Raskošno putovanje kroz srce grada anđela: povijest, umjetnost i strast u Los Angeles Downtownu

Autor članka:
Podijeli:

Kako je sve počelo?

Područje današnjeg Los Angelesa bilo je naseljeno različitim plemenima: Tongva, Chumash i Tataviam, koji su živjeli u harmoniji s prirodom i koristili bogatstvo resursa koje im je pružala okolina.

Španjolski istraživači, predvođeni Juanom Rodriguezom Cabrillom, prvi su Europljani koji su istraživali obalu Kalifornije sredinom 16. stoljeća. Međutim, pravi početak europske prisutnosti u regiji datira iz 18. stoljeća kada su španjolski misionari počeli uspostavljati misije u Kaliforniji s ciljem širenja kršćanstva među domorodačkim stanovništvom.

Los Angeles Downtown El Pueblo
LA Downtown El Pueblo

Los Angeles se službeno smatra osnovanim 4. rujna 1781. godine, kada je španjolski guverner Felipe de Neve osnovao Pueblo de Los Angeles. Pueblo je bio namijenjen kao vojna postaja i trgovinsko središte te je brzo postao važno naselje na španjolskom trgovinskom putu El Camino Real. Puno puno ime je bilo “El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula”, što na španjolskom znači “Naselje naše gospođe, kraljice anđela nad rijekom Porciúncula”. Ovo dugačko ime je skraćeno na “Los Angeles”, a rijeka se danas također zove Los Angeles.

El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula

Knjižnica Los Angeles
Knjižnica Los Angeles

Ključni događaj u povijesti Los Angelesa bio je otkriće nafte početkom 20. stoljeća, što je dovelo do ekonomske procvata i velikog priljeva stanovništva. Grad je postao važan centar za filmsku industriju, što je dodatno potaknulo njegov rast i razvoj. Tijekom 20. stoljeća, Los Angeles je ubrzo postao jedan od najvećih i najutjecajnijih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svijeta. Danas se smatra nakon New Yorka i Tokija trećim ekonomski najjačim gradom na svijetu.

Središte grada prošlo kroz razne faze

Los Angeles Downtown
Los Angeles Downtown

U turističkom smislu središte grada je dugo bilo zanemareno. Nakon strelovitog uspjeha je došlo vrijeme stagnacije. Poslije pet, kada su djelatnici otišli kućama u razne gradove okolice, središte bi ostalo prazno i vrlo nesigurno. Takva situacija se mijenja te se stanovništvo vraća u centar. Gradi se dosta stamenih nebodera, oživljava se ponuda od trgovina do restorana te je središte grada ponovo postalo atraktivno za život. Ulice Broadway i Olive postaju zanimljive turistima.
Prvo što posjetitelji primijete kada stignu u Downtown je nevjerojatna mješavina arhitektonskih stilova, od povijesnih zgrada do modernih nebodera. Šetnja kroz ulice ovdje je poput putovanja kroz vremensku kapsulu, gdje se prošlost susreće s budućnošću.

Kultura, umjetnost, gastronomija…

Los Angeles Downtown
Los Angeles Downtown

Kulturna scena je raznovrsna i bogata. Tu se nalazi niz muzeja, galerija i kulturnih centara koji nude raznolike izložbe i događaje koji će zadovoljiti ukuse svih posjetitelja. Od umjetničkih performansa do povijesnih izložbi, ovdje se uvijek nešto događa.
Gastronomska ponuda te noćni život su zanimljivi. Od elegantnih barova i restorana do klubova sa živom muzikom, ovdje se zabava proteže do sitnih sati. Mnogi posjetitelji uživaju u istraživanju različitih okusa i atmosfera koje nude različita mjesta za izlazak.

Los Angeles Downtown market
Los Angeles Downtown market

Mogu se istražiti znamenitosti poput legendarnog hotel Biltmore, Walt Disney Concert Hall i Olvera Street te sportska dvorana Crypto.com u kojoj nastupaju LA Lakersi su samo neke atrakcije koje svjedoče o raznolikosti i bogatstvu ovog grada.

Evo nekoliko top atrakcija koje biste mogli istražiti:

  1. Walt Disney Concert Hall: Ova remek-djela arhitekture dizajnirao je Frank Gehry i domaćin je Los Angeles Filharmoniji. Osim izvanrednih koncerata, može se posjetiti  ili samo uživati u prekrasnoj vanjskoj strukturi.
Los Angeles Downtown
Los Angeles Downtown Disney hall
  1. Grand Central Market: Ova povijesna tržnica je epicentar kulinarske scene street fooda. Nudi se širok spektar svjetske hrane i pića, od meksičke i kineske do americano i egzotične azijske hrane, Grand Central Market je nezaobilazna destinacija za gurmane. Živopisno mjesto za ručak.
  2. The Broad: Muzej suvremene umjetnosti s impresivnom zbirkom umjetničkih djela, uključujući radove Andyja Warhola, Jeffa Koonsa, Cindy Sherman i mnogih drugih. Ulaz je besplatan, ali rezervacija unaprijed, pogotovo za vikend, se preporučuje zbog velike popularnosti muzeja.
  3. The Last Bookstore: knjižara je raj za ljubitelje knjiga i umjetnosti. Smještena je u originalno restauriranoj banci, The Last Bookstore nudi ogroman izbor novih i rabljenih knjiga, kao i umjetničkih instalacija te kulturnih događanja.
Biltmore Los Ageles
Biltmore Los Ageles
  1. The Historic Core: Povijesno jezgro Downtowna obiluje prekrasnim arhitektonskim znamenitostima, poput Bradbury Buildinga i Fine Arts Buildinga. Šetnja ovim područjem pruža uvid u bogatu povijest i kulturu grada. Svakako posjetite Biltmore Hotel i zgradu Cal Edison.
  2. The Grammy Museum: Ovaj muzej posvećen glazbi domaćin je izložbama koje obuhvaćaju različite aspekte glazbene industrije, od povijesti do tehnologije i umjetnosti. Interaktivne izložbe i memorabilija poznatih glazbenika čine ovaj muzej nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje glazbe.

Valja posjetiti središte

Centar Los Angeles
_cuva

Los Angeles Downtown predstavlja dobru destinaciju za turiste zbog raznolike arhitekture, bogate kulturne scene, živahnog noćnog života, šopinga i značajnih kulturnih spomenika. Za sve one koji vole New York, ovaj dio grada je identičan. Bez obzira jeste li ljubitelj umjetnosti, hrane, mode ili povijesti, ovdje ćete pronaći nešto što će zadovoljiti vaše interese. Downtown je dobra lokacija za boravak jer se nalazi u središtu Greater Los Angelesa te je jednako udaljen od raznih atrakcija u drugim gradovima poput West Hollywooda, Beverly Hillsa, Santa Monice, Anaheima, Burbanka i drugih.

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – putovanja

Što vidjeti Los Angelesu ?

Što je novoga u gradu anđela?

 

Nove objave