Travel AdvisorTravel Advisor

Gdje prezimiti? Donosimo popis najboljih otoka

Gdje prezimiti?

Ovdje donosim popis ponajboljih otoka na kojima valja provesti zimu (oni koji ne skijaju).

Havaji – ima mnogo egzotičnih otoka u svim oceanima I morima, no Havaji su samo jedni. Arhipelag udaljen oko 6 sati leta od Kalifornije su jedno od najizoliranijih mjesta na svijetu. Priroda je fascinantna. Predivne plaže I toplo more, tropska džungla, vulkani koji su među najvišim na svijetu I opuštena mjesta u kojima se živi kao u raju. Glavni, ne I najveći, otok Oahu je često početna stanica. Honolulu je od doba Elvisa Presleya prerastao u milijunski grad. U gradu se ne zadržava dugo iako je poznata Waikiki Beach I dalje primamljiva I puna kupača. Iz Oahu se leti na Maui, Molokai, Kauai, Hawaii ili neki mani otok. Jedan od razloga zbog čega se Havaji slobodno mogu smatrati najboljim otočjem za zimski odmor na svijetu jest činjenica da je to Amerika. Priroda je savršeno sačuvana, nema smeča kao u Aziji, ceste, naselja, kontrolirana gradnja, sve je onako kako treba biti. Havaji će uvijek biti moja preporuka broj jedan. 

Smještaj potražite na Booking.com

Kauai

Tahiti – otok koji ima image najljepšeg na svijetu – Bora Bora je samo jedan od brojnih otoka u arhipelagu Francuske Polinezije. Najveći I glavni je Tahiti. Na njemu se nalazi glavni grad Papeete I aerodrom na koji se stiže iz svijeta I s kojeg se leti dalje. Otok je vulkanski pa su plaže crne. Kažu da je to razlog zbog čega se nije nikada razvio turizam. Na Tahitiju se ili ne ostaje ili se noći zbog ranih letova. Obišao sam ga u jedan dan autom I svidio mi se. Uglavnom je poljoprivreda I džungla uz dosta naselja s limenim potleušicama. Usprkos ekskluzivnom turizmu na nekim otocima Francuska Polinezija je siromašna zemlja koja većinu budžeta puni od francuskih dotacija. Naime, tu su vršena brojna ispitivanja nuklearnih eksplozija nakon rata pa Francuska plača za učinjenu štetu. Osim Bora Bore, meni se najviše svidjela Moorea. Ima i manjih, ekskluzivnijih otoka poput Tahaa, Raiatea te još manjih atola.

Smještaj na Tahitiju pronadjite na Booking.com.

Moorea

Maldivi – o Maldivima se mnogo toga zna. Da postoji post maldivska depresija sam naučio nakon povratka. Kada sam odlazio bio sam prilično skeptičan oko toga što ću raditi tamo tjedan dana. Ležanje na plaži nije nikad bio moj ideal. Pogotovo da pređem pola svijeta kako bi ležao na plaži mi se činilo besmislenim, no trebalo je I to vidjeti. Vrijeme sam provodio roneći s maskom ili s bocama na zrak I to mi je bila glavna zanimacija. Priznajem uživao sam, snimio fenomenalne podvodne fotke, plivao za morskim psima koji su bježali pa na kraju mogu samo reći da je bilo divno. Boravak ovisi o kategoriji hotela. Što je hotel skuplji sve je bolje. Od usluge do otoka. Svaki otočić je jedan hotel pa za ljude poput mene koji su naviknuti svaki dan ići negdje Maldivi nisu najbolji izbor. Tako se čini do dolaska. Kad se približi dan odlaska svi bi rado ostali još koji tjedan.

Smještaj na Maldivima pronađite na Booking.com.

British Virgin island – Karibi su svi dobri, no trebalo je izabrati jedan otok/državu pa sam izabrao BVI. Otoci poput  St.Lucije, Antigue, St.Vincenta, Nizozemskih ABC, Bermuda I još desetak sličnih nisu ništa bitno lošiji. Negdje je više skupih hotela, negdje ima više jeftinijih poput Guadeloupe I Martinique. Arhipelag BVI su teritorij Velike Britanije. Nalaze se istočno od Puerto Rica. Otoci Virgin Gorda, Tortola I Jost Van Dyke su najpoznatiji po finim I skupim resortima gdje snagu obnavljaju razni celebrity Iz svih područja javnog života. Osim ovih ima I više manjih otoka koji čine ovaj vulkanski arhipelag. Vrlo blizu preko puta kanala su US Virgin Island na kojima je puno manje stanovništva I koji nije toliko turistički razvijen. Najveći otoci su St.Thomas I St.John. U doba naše zime Karibi su najbolji izbor zbog klime jer sezona uragana prestaje u studenom. Zbog blizine Amerike I Europe na otocima su cijene znatno više nego u Aziji. Najbolji način je unajmiti jedrilicu I jedriti oko otoka. Najam je sličan kao I u Hrvatskoj.

BVI na Booking.com

Sejšeli – mala točkica na mapi između Somalije I istočno Madagaskara su već dugo poznati Europljanima. Na otoku su neizbrisiv trag ostavili Francuski I Engleski osvajači te se to osjeti I danas. Sva su imena Francuska ili Engleska iako je kultura ostala donekle autohtona. Arhipelag se sastoji od najvećeg otoka Mahe, manjih Praslina, La Digue i Silhouette te više još manjih otoka. Svi veliki su dobro turistički razvijeni. Većina hotela je s pet zvjezdica, no sve je veća ponuda manjih pansiona I apartmana. Koji god da otok izabrali ne možete pogriješiti. Svaki je dobar I svi su slični, Razlika je da na udaljenijim otocima gotovo da nema prometa I da je sve puno opuštenije I mirnije. Na Maheu ima prometa, grad Victoria je mjesto gdje se radi I kupuje. Hoteli su udaljeniji od grad smješteni u predivnim zaljevima na kojima gotovo da nema nikoga. Zadnje vrijeme se dosta ulaže u otoke. Lijepo naselje Eden Island je odličan primjer kako izgraditi ekskluzivne stambene jedinice i sačuvali prirodu te ne narušiti sklad. U Edenu se mogu unajmiti kuče I apartmani za odmor.

Sejšeli na Booking.com

Ova lista nije savršena niti konačna jer se može odabrati 5 najboljih otoka na svijetu. Doslovce ih je na milijune.

Gdje prezimiti? Dok ovo pišem pada mi na pamet još barem desetak sličnih kao recimo Fiji, Aitutaki, Martinique ili Mauritius. Ove sam izabrao jer je na njima dobro vrijeme u doba naše zime te je gotovo nemoguće naći zamjerke za bilo koji.

Posjetite naš YouTube kanal.

Cebu – turistički otok u Filipinima

Krstarenja kojima ćete obići svijet

Tenerife – sve što treba znati

 

Previous articleSalzburg, Trapp, Elegija, umjetnost…
Next articleVlašić – biser centralne Bosne