisor.eu/najdraze-fotke-s-putovanja-2017/

Najbolje zemlje svijeta za putovanja su ?

Nove objave