10 najvećih skijališta svijeta, na kojima si bio?

Autor članka:
Podijeli:

Znate li koja su 10 najvećih skijališta svijeta?

Najveći su prema broju kilometara staza. 10 najvećih skijališta su sistemi žičara koje povezuju nekoliko skijališta. Neka ovezuju mjesta preko granice s drugim državama.

Najveća su:

1) Portes du Soleil, Francuska = 650 km

Avoriaz

 

2) Les Trois Vallées, Francuska = 600 km

10 najvećih skijališta svijeta

3) Sella Ronda, Italia = 500 km

Sella Ronda
Photo by Vlado Sestan on Unsplash

 

4) Paradiski (La Plagne/Les Arcs), Francuska = 425 km

10 najvećih skijališta svijeta

5) 4 Vallées, Švicarska = 412 km

Verbier
Photo by Sebastian Staines on Unsplash

 

6) Milky Way, Francuska/Italija = 400 km

10 najvećih skijališta svijeta

7) Matterhorn Ski Paradise, Švicarska/Italija = 360 km

10 najvećih skijališta svijeta

8) Arlberg Ski Area, Austrija = 305 km

10 najvećih skijališta svijeta

9) Val d’Isere/Tignes, Francuska = 300 km

Val d Isere
Photo by Elisabeth Agustín on Unsplash

 

10) Park City/Canyons, Utah, USA = 265 km

Park City, Utah

 

Skijao sam više puta na svima. Svako skijalište je odlično na svoj način.

Sella Ronda ima vjerojatno najbolje restorane. Val d Isere više crnih staza blizu sela. Portes du Soleil tj. Avoriaz kako kod nas zovu ovo skijalište, su idealna mjesta za početnike. Park City ima najbolji filmski festival – Sundance. Arlberg je prava austrijska šminka, poznat po Apres ski zabavama, a blizu su i Zürs i Lech. Milky Way (Via Lattea) spaja Sestriere s Francuskim Montgenevre. Les Arcs iznad glavnog sela ima najstrmiju stazu na kojoj se obaraju brzinski rekordi. Zermatt, šminkersko skijalište podno Matterhorna nudi skijanje čitave godine, a s druge strane granice u Italiji je Cervinia. 3 doline su, s pravom, mnogima najbolje što postoji. Pogotovo Val Thorens koji godišnje primi više od milijun skijaša što ga čini najpopularnijim skijaškim mjestom svijeta. Četiri doline u Švicarskoj snude za svakoga ponešto.

Kraljica talijanskih Dolomita

Po meni je najbolje skijalište Val d Isere/Tignes jer su dobre, strme staze odmah iznad sela za razliku od Tri doline gdje do takvih treba “putovati”. Najljepše skijalište je bez konkurencije Sella Ronda. Dolomiti su zaista najljepši dio Alpa. Ponuda dobre hrane, vina i prirodnih ljepota je jedinstvena. Nije jeftino, ali su restorani jeftiniji od Švicarske i Francuske.

Naravno, svatko ima svog favorita, skijalište gdje mu je najljepše.

Skijati u 10 najvećih skijališta svijeta je san skijaša. U biti nije ni važno koje je najbolje, glavno da volite skijati jer je to vrlo aktivan odmor za razliku od ljetnog ljenčarenja na plaži. Skijanje je sport vještine. Treba se pripremiti prije sezone, vježbati i doći spreman. Šteta je drugi ili treći dan zasjesti u gostionu zbog manjka kondicije i bolova u mišićima. Iako…i to je dio bijelog sporta i zimovanja.

Važno je napomenuti da je ovaj popis promjenjiv i da je tendencija skijališta da se spajaju pa je moguće već ove zime da se lista promjeni.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

 

Nove objave