Zašto je Cvijet Života jedan od najmoćnijih simbola na svijetu?

Autor članka:
Podijeli:

Simbol Cvijeta Života smatra se svetim u mnogim kulturama. Zapravo, ovaj mistični simbol može se naći u svim većim religijama u cijelom svijetu. Cvijet života je star preko 6000 godina i sastoji se od nekoliko koncentričnih, jednakih, preklapajućih krugova. Mnogi vjeruju kako u ovom simbolu leži sama srž informacija o tajnama svemira i svih živih bića. Najstariji zapis o Cvijetu Života je navodno pronađen u palači kralja Ashurbanipala, a datira još od 645. godine prije Krista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamie Perrelet (@fractal.teapot) on

Cvijet Života se od drevnih vremena čuva kao ‘svetinja’ diljem svijeta, a gotovo da ne postoji civilizacija koja ga nije smatrala jednim od izvora svih informacija o našem bitku. Porijeklo Cvijeta života nalazi se u prirodi, u samom načinu kako priroda stvara, a može se pronaći u drevnoj arhitekturi diljem cijelog svijeta. Od predindustrijske pojave uzorka Cvijeta Života i hetitskih simbola, pa sve do kineskih trodimenzionalnih varijacija. Vjeruje se da su najstariji poznati primjeri Cvijeta života prisutni u hramu Ozirisa u Abydosu u Egiptu, a na ovaj simbol ćete nabasati promatrajući većinu arhitektonskih remek djela.

Cvijet Života

 

Cvijet Života simbolizira savršen red te se kao takav smatra prikazom kozmičkog reda. Mnoge kulture su još od drevnog vremena na Cvijet Života gledale kao iskonski obrazac stvaranja i prikaza činjenice kako život i svijest izviru iz samo jednog izvora, a njegova simbolika prisutna je sve do danas. Podsjetnik je to da ne možemo živjeti u harmoniji ako ne uskladimo naš um, duh i tijelo.

Cvijet života
@holisticglobal

Tako se ovaj simbol danas može pronaći u mnogim oblicima, a oni koji vjeruju u njegovu božanstvenu simboliku, koriste ga u svakodnevnom životu kako bi pomoću njega mogli rekreirati svoj vlastiti svijet kroz viziju univerzalnog jedinstva. Podmetači u obliku Cvijeta Života jedan su od najjednostavnijih načina na koji pojedinac može prakticirati zakonitosti i postulate jedinstva kojeg simbolizira Cvijet Života. Oni koji vjeruju u njega, tvrde, žive u harmoniji i simbiozi s poljem informacija. Mnoga su istraživanja pak pokazala kako se struktura vode mijenja kada je postavljena na podložak u obliku Cvijeta Života. Ako voda mijenja svoj sastav jer se nalazi na mjestu potpune harmonije i savršenog sklada, zamislite samo što ta ista harmonija, sklad i polje informacija može napraviti za dobrobit ljudskog bića.

Cvijet života
@lightisconsciousness

Polemike oko Cvijeta Života ne jenjavaju ni dan danas. Što ni ne čudi ako se u obzir uzme nekoliko naprosto fascinantnih činjenica. Mnoge su duhovne i mistične geometrijske figure izvučene iz uzorka Cvijeta života. Primjerice, Sveto Drvo Života u Kabala učenju uzeto je iz koncentričnih uzoraka unutar Cvijeta Života.

Cvijet života
@orangeblossomandbarefoot

Sam Leonardo da Vinci je uspio izvući precizne kutove i zlatni omjer phi iz Cvijeta života te je zahvaljujući njemu napravio jedan od najznačajnijih umjetničkih djela u povijesti. Vitruvijev čovjek je svjetski poznati crtež Leonarda da Vincija. Izveden je tušem i perom na papiru, a prikazuje figuru muškarca u dva položaja koji se preklapaju, s raširenim rukama (u jednoj) te raširenim rukama i nogama (u drugoj), dok su oko njih opisani kružnica i kvadrat.

Cvijet života
@aadhavan_pa

Crtež je temeljen na povezanosti idealnih ljudskih proporcija i geometrije koje je opisao starorimski arhitekt Vitruvije. On je opisao ljudsku figuru kao osnovni izvor proporcija među klasičnim arhitektonskim stilovima. Zanimljivo, i drugi su umjetnici su pokušali prikazati ovaj koncept, ali s mnogo manje uspjeha.

 

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Zašto je Aloe Vera sok dobar za nas?

Dia de los Muertos

Otkrijte drevnu tajnu polinezijskog eliksira ljepote

 

 

Nove objave