Živa Dolina smrti

Autor članka:
Podijeli:

Death Valley se nalazi u pustinji Mojave koja se prostire istočnom Kalifornijom i Nevadom. Jedno je od najtoplijih mjesta na svijetu. Automobilom od obalnog dijela Los Angelesa do središta doline treba oko pet sati.

 

Dolina smrti je duga 140 milja od kanjna Last Chance do Saratoga Springs. Ima više od 300 milja asfaltiranih cesta i barem još toliko makadama te posebnih puteva prohodnih samo 4×4 vozilima. Najveći je nacionalni park Amerike izvan Aljaske (1,34 milijuna hektara). Godišnje padaline su 5 cm u prosjeku. Najviši vrh je 3.368m. U šestom mjesecu je bio pod snijegom.

Dolina smrti

Death Valley je dobila svoje ime slučajno i nema puno veze s mrtvima. Ime je dolini dala grupa pionira koja su se izgubili na putu prema zlatnoj groznici Kalifornije u zimu 1849/50. Vjerojatno su mislili da će im ta dolina donijeti smrt iako, koliko se zna, nitko iz grupe nije umro. Kad su ih spasili skauti, netko se okrenuo i prozvao tako dolinu.

Dolina smrti

Pleme Šošoni koje je oduvijek živjelo u ovim krajevima se protivi tom imenu jer dolina nije mrtva. Zapravo ima dosta života pa čak i vode.

Dolina smrti

Vjeruje se da se ispod dna negdašnjih jezera kriju ogromne količine vode koja je stara nekoliko milijuna godina. Hoteli koji se nalaze u dolini crpe vodu iz zemlje pa im vrtovi izgledaju poput onih rajskih iz najljepših filmova. Najniža točka je Badwater Basin – 85 m ispod razine mora. Najniža je točka na sjevernoameričkom kontinentu.

Dolina smrti

U dolini postoji život. Mogu se vidjeti kojoti, razne ptice, gušteri dugoroge divlje ovce te pume. Od opasnih su zmije čegrtuše, škorpioni i pauci.

U dolinu su dolazili rudari u potrazi za zlatom, srebro, cinkom i ostalim mineralima i rudama. Najvažniji izvor prihoda je bio Borax. Bio je poznati sastojak deterdženta za pranje veša. Danas se koristi u proizvodnji fiberglasa. Element Boron ima svojstvo učvršćivanja spojeva i vatrootpornosti. Koristi se u oko tri stotine visoko tehnoloških proizvoda.

Dolina smrti

Najpopularnija mjesta u Dolini smrti su: Badwater Basin, Zabriskie Point, Furnace Creek, Dante,s Peak i 20 mule team. Može se još posjetiti Devils Golf Course i Artist Drive.

Dolina smrti

Najviša zabilježena temperatura zraka iznosi 57 C. Kažu da se može ispeći jaje ako se razbije i ostavi na haubi automobila. Nisam vidio, ali vjerujem da je to moguće pogotovo ako je crne boje. Najviša izmjerena temperatura površine je 93 C (15.7.1972.). Obje se smatraju najvišim izmjerenim temperaturama na zemlji.

Dolina smrti

Usred nacionalnog parka, što je rijetko u Americi, postoji hotel koji se sagrađen na privatnom zemljištu. The Oasis at Death Valley spada u najzanimljivije hotele u kojima sam boravio. Usred pustinje, a usred rajskog vrta. Vodu dobivaju iz podzemnih zaliha pa je troše na zalijevanje. Dojam boravka je poseban. Vrt okružen jednom od najgorih pustinja na svijetu. Hotel na tom mjestu postoji od 1920. godine. Osim ovog luksuznog hotela u blizini postoji i jeftiniji The Ranch at Death Valley sa 244 sobe. Sezona je za naše zime i u najgore doba ljeti. Domaćini kažu da gosti žele osjetiti najveću moguću temperaturu i zato dolaze ljeti.

Dolina smrti

Najbolji restoran je pravi western saloon znakovitog imena The last kind words. Na zidovima su slike i memorabilije raznih junaka iz doba kauboja i Indijanaca. Hrana je tipična Tex-mex western što znači izdašna s puno mesa, graha i krumpira.

Dolina smrti

Oko same doline ima nekoliko napuštenIh mjesta. Najpoznatiji i najočuvaniji je Rhyolite u blizini gradića Beatty u Nevadi.

Dolina smrti

Posjet pustinji  se isplati. Bez obzira na to što se čini da nema ničega. Baš naprotiv i to ništa je toliko zadivljujuće, nama strano i nešto što ćemo pamtiti čitav život. Posebna je atrakcija gledanje zvijezda. U vrućim noćima zvijezde su posebne. Daleko od bilo kakvog svjetlosnog zagađenja teško se može tvrditi da, osim u visinama zimi, ima više vidljivih zvijezda. Nekako su blizu i lako dohvatljive, a opet tako daleko.

Death Valley je poseban dio svijeta kojeg treba doživjeti.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Kako besplatno uživati u Las Vegasu?

 

Što vidjeti Los Angelesu ?

Uputite se na najbolji road trip na svijetu

Nove objave