Search
Close this search box.

Tunis je dobro mjesto za odmor

Autor članka:
Podijeli:

Tunis je dobro mjesto za odmor . Osim plaža i mora gastronomija je magnet za turiste.

O ljepotama Hammameta, Sousse i Marse moglo bi se puno napisati, o dugim pješčanim plažama i mirisu jasmina.
Ovoga puta u Tunisu, privukao me je sjeveroistočni dio zemlje. Lijepa država na sjeveru Afrike ne nudi nam samo pješčane plaže, osim toga pokrivena je livadama i dolinama punim maslina.

Tunis je dobro mjesto za odmor
Sat i pol vožnje automobilom od Tunisa prema sjeveroistoku nalazi se grad Beja, nedaleko od njega i ekološka farma, restoran i boutique Borj Lella.
S pogledom na predivne zelene doline, u društvu paunova moći će te istinski uživati.
Za predjelo restoran Borj Lella nudi razne domaće skrevet, pravljene na farmi, gdje također imate mogućnost da pratite sam proces pravljenja.

Tunis je dobro mjesto za odmor
Na meniju međutim pronalazimo samo jedno glavno jelo. Tradicionalno jelo iz Beja, janjetina s farme, sa slatkim kuskusom. Važno je navesti da rezervacije za stol su obavezne.
Jedan bitan detalj je da Borj Lella ne servira alkoholne napitke, ali ste dobro došli da ponesete vaše piće sa sobom od kuće, što smo učinili.
Ako se istinski želite odmoriti u glavnom gradu i uživati u gastronomiji, Tunis nudi veoma pristupačne cijene.

Tunis je dobro mjesto za odmor

Za solidne novce možete večerati u višekratnom, elitnom restoranu i baru – The Kliff. Nalazeći se u prestižnom djelu Tunisa – La Marsa uz samo more, ovaj restoran će ostaviti sjajan utisak na vas.

Ako se pitate kako za prijevoz, moja preporuka bi bio taksi. Cijene nisu velike i sami građani Tunisa ga redovito koriste, čak ako trebaju i do škole ili posla. Jedini izazov bi mogao biti uhvatiti jedan slobodan taksi. Ako živite u hotelu, hotelsko osoblje vam može osigurati i prozvati taksi za vas.

Tunis je dobro mjesto za odmor

Nedaleko od La Marsa nalazi se i prelijepi Cartage, nekada je bio grad za sebe ali s vremenom postao jedan dio Tunisa. Ljubiteljima historije i romskog vremena, ruševine Cartage bi trebale da se pronađu na listi must visit in Tunis.
Međutim ako ste više za plava vrata i prozore ne preskočite posjetiti Sidi Bou Said, nekoliko ulica sastavljenih od bijelih kućica, koje su dekorativno ukrašene sa plavo/crnim vratima i prozorima.

Noge odmorite na samom vrhu Sidi Bou Said uz topli čaj s pogledom na more.
Ne dozvolite da vam uporni prodavači pokvare doživljaj, oni će biti tu ali ne obraćajte pažnju na njih, ako vas ne zanima kupovina.

Tunis je dobro mjesto za odmor

Adisa Ovcina

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Ruanda: Raj na zemlji stvoren za sve one koji sanjare o avanturi

Renesansa egipatskog turizma – povratak velikih igrača

10 najboljih tura po filmskim setovima

 

 

Nove objave