Travel AdvisorTravel Advisor

Za ovu državu niste nikad čuli, a svjetsko je središte softverske industrije

Karnataka je indijska država na jugozapadu kontinenta uz Arapsko more (65 mil.stanovnika). Najčešći jezik kojim se govori je Kannada. Glavni grad je Bengaluru (Bangalore) koji broji 12 mil. stanovnika. Nalazi se na skoro 1000 m nadmorske visine I blage je klime.

Poznat je kao Silicijska dolina Indije zbog 2.800 softverskih tvrtki, brojnih call centara koji opslužuju svjetske firme te fakulteta I škola. Grad je parkova, restorana I noćnih klubova na svjetskom nivou.

 

Na pola puta od glavnog grada do mora se nalazi Mysore s predivnim palačama u kojima su živjeli Maharaje. Blizu je I Hampi s ostacima Hindu hramova. Obje lokacije su pod zaštitom UNESCA. Država je poznata bogatoj prirodi te pet nacionalnih parkova u kojima slobodno žive slonovi, tigrovi I mnoge druge vrste životinja.

Safari kampovi I gledanje životinja su vrlo dobro organizirani. Najveći je Bandipur n.p. Plaže su uglavnom pješčane I duge desecima kilometara, ali još nema značajne turističke infrastrukture kao u susjednim Goi I Kerali.

Karnataka je prosperitetna država koja velikim koracima grabi prema ekonomskom blagostanju. U gradovima se ne može vidjeti sirotinja koja spava po ulicama kao u nekim drugim dijelovima Indije. Poljoprivreda van gradova je vrlo dobro razvijena. Uzgajaju se začini, kokos, kava I grahorice. Mysore je poznato središte prerade svile.

Pogledajte video I uvjerit ćete se kako uglavnom ne liči na stereotip kakav zapadnjaci imaju o Indiji.
Bengaluru je moderan grad nebodera te u kontrastu slamova na rubovima grada. Prometnice su dobre, ima nekoliko autocesta u I oko grada, no promet je kaotičan I vrlo spor. U funkciji je I metro koji se I dalje gradi.

Autobusi su vrlo česti. Prednji dio je rezerviran za žene, a stražnji za muškarce. U samom gradu nema puno turističkih atrakcija te je više okrenut IT industriji. Veliki, novi aerodrom je veza sa svijetom.

Mysuru (Mysore) je turistički magnet koji privlači najveći broj turista u Karnataku. Tvrde da je palača Mysuru drugi najposjećeniji lokalitet u Indiji nakon Taj Mahala. Posebno je atraktivna na večer kad se upale svijetla. Osim Maharajine palace u gradu se nalazi još desetak drugih palača i odlična tržnica začina I svilenih proizvoda. Oko grada se nalaze brojni Ashtanga yoga I ajurvedski centri te ašrami koji privlače veliki broj zapadnjaka u potrazi za mirom I prosvjetljenjem.

Hampi je bio glavni grad dinastije Vijayanagar koja je, vjeruje se, bila najjača na prostoru Indije. U hramu Shravana Belagola se nalazi najveća monolitna statua Lorda Gomteshwara. Karnatakom su vladali razni vladari.

Prve dinastije Chalkuya su ojačale u sedmom stoljeću, Najvažnija je bila Vijayanagara od 13.do 16.stoljeća. Za vrijeme engleske okupacije Indije, na vlasti u Karnataki je bila dinastija Wodeyars iz Mysorea. Britancima su plaćali danak te su nakon njihovog odlaska 1847.nastavili vladati državom.

Kasnije su se odrekli vlasti u korist demokratske Indije, ali ne I vlasništva te se smatraju enormno bogatim što se I vidi po palačama koje su sagradili I dali državi na upravljanje.

Karnataka se reklamira sloganom “Jedna zemlja, mnogo svjetova”

Travel Advisorputovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Indija – 10 savjeta za putovanje.

Kako se odjenuti u Indiji?

Koja su najfotografiranija čuda svijeta?

 

Previous articleNjegovo ime je Popov, Duško Popov
Next article5 razloga zbog kojih je jesen odlična sezona za putovanja