Travel AdvisorTravel Advisor

Brunei je jedna od najbogatijih država svijeta

Brunei je uređena, zelena i čista zemlja
U kaosu Azije Brunei iznenađuje čistoćom i odličnom infrastrukturom. Dok se i najpopularnija turistička područja poput Balija i Phuketa guše u otpadu, Brunei je čist kao suza.

Nije ni čudno znamo li da je Brunei najbogatija kraljevina svijeta pa im čak i Arapi gledaju u leđa. Drugi razlog je da je žitelja ove male države u srcu otoka Borneo svega 440 i nešto tisuća.

Malezija – što još posjetiti?

Kuala Lumpur u tri dana

Muslimanski turisti čine sve veći dio putnika

Više od 70% teritorija je džungla pa je, normalno, fokus na eko turizam. Turista nema puno jer sve do nedavno i ASEAN turističkog foruma održanog u siječnju 2010. nije postojala bitna ponuda. Vidio sam tek jedan hotel na plaži. Veličanstveni 5* Empire hotel u divno uređenom parku je bio pun, ali ne turista koji bi došli na kupanje. Uglavnom poslovni putnici kao i u većini drugih hotela u gradu.

Brunei je sultanat kojim neprikosnoveno vlada Sultan Hassanal Bolkiah. Prema uređenju je Islamska apsolutistička monarhija. Velik je svega 5.765 kvadratnih kilometara. Govori se malajski, no većina stanovnika se služi Engleskim. Sultan je vlasnik nafte i plina, no svoje bogatstvo ulaže u odličnu infrastrukturu. Moderan aerodrom i avio kompanija Royal Brunei koja povezuje glavne gradove Azije i London novim avionima su ulaz. Autoceste su svuda i njima voze prilično novi automobili azijske proizvodnje.

Nema slamova sa sirotinjom poput onih u velikim gradovima JI Azije. Otok Borneo je dvije trećine pod Indonezijom, trećinu je Malezija, a u sredini tog dijela se nalazi Brunei. Većina turista su iz Malezije, Kone i Indonezije. Odsjeo sam u udobnom 5* Rizqun International hotelu koji se nalazi u sklopu modernog šoping centra u jedinom gradu Bandar Seri Begawan.

Grad je nastao u šesnaestom stoljeću kada su preci današnje sultanske obitelji naselili ovaj kraj i osnovali trgovačku luku. Bila je sastajalište trgovaca iz Španjolske i Kine. Tu se razmjenjivala i pretovarala roba pa se Sultan brzo obogatio i stvorio novu državu na obali Južno kineskog mora. Nezavisni od Engleske su postali tek 1984. Naftom upravlja Brunei Shell Co. GDP je više od 36 milijardi USD, per capita 83.777 USD što Brunei svrstava na četvrto mjesto u svijetu.

Zašto posjetiti Brunei ?

Royal Brunei je vrlo dobra i ponekad jeftina avio kompanija pa je mnogi putnici koriste kao poveznicu između iz Dubaija, Londona i Australije te većih regionalnih gradova JI Azije. Ne treba viza pa je zgodno ostati koji dani odmoriti se. Najslikanija građevina je džamija Omar Ali Saifudien u gradu Bandar Seri Begawan

Ljubitelji prirode i eko turizma će ovdje pronaći raj u sve brojnijim eko lodgeovima na rijekama kojima obiluje tropska džungla. Gledanje ptica, brojna populacija majmuna, krokodila i raznih drugih egzotičnih životinja čine ovaj vid turizma vrlo zanimljivim u sačuvanoj prirodi.

Brunei nije mjesto za ljetovanje, ali je zanimljiv stop na nekom putu.

Travel Advisorputovanja

Pretplatite se na naš YouTube

Previous articleKako s djecom na Maldive
Next articlePreparat koji je dobro imati sa sobom: Sinomarin Cold & Flu Relief