Search
Close this search box.

7 razloga zašto bi Beijing trebao biti na Vašoj listi putovanja

Autor članka:
Podijeli:

Kineska pulsirajuća prijestolnica – grad imperijalne povijesti, bogatih restorana, zelenih parkova i rituala ispijanja čaja sada je još bliže zahvaljujući lansiranju novih izravnih letova između Manchestera i Pekinga. Donosimo 7 glavnih razloga zašto bi Beijing trebao biti na vašem radaru kao sljedeće turističko odredište…

1. Druženje u tradicionalnim kineskim četvrtima (hutong)

Beijing na listi putovanja

Većina pekinških hutong okruga, nažalost, srušena je kako bi se stvorio prostor za nove ceste i sjajne nebodere. No, neki od tih niskih i uskih uličnih četvrti su se uspjeli održati i danas nude rijedak pogled na tradicionalni Peking. Neki od najboljih gradskih barova, restorana i tržnica mogu se naći u posljednjim preostalim hutong četvrtima gdje stanovnici već stoljećima žive tradicionalnim načinom života.

2. Kineski zid

Beijing na listi putovanja

Jedna od glavnih asocijacija na Kinu i gotovo mitska građevina koja se, suprotno popularnom uvjerenju, ne može vidjeti iz svemira (barem ne golim okom). Izgrađen da zadrži pljačkaške horde dalje od Kine, obrambeni zid koji potječe iz 7. stoljeća proteže se kroz 5.500 milja diljem zemlje. Međutim, neki od najbolje očuvanih dijelova zida nalaze se u neposrednoj blizini Pekinga, kao što je slikoviti Juyong Prolaz.

3. Zabranjeni grad više nije zabranjen

Beijing na listi putovanja

Posjet najvećem svjetskom kompleksu palače više nije zabranjen; u stvari, za mnoge turiste, izlet u ovu šumovitu tvrđavu jedno je od brojnih obilježja Pekinga. Tijekom zabrane ulaska koja je trajala gotovo 500 godina, Zabranjeni grad bio je dom dviju dinastija od 1420. do 1912. godine, ali danas svatko može uživati u carskoj arhitekturi i umjetnosti ove UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

4. Burna povijest Trga Tiananmen

Beijing na listi putovanja

Kina neprekidno radi na cenzuriranju događaja iz 1989. g. kako njeni građani ne bi saznali više o masakru koji se dogodio kada su vlasti brutalno prekinule prodemokratski orijentiran prosvjed uz velik broj mrtvih. Osjetite težinu povijesti s posjetom trgu, gdje je nastala slavna fotografija čovjeka koji stoji kolone tenkova dan nakon masakra.

5. Čaj za svaku prigodu

Beijing na listi putovanja

Uzimanje čaja je rasprostranjena tradicija u Kini, a u Beijingu postoji čaj za svaku prigodu; zeleni čaj, čaj od baruta, Golden Monkey čaj i čaj od jasmina, (da spomenemo nekoliko). Najbolje mjesto za uzimanje uzoraka je Maliandao tržnica čaja, gdje oko 900 dobavljača poslužuje svoje „lisnate“ proizvode.

6. Pekinška patka

Beijing na listi putovanja

Većina nas zna kineski restoran koji priprema pristojnu pekinšku patku, ali za pravi doživljaj zaista morate posjetiti Beijing, grad po kojem je ovo jelo i dobilo ime.

7. Brojni drugi kulinarski užici…

Beijing na listi putovanja

Beijing je lud za hranom i, kao glavni grad Kine, prvo je mjesto gdje možete susresti kuhinje iz mnogih kineskih provincija, koje sve imaju izrazito različite ukuse. Raznovrsne knedle, ukusna variva i juhe, uštipci i rezanci, pa čak i razni insekti poput prženih skakavaca za one hrabrije, samo su dio široke gastronomske ponude.

Travel Advisorputovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Guangzhou – tri različita grada u jednom

Piramida luksuznih brendova – Kinezi diktiraju tržištem

Hong Kong grad kontrasta

 

Nove objave