Travel AdvisorTravel Advisor

TOP 10 atrakcija u Bangkoku

TOP 10 atrakcija u Bangkoku
Bangkok je postao najposjećeniji grad na svijetu. Turistička destinacija koja svakome nudi nešto posebno. Promatram zadnjih tridesetak godina kako se grad mijenja. Od prvog posjeta 1986. Kada je u gradu bio sam jedan neboder (hotel Dusit Thani) do danas ne raspoznatljivih vizura megalopolisa.

Bangkok netko voli, netko ne, ali nitko nije ravnodušan. Turisti obično ostaju dva ili tri dana, no može se mnogo duže jer je grad pun mjesta za istraživanje. Ipak , za one brzinske donosim popis best of atrakcija.
1) Wat Phra Kaew I Grand Palace – da, svi turisti ovdje dođu barem jednom, no iako je u Tajlandu mnogo hramova niti jedan nije kao Wat Pra Kaew. Must see I najbolje mjesto za fotkanje. Osim turista u hram dolazi I barem jednako toliko Tajlanđana na molitvu. Spoj muzeja I hrama u tradiciji tajlandske najfinije umjetnosti I ručnog rada. Najvažniji hram Tajlanda.

Kraljevska palača se na žalost vidi samo iz vana. Impresivno zdanje u predivnom vrtu. Treba se obuči smjerno. Duge hlače i majice koje pokrivaju ramena.
2) Wat Pho – u sklopu istog kompleksa, ali sa drugim ulazom. Hram ležećeg Bude je mjesto molitve i vjerskih običaja. Pozlaćeni ležeći Buda (45 m) je impresivne veličine. S jedne strane su molitvene posude u koje treba ubaciti novčiće. U sve po jedan. Kao dio hrama djeluje i škola masaže sa slijepe. Svi koji su probali tvrde da je to daleko najbolja masaža u Tajlandu. U dvorištu bude i nekoliko čitača iz dlana koji mogu otkriti zanimljivu budućnost.

3) Wat Traimit – hram zlatnog bude. Veličanstven kip Bude težak 5,5 tona u skromnom hramu čeka vjernike i turiste. Toliko zlata na jednom mjestu sigurno nitko od turista prije nije vidio. Legenda kaže da je slučajno otkriveno zlato za monsuna 1950. Kada je statua premještana s jednog hrama u drugi. Naime, davno je obučena u cement kako bi se zlato sakrilo od Kmera za vrijeme ratova.

4) Uživajte u tajlandskoj masaži – Bilo da ste u Bangkoku ili u nekom drugom mjestu u Tajlandu obavezno posjetite salon masaže i to odmah prvi dan jer lako je moguće da ćete kao i mnogi turisti svaki dan uživati barem sat vremena. Ima milijun salona i ponuda je vrlo velika. Koji put je masaža odlična, koji put samo dobra, no opuštanje je zajamčeno.

5) Chinatown – U Bangkoku djeluje jedna od najživljih zajednica Kineza van Kine. Četvrt je zanimljiva danju i noći. Po danu su ulice pune dućana I štandova s voćem i povrćem te raznih potrepština za kuću i druge kineske robe. Nakon sumraka ulice se pretvaraju u restorane sa stotinama ukusnih, netom pripremljenih jela. Treba probati svašta dok se ne nađe ono najbolje.

6) Bangkok ima ogromnu ponudu smještaja, no treba koju noć prespavati u pravom hotelu sa 5*. Niti jedna svjetska metropola ranga Bangkoka ne nudi tako dobre hotele po prihvatljivim cijenama. Primjerice luksuzni Shangri La na obali Chao Praye zna imati cijenu sobe s doručkom za 200$, a spade u TOP 10 business hotela na svijetu. Za preporuku je i Dusit Thani – prvi pravi domaći lanac luksuznih hotela.

7) Lumpini Park – Zelena oaza u srcu grada. Kako Bangkok nema neko mjesto za koje se može reći da je centar grada, Lumpini bi to moga biti. Veliki lijepi park s jezerom u sredini je odlično mjesto za mirnu šetnju u sumrak. Sa svih strana okružen kaotičnim prometom, Lumpini je prava oaza mira u središtu grada. Park je dobio ime po mjestu Budinog rođenja.

8) Klong – sistem kanala uz rijeku Chao Praya. Prije urbanizacije grada ti kanali su bili glavne prometnice i poveznice između raznih dijelova grada. Uz njih I danas žive ljudi. Voda izgleda mutna i smeđa, no ljudi se u njoj kupaju, peru veš I očito to nikom ne smeta. Postoji kanalizacija, a voda ima boju zemlje. Neke kolibe su danas uređene u lijepe kuće s vrtovima. Klongovi su dio obaveznog razgleda grada za sve koji prvi put dođu.

9) Damnoen Saduak je kolokvijalno nazvana plutajuća tržnica. Prije dvadesetak godina je to i bila, no u međuvremenu je betonska struktura umanjila autohtoni doživljaj. Lokalne trgovkinje u malenim drvenim čamcima i dalje nude svoje proizvode. Organsko voće i povrće, hranu i namirnice. Jedan dio je turistički s ponudom suvenira, no i danas je zanimljivo mjesto za posjetu.

10) Wat Arun – hram čija pagoda dominira obalom Chao Praye posjećuje bitno manje turista od ostalih mjesta jer je s druge strane rijeke. Vrijedi ga posjetiti zbog zanimljive arhitekture te vrlo detaljne dekoracije. S te strane se pruža lijep pogled prema Kraljevskoj palači I tornjevima Wat Phra Kaew.

Posjetite naš YouTube kanal. 

Travel Advisor :

Što treba znati prije prvog posjeta Maldivima ?

Kuala Lumpur u tri dana

Gdje putovati u Indoneziji

Jugoistočna Azija – par savjeta za preživljavanje

 

Previous articleIstanbul gastro meka na Bosporu
Next articleSki amadé – Austrijski skijaški raj