Travel AdvisorTravel Advisor

Učinite nešto za sebe i posjetite usred ljeta neka od najljepših mjesta Europe

Kako umjesto ležanja na plaži uživati u kulturi

Početak kolovoza je idealno vrijeme za se uputiti u suprotnom smjeru od svih onih koji se spuštaju prema jugu. Mjesta iz kojih dolaze su u to doba ugodno popunjena, a temperature ugodnije. Lijepo je nekoliko dana provesti okružen kulturom, fascinantnim gradovima i selima te divnom prirodom.

Autobusna putovanja su često dobra opcija kako bi se moglo vidjeti više mjesta u samo nekoliko dana. Uspoređujući cijene istog putovanja automobilom bilo bi puno skuplje. Plus kvalitetan vodič koji se brine o putnicima i sve zna o putovanju. Neprocjenjivo.

Odabrao sam ovo putovanje iz velike ponude jer mi se čini najzanimljivije. U redu, moja slabost prema Francuskoj, a pogotovo pokrajini Alsace je poznata.

Strassbourg

Polazak autobusom iz Zagreba kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku do Stuttgarta – grada kulture i industrije automobila. Imena poput Mercedes Benza, Porschea i Boscha s jedne strane te njegovih slavnih stanovnika  Schillera i filozofa Hegela nam kazuju kako je grad bogat businessom i kulturom. U obilasku se vide Stiftskirche, Schillerplatz, Fruchtkasten, Alte Kanzlei, Wilhelmpalais, Königsbau i Markthalle. Dakle sve najvažnije u ovom lijepom gradu.

Stuttgart je usputna stanica prema cilju, a to je Strasbourg u pokrajini Alsace.

Strasbourg je jedan od tri glavna grada Europske Unije. Jedan od rijetkih čiji je čitavi centar pod zaštitom UNESCO-a . Prekrasno ukrašene fasade kuća s drvenim gredama – česti su ukrasi u obliku velikih figura na fasadama, čarobna četvrt Mala Francuska i slavna katedrala čine povijesnu jezgru Strasbourga u ovo doba godine posebno privlačnom. Grad je jedan od najljepših u Europi. Moguća je vožnja brodicama po kanalima. Zimi je ovdje vjerojatno najljepši božićni sajam na svijetu. Kada vidite grad bit će jasno i zašto.

Šetnja gradom je idealna prilika za selfije na predivnim lokacijama.

Ova pokrajina ima vrlo uzbudljivu povijest. Poput loptice u tenisu je mijenjala države. Neki ni danas više ne znaju jesu li Nijemci ili francuzi. Tako i govore. Nekom posebnom mješavinom jezika koji više liči na njemački nego francuski.

Eguisheim

Alsace je poznat po ponajboljem bijelom vinu ovog dijela Europe pa ih svakako treba kušati u predivnom okruženju vinograda i živopisnih sela. Čudnih imena Eguisheim i Riquewihr, ova mala mjesta izgledaju kao da su iz Diznijevih crtića. Nekoliko filmova je i snimljeno u njima.

Najveći grad ovog dijela Alsacea je Colmar. Prema mnogima jedan od najljepših gradića u Europi. Ulice Rue des Marchand i Merciere, kanali , dominikanska crkva i ostale atrakcije će doslovno ostaviti svakoga tko dođe prvi puta bez daha. Mogu reći da na mene tako djeluje svaki puta kad ponovo dođem u Colmaru. Bilo ljeti ili zimi.

S druge strane Rajne je u planu posjetiti Frieburg kojem tepaju „Dragulj Schwarzwalda“. Iako je bio razoren tijekom rata, vrlo je minuciozno obnovljen do posljednjeg detalja.

Freiburg

U ponudi je i fakultativni izlet u Heidelberg. Sveučilišni grad čije Sveučilište datira još iz 14. Stoljeća, u kojem će posjetitelji moći uživati u pogledu na  kraljevsku rezidenciju, koja se uzdiže 70 metara iznad rijeke Neckar na strmini Hausberga. Dvorac. U centru starog grada nalazi se tržnica s jednom od najljepših fontana u Heidelbergu, s otmjenim kućama, brojnim kafićima i malim prodavaonicama.

Povratak prema Zagrebu nije ništa manje zanimljiv. Staje se u Ulmu, rodnom gradu Alberta Einsteina. Najpoznatiji je po gotičkoj katedrali s najvišim tornjem na svijetu (161, 5 m), četvrti Fischviertel te lijepo sređenom središtu grada.

Ulm

Ovo putovanje je prava hrana za dušu. Usred ljetne vreve i prenapučenih plaža bijeg u ove divne gradove ostavlja onaj lijepi osjećaj ispunjenosti. Četiri dana nije puno. Moglo bi se ostati tjednima, no ovako se dobije izvanredan uvid u kulturu i povijest dijela Europe koji nam je po mnogočemu blizak.

Organizator je Mondo travel.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Video vodič po Strasbourgu

Gdje stoji kopija Kipa slobode ?

Prvi put u Parizu?

Previous articleKrapanj – otok spužvarstva
Next articleKako uzeti dio kolača od 220 milijardi dolara