Ljepote Kvarnera

Autor članka:
Podijeli:

Ljepote Kvarnera

Kvarner

Da je Hrvatska lijepa zemlja to znamo, a znaju i mnogi stranci što dokazuju dolascima na odmor. Teško je reći koji je dio najljepši. Ljepote Kvarnera treba istražiti. Svaka regija ima neke posebnosti i prednosti.

Na Kvarneru su mnoga divna mjesta

Moglo bi se provesti pola života istražujući. Raznolikost otoka i kopna je možda najjači adut, no to je priroda koju smo naslijedili. Na Kvarneru se ima mnogo toga pokazati i što su stanovnici kroz tisućljeća sagradili. Iz doba drevnih Ilira, kasnije Rimljana i svih drugih važnijih sila postoje materijalni dokazi da su baš svi u Europi htjeli ovaj dio Mediterana za sebe. Srećom za sve nas tu su oduvijek živjeli Hrvati pa je Kvarner danas dio Hrvatske, a nije uvijek bio.

Kvarner
Mali Lošinj, uvala Čikat

Najbolje se vidi s Učke. S 1400 m visine za lijepih dana je Kvarner na dlanu. Vide se otoci Krk, Cres, Lošinj, zatim Velebit, negdje u daljini se nazire Crikvenica pa sve izgleda kao živa zemljopisna karta. Učka je pravo mjesto za hiking i divne poglede prema moru.

Kvarner
Pogled s Učke

Krenemo li s te strane prva nam je opatijska rivijera. Brseč, Medveja, Mošćenička Draga, Lovran, Ika, Ičići, Volosko i tako sve do Preluke. Zaklonjeni Učkom ova mjesta imaju posebnu blagu klimu jer hladne struje ostaju s one strane planine. Stoga i jesu kolijevka turizma u Hrvatskoj. Prvi posjetioci su dolazili zimi zbog ugodne klime i dobrog zraka. Sanatoriji koji su prvi primali gospodu iz Austro Ugarske su bili zapravo prvi turistički objekti.

Kupalište Opatija
Opatija

Od 1889. je Opatija klimatsko lječilište i odmorišno mjesto. Mediteran je ovdje najdublje ušao u Europu.

S druge strane Rijeke se nalaz Crikveničko-vinodolska rivijera.

U Crikvenici se sve vrti oko Gradske plaže. U mnogim je anketama proglašavana najbolje uređenom i zaista jest. Rijetko koja plaža na Jadranu se može pohvaliti s toliko cvijeća, bogatom, a ne nametljivom ponudom ugostiteljskih lokala i vodenih sportova te igrališta za djecu.

Crikvenica
Crikvenica

Pijesak u plićaku je idealan za djecu koja uče plivati ili se igraju na sigurnom. Crikvenica je omiljeno odredište Zagrepčana i jasno je zašto. Lijepe plaže, čisto more i dobra ponuda morskih plodova zajedno čine spoj koji volimo. Dramalj, Selce i povijesna mjesta u zaleđu Drivenik, Tribalj, Grižane i Bribir te nešto dalje Novi Vinodolski zaista mogu svakom posjetiocu pružiti ono što voli.

Ljepote Kvarnera

Zdravstveni turizam s obje strane Rijeke ima dugu tradiciju. Mnogi najpoznatiji svjetski sportaši su bili na operacijama i oporavku u Selcu i Lovranu.

————————————Kozmopolitska Rijeka—————————————–

Otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab.

Svaki za sebe bi zahtijevao posebnu, ne samo priču, nego knjigu napisanu o ljepotama i korisnosti boravka. Naš ljudski organizam želi takva mjesta blage klime, zdrave hrane i laganih sportskih aktivnosti. Maslinova ulja, mlada otočka janjetina, samoniklo bilje, najbolji morski plodovi, da ne nabrajam dalje u detalje. Najbolje je posjetiti neke od restorana koji su među najboljim na Jadranu. Sve se nalazi u brošuri Kvarner Gourmet and Food.

Škampi Ljepote Kvarnera
Škampi

Vozite li bicikl onda su otoci dobar izbor. Ucrtane staze i zanimljiva mjesta kroz koje prolaze su garancija dobrog i zdravog provoda. Dan na biciklu u prirodi je poseban za naše zdravlje. Najbolje je pogledati brošuru Bike and Hike. Pješačke staze na otocima su dobro označene i vode u tajne kutke daleko od civilizacije i prometa.

Risnjak
N.P. Risnjak

————————————Najljepše plaže Kvarnera————————————-

U zaleđu je Gorski kotar

U svom zelenom miru planina i pašnjaka čini dobrodošlu raznolikost ove regije. Drugi svijet je tako blizu, a klimatski tako daleko od mora. Doslovce se u sat vremena može skijati na Platku i kupati u moru, kao što se dogodilo ove godine početkom desetog mjeseca kada je u planinama iznenadno pao snijeg.

jezero Bajer
Jezero Bajer, Fužine

Gorski kotar je idealno odredište za ljubitelje planina i šuma čitave godine. Svako godišnje doba nudi spektakl boja i života. U Fužinama se dobro jede, vozi biciklom oko jezera Bajer, a i ponuda smještaja je na visokom nivou. Oko Delnica ima pregršt mjesta za hodanje i planinarenje. Nacionalni Park Risnjak je toliko velik da treba puni kondicije i dana kako bi se prehodale barem najznačajnije staze. Zeleni Vir, kanjon Kamačnik i brojni mali vodeni tokovi te rijeka Kupa su svaki za sebe čarobna mjesta kroz koje treba hodati, snimati selfije i divne fotke u svako doba godine.

Ljepote Kvarnera

Te blagodati su sigurno znali i Liburni, drevno ilirsko pleme, koje su nastanili ovaj kraj.  Od njih do danas mnoge su se političke i vojne sile „gurale“ na taj mali komadić, za mnoge, najbolje europske lokacije. Primorsko Goranska županija je zaista posebno mjesto koje treba otkriti. Koliko god često bili, sigurno ne znate sve tajne Bakra ili Kraljevice, Kastva ili Brseča, a o otocima da ne govorim. Ljepote Kvarnera su na svaom koraku.

Ljepote Kvarnera
Vrbnik, otok Krk

Na primjer znate li da se na Krku nalazi „Pećina spiljskog medvjeda“ ?  U biti se zove Biseruljka, ali tako bolje zvuči i zaista je u njoj kostur spiljskog medvjeda.

Čitav život jedva da je dovoljan kako bi sve otkrili stoga prihvatimo pandemiju kao dobar razlog da otkrijemo svoju okolicu. Ljepote Kvarnera treba istražiti.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave