Travel AdvisorTravel Advisor

Provjerili smo sve: dnevni izleti u Zagrebačkoj županiji

Kuda na izlet u okolicu Zagreba?

Dnevni izleti dolaze na red nakon ljetovanja. Kuda krenuti?

Kažu da čovjek najlošije poznaje svoje susjedstvo i mi sami to možemo potvrditi. Možda je trebala doći korona ili nešto slično da osvijestimo koliko bogatstvo imamo nadohvat ruke. I kad kažemo bogatstvo mislimo i na kulturno, povijesno, prirodno, gastronomsko, enološko,…

                                           Muzeji u okolici Zagreba

Kako se u posljednje vrijeme ipak više trudimo provoditi vrijeme na otvorenom tako smo odlučili provjeriti što nam je to još ostalo neistraženo u Zagrebačkoj županiji. Isplanirali smo obići tri zaokružene cjeline: Samobor i Žumberak, Jastrebarsko i Plešivicu te Veliku Goricu i Turopolje. Gledajući na karti zapravo smo krenuli od sjeverozapada prema jugoistoku. To je sasvim dovoljno za dnevni izlet, a ostatak „prstena“ ćemo ipak ostaviti za neki drugi vikend.

Samobor i Žumberak

Samobor je gradić u koji su Zagrepčani oduvijek dolazili na izlet. Bilo je raznih razloga. Vozio je, nikad prežaljeni vlak Samoborček, na bazenima Šmidhen je pola moje generacije naučilo plivati ili našlo simpatije, pa kremšnite, fašnik, gastronomska ponuda…teško je sve nabrojati u jednoj rečenici. Danas je Samobor atraktivniji nego ikada. Lijepo sačuvano i uređeno središte s trgom koji poziva na uživanje na nekoj od terasa. Šetnja uz rječicu, pa penjanje do starog grada Samobora.

Žumberak

Brojni plemići su gospodarili Samoborom. Sagradio ga je češki kralj Otokar 1268. Uz dvorac se razvio Slobodno trgovište Samobor koje je uvijek bilo u sukobu s vlasnicima. Nije obnovljen, niti vjerujem da će ikad biti, ali je baš takva ruševina magična na svoj način. Poput kulise za snimanje Fantasy filmova.

Najstarija lipa

Iz Samobora je prirodno nastaviti u zelenilo žumberačkog gorja.  Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje je bogat potocima i rječicama, dobro uređenim planinarskim stazama, a na vrhu, negdje u središtu gorja ima i bicikala za najam. Više od 200 km biciklističkih staza je dovoljno da svatko pronađe neku za sebe.

Slapovi na Žumberku

U Eko centru Budinjak se mogu unajmiti električni bicikli. Park prirode se prostire na oko 333 kvadratna kilometra. Unutar parka postoji više planinarskih domova, izletišta i kuća za najam. Ovdje nađite popis smještaja i aktivnosti.

Jastrebarsko i Plešivica

Jastrebarsko, ili Jaska kako ga svi zovemo, još je jedan dokaz bogatstva ovog kraja koje je odavno poznato. Jastrebarsko je smješteno na padinama Plešivice koja u potpunosti opravdava svoj naziv hrvatske Champagne regije. Već smo se podosta upoznali s plešivičkim vinima pa smo odlučili ovaj dan više vremena provesti u šetnji Plešivicom. Započeli smo kod Lovačkog doma „Klet Poljanica“ i prošetali do vrha. Sveukupno manje od sat vremena laganog hoda do razglednog tornja na vrhu s kojeg se pruža predivan pogled.

by Josip Škof

Po dolasku u grad zaputili smo se do dvorca Erdödy okruženog opkopom s vodom. Dvorac je sagrađen u 15. stoljeću, a i danas, iako nagrižen godinama, izaziva strahopoštovanje. Na prvu djeluje kao scenografija za neki Hollywoodski povijesni spektakl. I već znamo da se moramo vratiti kada završi obnova dvorca kako bi razgledali unutrašnjost. Za sada smo se zadovoljili šetnjom predivnim Perivojem.

      Dvorci oko Zagreba

Velika Gorica i Turopolje

Velika Gorica je četvrti po veličini grad u Hrvatskoj. Nije samo spavaonica pored velikog grada. Imai što za ponuditi, mnogi to tek trebaju otkriti.

Možda ne znate, ali Turopolje počinje od Save što znači da je i Novi Zagreb u Turopolju. Tur dolazi od mitskog bika koji više ne postoji, ali je navodno bio ogroman i utjerivao je strah u kosti svima koji su ga vidjeli. Sve se može vidjeti u novom multimedijalnom Centru za posjetitelje Velike Gorice. Mi smo ga posjetili netom pred otvaranje i vrijedi ga posjetiti. Može se čuti i glasanje modrih žaba.

 

Za ručak je naš izbor bio restoran Mon Ami u kojem smo probali lokalne specijalitete s tartufima.  Da, tartufa ima mnogu u Turopoljskom lugu.

Tartufi iz Turopolja

Gusta šuma počinje par kilometara izvan grada. U šumi postoje putevi, dio se može proći automobilom, a prema Sisku su i jezera u Odranskom Polju. Tartufe ne možete samo pronaći jer su ispod zemlje i potrebni su izdresirani psi tragači. Za manje grupe je moguće organizirati potragu s kvalificiranim tartufarom.

Poslije šume smo svratili na okrjepu i to na Gin. U Velikoj Gorici je najstarija destilerija Gina. Brigljević proizvodi Flying Cat Gin, ali i nekoliko drugi vrsta alkoholnih pića. U destileriji se organiziraju tečajevi i kušanja alkoholnih pripravaka.

U ova tri prijedloga smo saželi ideje i mjesta koja smo posjetili i uživali. Nije to sve ima toga još i u narednom ćemo periodu posjetiti i druga mjesta i podijeliti s vama. Zagrebačka županija ima mnogo toga za ponuditi. Dnevni izleti za izbirljive.

Plešivica ili hrvatska Champagne regija

Okolica Zagreba nudi vina u kojima su uživali Beethoven i Charlie Chaplin

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articlePostoji li selo bez ulica ?
Next articleZaraza u avionima: mit ili stvarnost