Sveti gradovi Hindusa na obroncima Himalaja

Autor članka:
Podijeli:

Tristotinjak kilometra sjeverno od Delhija dolazimo do južnog ruba Himalaja. Odjednom se iz izmaglice poput zida uzdižu planine.

Bogata dolina rijeke Ganges ovdje završava ili započinje, ovisi kako tko gleda na to. Zanimljiv kraj bogat kulturom, mistikom i veličanstvenom prirodom.

Sveti gradovi Hundusa

Haridwar je drevni i sveti grad Hindusa. Nalazi se u državi Uttarakhand u podnožju Himalaja. Obredno kupanje u Gangesu je moguće na nekoliko za to određenih mjesta. U središtu grada je Har Ki Pakri na kojem se održavaju svake noći obredi Ganga Arati posvećeni rijeci i životu kojeg donosi.

Sveti gradovi Hundusa

Najvažniji festival je Kanwar Mela. Iznad grada na južnim obroncima Himalaja se nalaze hramovi Shri Mata Mansa Devi Mandir i Chandi Devi do kojeg vozi žičara. Haridwar je jedan od sedam svetih gradova Indije. Ujjain, Nasik, Allahabad i Haridwar čine četiri najvažnija hodočasnička mjesta u kojima se slavi Kumbh Mela. Mjesto zaista odiše nekom višom energijom i nekako je mirno bez obzira na neopisivu indijsku gužvu.

Sveti gradovi Hundusa

Atmosfera svetog grada se može osjetiti. U okolici gada se nalazi više ašrama u kojima je moguće boraviti, učiti yogu, meditirati i baviti se ayurvedskom medicinom. U mnogim ašramima je besplatan boravak od nekoliko dana, a ako se želi ostati duže cijene su simbolične.

Sveti gradovi Hundusa

U jednom kojeg sam posjetio sobe su komforne i bolje od običnih hotela u okolici. Pored grada je Rajaji nacionalni park u kojem ima tigrova, slonova, majmuna te još mnogih životinjskih vrsta.

Sveti gradovi Hundusa
Rishikesh je na zapadu bitno poznatiji od svog svetog susjeda. Tome je razlog posjeta legendarnih Beatlesa u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Oni su otkrili Indiju, Ravi Shankara, meditacije i jogu. Nakon toga više ništa nije bilo isto, a indijska muzika i danas ima veliki utjecaj. Mnogi orijentalni ritmovi od Turske, Roma i Balkana su zapravo indijskih korijena.

Sveti gradovi Hundusa
Ovaj grad zovu “Yoga Capital of the World”. Osim ašrama i raznih škola joge, grad je prerastao i u središte adrenalinskih sportova. Zbog idealne lokacije na samom kraju kanjona rijeke Ganges gdje se ona sljubljuje s dolinom, mnoge su aktivnosti vezane uz vodu. Rafting, kajaking, zip line, staze za trekking i planinarenje dio su ponude za avanturiste. Shivalik planine su dio južnih Himalaja i iz daleka se vide kao zid koji se diže nad plodnom ravnicom sjeverne Indije.

Sveti gradovi Hundusa
U Rishikeshu se vide mnogi turisti iz raznih, poglavito zapadnih, dijelova svijeta. Dolaze u potragu za mirom i duhovnim razvojem, učenjem joge i traženjem smisla života. Grad nije velik i stisnut je s obje strane moćnog Gangesa. Povezan je s dva pješačka viseća mosta. S obje strane se nalaze ašrami, dućani, razni restorani i hoteli.

Sveti gradovi Hundusa

Šarolika ponuda avanturizma, joge i ašrama čini zanimljiv miks putnika koji ,svaki u svom filmu, uživaju u ponudi ovog sjajnog mjesta. Svakog ožujka se održava međunarodni Yoga Festival.

Sveti gradovi Hundusa
Sjeverno od mjesta je kanjon rijeke Ganges uz koji postoji bogata ponuda raznolikog smještaja. Od bazičnih kampova do luksuznih retreat i spa hotela s pet zvjezdica opremljenih bazenima.


Do ovih mjesta je iz Delhija lako doći. Može se avionom na aerodrome Jolly Grant udaljen 21 km u mjestu Dehradun. Let iz Delhija traje tridesetak minuta. Vlak vozi do Haridwara nešto više od četiri sata i vrlo je udoban (prvi razred). Lokalni prijevoz postoji svake vrste. Od buseva do rikši motora.

Optimalni turistički boravak u oba mjesta s izletima bi bio pet dana. Ako se želi ostati duže na raznim tečajevima joge, meditacije, Ayurvede, boraviti u ašramu ili slično ovo je najbolji dio Indije za to.

Posjetite naš YouTube kanal.

Što treba vidjeti u New Delhiju

Kako se odjenuti u Indiji?

Indija – 10 savjeta za putovanje.

Nove objave