Učinite nešto za sebe i posjetite usred ljeta neka od najljepših mjesta Europe

Autor članka:
Podijeli:

Kako umjesto ležanja na plaži uživati u kulturi

Početak kolovoza je idealno vrijeme za se uputiti u suprotnom smjeru od svih onih koji se spuštaju prema jugu. Mjesta iz kojih dolaze su u to doba ugodno popunjena, a temperature ugodnije. Lijepo je nekoliko dana provesti okružen kulturom, fascinantnim gradovima i selima te divnom prirodom.

Autobusna putovanja su često dobra opcija kako bi se moglo vidjeti više mjesta u samo nekoliko dana. Uspoređujući cijene istog putovanja automobilom bilo bi puno skuplje. Plus kvalitetan vodič koji se brine o putnicima i sve zna o putovanju. Neprocjenjivo.

Odabrao sam ovo putovanje iz velike ponude jer mi se čini najzanimljivije. U redu, moja slabost prema Francuskoj, a pogotovo pokrajini Alsace je poznata.

neka od najljepših mjesta Europe
Strassbourg

Polazak autobusom iz Zagreba kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku do Stuttgarta – grada kulture i industrije automobila. Imena poput Mercedes Benza, Porschea i Boscha s jedne strane te njegovih slavnih stanovnika  Schillera i filozofa Hegela nam kazuju kako je grad bogat businessom i kulturom. U obilasku se vide Stiftskirche, Schillerplatz, Fruchtkasten, Alte Kanzlei, Wilhelmpalais, Königsbau i Markthalle. Dakle sve najvažnije u ovom lijepom gradu.

neka od najljepših mjesta Europe

Stuttgart je usputna stanica prema cilju, a to je Strasbourg u pokrajini Alsace.

Strasbourg je jedan od tri glavna grada Europske Unije. Jedan od rijetkih čiji je čitavi centar pod zaštitom UNESCO-a . Prekrasno ukrašene fasade kuća s drvenim gredama – česti su ukrasi u obliku velikih figura na fasadama, čarobna četvrt Mala Francuska i slavna katedrala čine povijesnu jezgru Strasbourga u ovo doba godine posebno privlačnom. Grad je jedan od najljepših u Europi. Moguća je vožnja brodicama po kanalima. Zimi je ovdje vjerojatno najljepši božićni sajam na svijetu. Kada vidite grad bit će jasno i zašto.

neka od najljepših mjesta Europe

Šetnja gradom je idealna prilika za selfije na predivnim lokacijama.

Ova pokrajina ima vrlo uzbudljivu povijest. Poput loptice u tenisu je mijenjala države. Neki ni danas više ne znaju jesu li Nijemci ili francuzi. Tako i govore. Nekom posebnom mješavinom jezika koji više liči na njemački nego francuski.

neka od najljepših mjesta Europe
Eguisheim

Alsace je poznat po ponajboljem bijelom vinu ovog dijela Europe pa ih svakako treba kušati u predivnom okruženju vinograda i živopisnih sela. Čudnih imena Eguisheim i Riquewihr, ova mala mjesta izgledaju kao da su iz Diznijevih crtića. Nekoliko filmova je i snimljeno u njima.

neka od najljepših mjesta Europe

Najveći grad ovog dijela Alsacea je Colmar. Prema mnogima jedan od najljepših gradića u Europi. Ulice Rue des Marchand i Merciere, kanali , dominikanska crkva i ostale atrakcije će doslovno ostaviti svakoga tko dođe prvi puta bez daha. Mogu reći da na mene tako djeluje svaki puta kad ponovo dođem u Colmaru. Bilo ljeti ili zimi.

neka od najljepših mjesta Europe

S druge strane Rajne je u planu posjetiti Frieburg kojem tepaju „Dragulj Schwarzwalda“. Iako je bio razoren tijekom rata, vrlo je minuciozno obnovljen do posljednjeg detalja.

neka od najljepših mjesta Europe
Freiburg

U ponudi je i fakultativni izlet u Heidelberg. Sveučilišni grad čije Sveučilište datira još iz 14. Stoljeća, u kojem će posjetitelji moći uživati u pogledu na  kraljevsku rezidenciju, koja se uzdiže 70 metara iznad rijeke Neckar na strmini Hausberga. Dvorac. U centru starog grada nalazi se tržnica s jednom od najljepših fontana u Heidelbergu, s otmjenim kućama, brojnim kafićima i malim prodavaonicama.

neka od najljepših mjesta Europe

Povratak prema Zagrebu nije ništa manje zanimljiv. Staje se u Ulmu, rodnom gradu Alberta Einsteina. Najpoznatiji je po gotičkoj katedrali s najvišim tornjem na svijetu (161, 5 m), četvrti Fischviertel te lijepo sređenom središtu grada.

neka od najljepših mjesta Europe
Ulm

Ovo putovanje je prava hrana za dušu. Usred ljetne vreve i prenapučenih plaža bijeg u ove divne gradove ostavlja onaj lijepi osjećaj ispunjenosti. Četiri dana nije puno. Moglo bi se ostati tjednima, no ovako se dobije izvanredan uvid u kulturu i povijest dijela Europe koji nam je po mnogočemu blizak.

Organizator je Mondo travel.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Video vodič po Strasbourgu

Gdje stoji kopija Kipa slobode ?

Prvi put u Parizu? Osam najvažnijih atrakcija su must see.

Nove objave