Travel AdvisorTravel Advisor

Inferno – najluđa skijaška utrka

Što je Inferno?

Utrka Inferno u švicarskom alpskom skijalištu prvi put se održala 1928. Za organizaciju je bila zaslužna skupina britanskih zaljubljenika u skijanje. Danas je to najveća amaterska skijaška utrka na svijetu.

Sir Arnold Lunn, osnivač skijaškog kluba Kandahar, Ski Club, osnivač je utrke, tako da je dosta sudionika članova kluba Kandahar iz Britanije.

Ovaj spektakularni godišnji događaj toliko je popularan da je broj sudionika ograničen na njih 1850. Nekoliko stotina prijavljenih svake godine ostane bez mogućnosti sudjelovanja. Staza se pruža na 14.9 kilometara terena raznolike topografije. Tijekom sezone otvorena je svim skijašima.

frank_schweiz

Utrka Inferno vrlo je popularna u skijaškom svijetu. Službeno je opisana kao utrka za koju su potrebna izvrsna skijaška znanja i vještine. Središnji dio zahtjeva idealnu downhill tehniku i dobru brzinu.

Između  “Kanonenrohr” i “Höhenlücke” tehnički superiorni natjecatelji doći će na svoje. Na potezu od Maulerhubela do Winteregga, presudna je tehnika skijanja i snaga ruku. Od Winteregg-Spriessenkehra do Lauterbrunnena optimalna oprema, čista spust pozicija, i posljednje, ali ne i najmanje važno snaga uma koja može biti ključ uspjeha u btzoj završnici.

Večr ptije predstave održava se Devil’s Dance: procesija u kojoj mještani hodaju selom sa upaljenim bakljama, sve do mjesta na kom se utrka održava. Tamo ih očekuje velika lutka vrag koju zapale za dobru sreću natjecateljima.

Ukratko utrku možemo ovako opisati: Start se nalazi ispod ‘Kleines Schilthorna. Odavde se staza nastavlja kroz  Engetal do  Schilthorn Huta. Zatim prati stazu u obliku slova S do ispod  Muttlerenhorna, praćena izazovima Kanonenrohra. Zatim dolazi sljedeće duplo S i oštri desni zavoj. Staza se uspinje kroz šumu prolazeći ispod žičare  Maulerhubel.Blagi spust vodi do Winteregga preko mostaWinteregg, šumskom stazom u smjeru  Lauterbrunnena.
Svakih 12 sekundi sa starta kreće novi natjecatelj. To traje cijeli dan dok i posljednji ne krene oko 15 i 30. Staza je značajno bolja u počecima utrke.

frank_schweiz

Ovu atraktivnu stazu kompetenti skijaši pređu u otprilike 45 minuta. Pobjedniku je dovoljno 15 minuta.

Datumi važni za utrku :

Prva Inferno utrka  1928.g
Start:  Schilthorn na  2970 m nadmorske visine
Cilj: Lauterbrunnen na 800 m nadmorske visine
Visinska razlika: 2170 m
Dužina staze: 14,9 km
Muški rekorder Kuno Michel (13.20.53) 2013.
Ženski rekord Nicole Bärtschi (14.46.43) 2013.

Da bi se prijavili za sudjelovanje u utrci morate biti član skijaškog kluba koji na njoj sudjeluje. Možete i osnovati vlastiti klub i na taj način se direktno prijaviti za Inferno.

Travel AdvisorYouTube kanal.

Kako odabrati opremu za skijanje ?

Colfosco gdje sunce najduže traje

Seminar učitelja skijanja – Sexten 2017

Previous articleMedellin ili “Neću se više nikad vratiti u ovu Kolumbiju – reče netko tko je tamo bio nikad!”
Next articleObiteljska turneja kroz Jordan