Foto galerija iz Rusije

Autor članka:
Podijeli:

Osam dana, dva najposjećenija grada u Rusiji i 130 prohodanih kilometara. Burna povijest, divna arhitektura, ukusna hrana i votka na koju se brzo navikneš (miješanje s drugim pićima se smatra nepristojnim). Najviše nas je začudilo što Rusi baš nisu druželjubivi a osmijeh na licu je rijedak, mada navodno nisu takvi kada ih bolje upoznaš. Naravno osam dana nije baš bilo dovoljno. Ali zato hvala trima divnim ženama koje su ovo podijelile sa mnom, bez njih cijelo iskustvo ne bi bilo usporedivo…

Foto galerija iz Rusije

Krasnaya Ploshad ili Crveni trg nije dobio ime po crvenoj boji već je inicijalno bio poznat kao Krasivaya što znači lijepi. Danas krcat turistima, s jedne strane se naslanja na povijesni Kremlj pod čijim zidinama se ispružio drug Lenjin u svom mauzoleju. Na drugoj strani Crvenog trga se nalazi shopping mall GUM (iliti NAMA) u kojem se nude najrazličitiji i najskuplji brendovi iz cijeloga Svijeta kao i ruski kavijar čija cijena za 100 gr doseže do nekoliko tisuća kuna.

Foto galerija iz Rusije

Katedrala Vasilija Blaženog se također smjestila na Crvenog trgu. Dao ju je izgraditi Ivan Grozni u čast svoje pobjede nad Tatarima. Jedna legenda kaže da je nakon izgradnje dao oslijepiti arhitekte kako ne bi mogli ponovno izgraditi nešto tako lijepo. Ukrašena kako izvana tako i iznutra, omiljena je meta svakog fotoaparata.

Foto galerija iz Rusije

Memorijalni centar kozmonautike nekako vraća u doba SSSRa. Ne prevelik ali dovoljno zanimljiv za provesti nekoliko sati. Osim Strelke i Belke i njihove svemirske letjelice, ima još zanimljivosti, pogotovo ako znate ćirilicu pa uspijevate bar ponešto prevesti s ruskog.
U blizini se nalazi i VDNKh, definitivni park/spomenik sovjetskim vremenima. Nas je omela kiša u istraživanju.

Foto galerija iz Rusije

Kuća Gorkoga – dizajnirana u Art Nouveau stilu za tadašnjeg ruskog milijunara, nakon revolucije u njoj živi Gorky. Gospođa u kući zna i engleski i zanimljive priče o njegovom životu i što se zaista dogodilo. Za svaku preporuku.

Foto galerija iz Rusije

Moskovski Kremlj je najpoznatiji ruski kremlj odnosno povijesna utvrda. Osim povijesnog značaja, također je duhovni i državni simbol Rusije. U Uspenskoj katedrali okrunjeni su mnogi ruski carevi a poznat je po bogatim riznicama dragocjenosti i oružja koje se skupljalo stoljećima. Osim tri katedrale, mogu se vidjeti i najveće carsko zvono i carski top. Kremlj služi i kao službena Putinova rezidencija.

Foto galerija iz Rusije

Moskovski metro ima preko 400 km linija i dnevno prevozi 6,5 milijuna ljudi. Karta košta 55 rubalja (malo više od 5 kn) i kad jednom uđete možete se voziti cijeli dan. Pojedine stanice su prava remek djela.

Foto galerija iz Rusije

Petrova i Pavlova tvrđava je izgrađena inicijalno kao utvrda za obranu grada ali je najpoznatija kao zatvor u kojem su završili mnogi boljševici.

Foto galerija iz Rusije

Ermitaž je druga najveća galerija na Svijetu. Kolekcija je započela kao strast Katarine Velike za umjetnošću. Osim što sadrži nebrojena remek djela raznih europskih slikara, dio Ermitaža se nalazi u Zimskoj palači pa ulaznica uključuje i obilazak palače.

Foto galerija iz Rusije

Peterhof je kompleks palača i okolnih parkova, koji se nalazi malo izvan St Petersburga i nastao je kao odgovor Petra Velikoga na francuski Versailles. Moć je svakako želio prikazati obiljem fontana, od kojih su najpoznatije kaskadne, no te ne možete vidjeti na slikama jer su bile u remontu. No eto nama to i nije bilo previše bitno kad ionako imamo svoje.

Foto galerija iz Rusije

Travel Advisor putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Moskva, ruska ljepotica

Moskva – 5 najboljih mjesta za posjetiti, a nisu muzeji

Prvi hotel u svemiru – Rusija pomiče granice putovanja

Nove objave