Koji su trendovi u turizmu?

Autor članka:
Podijeli:

Za sve koji se bave turizmom, a i sve nas zanimljivo je znati koji su trendovi u ovoj grani businessa. Turizam je treća najbrže rastuća grana ekonomije u svijetu.

U TrekkSoft-u znaju koliko korisna statistika putovanja može biti, tako da svakih šest mjeseci rade istraživanja i usporedbe.

Izvještaj o očekivanim trendovima u putovanjima izlazi početkom prosinca.  Ispunjen je rezultatima anketa i stručnim mišljenjima. U srpnju se objavljuje statistika  kako bi se ažuriralo izvješće o onome što se promijenilo i što nas očekuje u sljedećoj godini.

trendovi u turizmu

Trendovi rezervacija

Prema booking.com više od polovice (55%) svjetskih putnika smatra da su skloniji izboru putovanja koja se na lokacije koje se brinu o održivom razvoju nego prije godinu dana.  Problemi uključuju nedostatak znanja i dostupnih ili privlačnih opcija kada se pokušava to provesti u praksu .

Te odluke najviše uključuju smještaj. 73% putnika žele boraviti u ekološkom smještaju koje koristi obnovljive izvore energije i lokalnu proizvodnju hrane.

Uz to, 70% svjetskih putnika kaže da je vjerojatnije da će rezervirati smještaj znajući da je to ekološki prihvatljivo.

Uključuju se i tvrtke za opremanje prostora.

Kada govorimo o odlukama o smještaju, brojni proizvođači opreme počeli su pokretati vlastite hotele kako bi prodali više proizvoda. made.com kick-start trend – pokrenuo je svoj prvi hotel MADE u manhattanskoj četvrti NoMad prije dvije godine, nakon čega je u ljeto 2018. otvoren plutajući butik hotel Boathouse u Londonu.

trendovi u turizmu

Povećava se broj letova “point to point” zbog potražnje

Broj odredišta na koja se leti širi se kako bi novim generacijama bio neograničen domet. Milenijalci traže drugačija iskustva s putovanja od svojih roditelja. Kao rezultat toga, mreža se mora razvijati i izgledati drugačije.

Odredišta za presjedanje tijekom letova na dugim relacijama nekada su bila neželjeni dio putovanja. U 2019. zrakoplovne tvrtke nude povoljnu opciju za produljenje zaustavljanja s vremenom kako bi putnici istraživali odredište. Avio prijevoznici nude povoljne aranžmane za boravak u mjestu presjedanja. To se pogotovo odnosi na Dohu, Dubai i slična odredišta na kojima se nalaze veliki tranzitni aerodromi.

trendovi u turizmu

Postoji više podataka o tome kako putnici rezerviraju svoja putovanja

7. 51% američkih putnika izjavilo je da će jednom kad odluče krenuti na putovanje, provesti manje od jednog tjedna na istraživanje. Google podaci otkrili su da se hoteli i letovi rezerviraju unaprijed u roku od 12 tjedana. Unutar 3 mjeseca prije datuma putovanja, pretraživanje se dodatno povećava.

Ispitivanje tri slučajne podatkovne točke između kolovoza i rujna, najprometnijeg mjeseca za organizatore putovanja i aktivnosti u Europi otkrilo je da je ponedjeljak najpopularniji dan za ljude koji rezerviraju svoja putovanja, dok su subote najslabiji dani za rezervacije.

10:00 sati je doba dana kad se vrši većina rezervacija, a 6 ujutro je doba kada ih ima najmanje.

trendovi u turizmu

Vidljiv je trend vračanja putnika offline putničkim agencijama. Mnogi, poučeni lošijim iskustvom, traže profesionalce kako bi im organizirali putovanja i odmore.

U 2018. godini udio izravnih rezervacija na web stranicama smanjio se na 66,7%, dok se rezervacije na tržištima povećale na 9,1%. Rezervacije preko agencija, podružnica i lokalnih turističkih ureda također su porasle sa 17,5% na 24,3% u istom vremenskom okviru.

trendovi u turizmu

Istraživanje je također otkrilo neke zanimljive razlike među vrstama putnika. Putnici koji rezerviraju aktivnosti prije putovanja troše 47% više na smještaj i 81% više na prijevoz u odnosu na one koji čekaju da rezerviraju u odredištu, što ih čini vrijednom publikom, posebno za tvrtke poput online putničkih agencija (OTA).

Pretraga “u blizini mene” na Google kartama porasla za 150% u proteklih godinu dana, što pokazuje da mještani i putnici podjednako koriste pretraživač.

trendovi u turizmu

Trendovi putovanja

Obiteljska putovanja su najvažniji segment turizma i čine najveće brojke.

Generacija Alpha, naziv koji se odnosi na rođene nakon 2010, pokazuje više utjecaja na odluke o planiranju putovanja u obitelji nego što se prije mislilo, prema medijskim rješenjima Expedia Group. Globalno, putnici s djecom ove generacija odlaze na više od tri obiteljska putovanja godišnje.

trendovi u turizmu

95% obiteljskih putnika reklo je da im je prioritet održavanje na okupu obitelji i zabava, dok njih nešto manje smatra da je ponuda bitnija (89%), aktivnosti na otvorenom (85%) i planiranje putovanja oko školskih praznika (85%) te u blizini glavnih atrakcija  (85%).

Praktičnost pokreće putničke odluke. Avion i automobil su preferirani načini prijevoza za obiteljska putovanja. 52% anketiranih odabralo je način prijevoza najbržom opcijom, a 34% na temelju najnižih troškova. Putnici idu tamo gdje im je lakše, gdje nema čekanja i gdje nije gužva.

trendovi u turizmu

Putovanja nisu samo za obitelji

Osobno ispunjenje vodi putnike u odabiru odredišta. Više od polovice (56%) svjetskih putnika slaže se da ih je putovanje naučilo neprocjenjivom životnom iskustvu.

Grupe prijatelja sličnih interesa su zamijenile grupna putovanja na daleke destinacije, skijanja te razne druge specifične interese.

Poslovna putovanja su u najvećem porastu. To se vidi prema cijenama hotela u velikim gradovima. Preko tjedna su sobe skuplje nego vikendom.

trendovi u turizmu

Solo putnici su društveniji

Uvode se zajednički stanovi koji omogućavaju solo putnicima da na putovanju upoznaju nove prijatelje sličnih planova i navika. Zračna luka Dublin tvrdi da je u 2018. godini procijenjeno da je od 31,5 milijuna putnika, 57% bilo solo putnika.

Prema podacima Solo Travelera, broj solo putnika raste. Na primjer, pretplata na njihov bilten za solo putnike porasla je s 33.000 prošle godine na preko 50.000.

Savjetnik za putovanja

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/svjetski-turizam-u-brojkama/

Utječu li objave stranih novinara na broj turističkih posjeta Hrvatskoj?

13 najsigurnijih, najpovoljnijih i najčistijih zemalja

 

 

 

Nove objave