Praktični savjeti za treking u Nepalu

treking u Nepalu

Annapurna Circuit Trek

Iz Indije lokalnim autobusom dolazim na granicu s Nepalom i tamo rješavam izlaz iz Indije i nepalsku vizu. Nepalsku vizu moguće je platiti samo u US dolarima,ali u isto vrijeme nije moguće izaći iz Indije s apoenima većim od 100 indijskih rupija tako da je najlakše indijske rupije zamijeniti za dolare.

treking u Nepalu

Zamjena za dolare je skoro pa automatizam, sve je organizirano i ne može se pogriješiti. Lokalnim autobusom s granice moguće je ići u Pokharu i Katmandu što je zanimljivo iskustvo ali ne više od jednom jer vožnja je katastrofa i traje predugo.

treking u Nepalu

Što se tiče trekinga sve je vrlo jednostavno, može se doći bez ikakve opreme za trek i vrlo jeftino opremiti. Neke stvari mogu se i iznajmiti kao npr .štapovi za hodanje ili vreća za spavanje. Postoji mogućnost kupovanja polovne opreme od trekera koji su već bili na treku. To kao i ostale informacije moguće je naći na fejsbuk grupi „Annapurna Circuit Trek“.

treking u Nepalu

Osim opreme potrebno je izvaditi dozvolu za treking (potrebne 3 slike formata za putovnicu) koja košta 5000 nepalskih rupija, a sastoji se od 2 dijela. Prvi dio rješavao sam u uredu u Pokhari i košta 3000 nepalskih rupija. Drugi dio riješio sam na početku trekinga odnosno u Besisaharu. Taj drugi dio je „TIMES CARD“ za koju nisam znao, a neophodna je za daljnje prijavljivanje tokom trekinga. Kasnije doznajem da je moguće izvaditi je i u Pokhari.

treking u Nepalu

Za sami treking potrebno je 20-25 US dolara dnevno, naravno promijenjeno u nepalski rupi. Početak trekinga je u Besisaharu ,a završava u Nayapulu (trajanje 12-16 dana). Moguće je doći na početak lokalnim autobusom iz Pokhare,ali zadnji direktni autobus kreće oko podne.

treking u Nepalu

Zbog stvarno velikog prometa džipovima na trek dionici može se ići džipom do Chamea koji košta 2000 rupija po osobi i skrati otprilike 3-4 dana trekinga sa starta. Smještaj funkcionira tako da ljudi nude besplatan smještaj ako kod njih večeraš i doručkuješ.

To pravilo vrijedi do Mananga (3550 m), Od Mananga na više vrijedi isto pravilo s hranom i smještajem, no ovaj put smještaj nije besplatan. Hrana je naravno skuplja i siromašnija na putu do vrha. Vodu je moguće napuniti u svakom mjestu.

treking u Nepalu

Na većoj visini dobro je napuniti navečer jer se ujutro sve smrzne i nema vode, Vruća voda se plaća. Postoji više staza koje su dio Annapurna Treka ali više-manje sve prolaze kroz ista mjesta. Dnevno se hoda 5-7 sati zavisi o tempu i o volji. U Manangu je dan odmora i aklimatizacije. Nekakvo pravilo za visinsku bolest je „PENJI SE VISOKO,SPAVAJ NISKO“ što je u mom slučaju radilo super tako da sam se bez ikakvih problema aklimatizirao. Postoje tablete za prevenciju.

Moguće ih je kupiti u Pokhari i nisu skupe isto kao tablete za čišćenje vode koje sam koristio cijelim putem. Iz Mananga se mogu raditi jednodnevni izleti. Neki od njih su čak do 4600 m što je dobro za aklimatizaciju. U Manangu postoji i ambulanta gdje je moguće provjeriti nivo kisika u krvi.

 

Praktični savjeti za treking su vrlo bitni. Dnevno se jednom održava edukacija o visinskoj bolesti te „kino“ za opuštanje. Sve dodatne informacije ili nejasnoće mogu se saznati putem od iskusnih vodiča. Postoje 2 opcije za dalje: prva je normalnim putem za Yak Kharku, a druga je opcionalna van rute prema base kampu Tilicho lakea ( najvišeg jezera na svijetu) koja će produžiti sami treking za 2-3 dana, Druga se definitivno isplati jer je najzanimljivija dionica.

treking u Nepalu

Večer prije prolaza bolje je spavati u High Campu (4800m) umjesto u Thorong Phediu (4400m) zbog dugog hodanja sutradan, te ranog dolaska na prolaz zbog hladnog vjetra. Na dan prelaska Thorang La Passa hoda se 8-10 sati i spušta se u grad Muktinath (3710 m) koji je skoro 2000 m visinske razlike od najvišeg dijela trekinga. Muktinath i Jomsom su gradovi u kojima postoji bankomat ako kojim slučajem zatreba. U Muktinathu je moguće uzeti džip ili lokalni bus za dalje, a postoji i opcija rentanja bicikla. U Jomsomu čak i avion za Pokharu.

treking u Nepalu

Cijeli treking nije lagan posebno na nekim dionicama tako da je poželjno biti fizički spreman.

Oprema potrebna za treking (što lakši ruksak to bolje):
Odjeću je moguće oprati ručno u svakom mjestu.

-2 para čarapa(deblje)
-par komada donjeg rublja
-2 hlače
-2 kratke majice
-1 kratke hlače
-2 duge majice
-jaketa (topla windstop najbolje)
-tajice za ispod hlača
-tablete za bolove
-gel za upalu mišića
-tablete za visinsku
-tablete za vodu
-vreća za spavanje
-štapovi za hodanje
-par energetskih pločica
-boca za vodu
-kapa i rukavice
-tenisice
-sunčane naočale
-čeona lampa

Praktični savjeti za treking – tekst i fotke : Jakša Radić

treking u Nepalu

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Vodič po Nepalu

 

Avanturistički turizam u Nepalu

Što treba znati prije prvog putovanja u Kinu